Last news in Fakti

18 Юни, 2020 19:40 6 671 68

Ядрените оръжия не са уокмени. Те са фундаментът, който пази НАТО от руска агресия

  • ядрени оръжия-
  • война-
  • нато-
  • джесика кокс-
  • русия-
  • сащ-
  • бомби-
  • уокмени-
  • анализ

Защо НАТО притежава ядрени оръжия и при какви ситуации може да прибегне до тях?

Ядрените оръжия не са уокмени. Те са фундаментът, който пази НАТО от руска агресия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ядрените оръжия може да изглеждат като реликва от Студената война, но те са фундаментът на НАТО и гарантират сигурността на алианса. През последните години Русия, отчитайки превъзходството на НАТО в конвенционалните оръжия, започна да модернизира ядрения си арсенал, въпреки инициативите през 90-те години в обратна посока, и това е заплаха за алианса. Поради тази причина НАТО ще продължи да има ядрени оръжия – за да запази мира и да възпре агресията на Русия. Такова мнение изрази Джесика Кокс* – директор на НАТО по отношение на ядрената политика.

Защо съюзниците в НАТО все още трябва да ги е грижа за ядреното възпиране? В ерата на все по-съвършените конвенционални оръжия, кибервойна и автономни роботи, ядрените оръжия не са ли просто реликва от Студената война, която вече няма голямо значение? Защо тези оръжия продължават да бъдат разполагани на територията на мирна Европа?

Това са въпроси, които често чувам от активисти, общественици и журналисти. Ядрените оръжия може би изглеждат ретро като уокмени и стационарни телефони във времена, в които дискутираме смъртоносните автономни оръжия, дронове и въоръжаване на космическото пространство. Модерната война изглежда като научнофантастичен филм в сравнение с архаичните атомни оръжия. И въпреки това, ядрени държави като Русия и Китай инвестират сериозно в модернизирането на ядрения си арсенал, Северна Корея продължава да извършва ядрени изпитания, а Иран отново попада под светлините на прожекторите със своите ядрени разработки.

Ядрените оръжия са фундаментът на колективната сигурност на НАТО от създаването на алианса. Повече от 70 години ядреният арсенал на страни като Великобритания и Франция, и разполагането на американски ядрени оръжия в Европа, служат за възпиране на противника и за успокоение на натовските съюзници. Държавните ръководители и правителствата на страните в НАТО нееднократно потвърждават, че НАТО е ядрен алианс и ще остане такъв, докато съществуват ядрени оръжия. Казано просто, ние продължаваме да имаме ядрени оръжия, защото ядреното възпиране все още е необходимо и неговите принципи още работят.

Съкращаване на ядрения арсенал

В разгара на Студената война, Съединените американски щати разположиха около 7300 ядрени оръжия в Европа, осигурявайки гаранции за възпиране и сигурност на своите съюзници в НАТО. Днес, броят на американските ядрени оръжия в Европа в подкрепа на НАТО е редуциран с 90% спрямо Студената война. Само между 1991 и 1993 година САЩ премахнаха 3000 ядрени оръжия от Европа. Между 2000 и 2010 година САЩ продължиха да намаляват броя на ядрените оръжия в Европа и ги консолидираха на по-малко бази. Това лимитирано положение остава и до днес.

Благодарение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (1987 г.), Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (юли 1991 г.) и Договора за съкращаване на стратегическия настъпателен потенциал (2002 г.) бе осигурено намаляване на стратегическите ядрени оръжия от страна на САЩ и Русия. Но най-значителното намаляване на ядрените оръжия в Европа се случи през септември 1991 година и не беше ангажирано въобще с договор. На 27 септември 1991 година президентът Джордж Х. У. Буш  очерта сериозните промени в американската позиция по отношение на ядрените оръжия, в отговор на разпадането на СССР, и призова лидерите в Кремъл да направят същото. Дни по-късно, президентът Михаил Горбачов обяви, че Съветският съюз ще предприеме подобни стъпки за намаляване, демонтиране и унищожаване на голяма част от своите нестратегически ядрени сили.

Тези президентски ядрени инициативи доведоха до най-значителното намаляване на тактически – или нестратегически – ядрени оръжия на европейския театър. САЩ унищожиха близо 2000 наземни ядрени артилерийски снаряда и балистични ракети с малък обсег; премахнаха всички тактически ядрени оръжия от корабите и самолетите на Военноморските сили, както и подводниците; унищожиха всички ядрени дълбочинни бомби, снижиха нивото на тревога по отношение на стратегическите бомбардировачи, а освен това отмениха планираната модернизация на някои ядрени системи.

Съветските и впоследствие руските лидери обещаха да премахнат цялата ядрена артилерия, ядрените бойни глави за тактически ракети, ядрените мини, както и да премахнат тактическите ядрени оръжия от кораби, многоцелеви подводници и самолети на ВМС. Тези оръжия трябваше да бъдат сложени в централно хранилище, а част от тях да бъде унищожена. Освен това една трета от руските морскобазирани тактически ядрени оръжия и половината от ядрените бойни глави земя-въздух трябваше да бъдат елиминирани, както и половината от запасите на преносимите по въздух тактически ядрени оръжия. До 2010 година, Русия консолидира своите тактически ядрени оръжия в централни хранилища в Русия; премахна тактическите ядрени оръжия от сухопътните си сили; и драстично съкрати тактическия си ядрен арсенал от Военновъздушни сили, ПРО войските и флота, намалявайки по този начин броя на нестратегическите ядрени оръжия с близо 75%.

Комбинираните усилия на САЩ и Русия бяха най-трансформиращата промяна на ядреното положение в Европа, което доведе до значително намаляване на броя на ядрените оръжия, както и до спадане на военното напрежение.

За съжаление, постигнатите в средата на 90-те години успехи не доведоха до траен и удостоверим прогрес в демонтажа на запасите с нестратегически ядрени оръжия. Докато Съединените щати едностранно с течение на времето намалиха своите нестратегически ядрени сили, има дебат дали Русия е изпълнила изцяло своите ангажименти или не – тъй като политическите изявления за това не включваха механизми за проверка и спазване.

Нови предизвикателства от Русия

През последните години, Русия отново избра да разчита на ядрените оръжия, разположени на европейския театър, за да се противопостави на превъзходството на НАТО по отношение на конвенционалните оръжия. Като част от цялостната си военна трансформация, Русия модернизира близо 80 процента от своите стратегически ядрени сили от началото на 2000-те години. Съединените щати едва сега предприемат своя програма за 20+ години за модернизация, включително удължаване живота на водородните бомби B61, разгърнати в Европа за натовската мисия за ядрено споделяне.

Поради това Русия е в по-добро положение да прибави новите стратегически бойни глави към модерните разгърнати междуконтинентални балистични ракети, изстрелваните от подводници балистични ракети, както и бомбардировачите, когато наложените от Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия от 2010 год. (New START) ограничения изтекат между 2021 и 2026 година. Това е от голямо значение, имайки предвид това, че е постигнат малък напредък в договарянето на нов договор за контрол на оръжията преди изтичането на стария.

В допълнение, Русия разработва нови видове ракетни системи като ракетния хиперзвуков комплекс „Авангард” и хиперзвуковата крилата противокорабна ракета „Циркон”, които Русия тества и иска да разгърне в различни платформи за използване. Освен това разработва въздушно базирана балистична ракета, „Кинжал”, която твърди, че има обсег от 2000 километра. Хиперзвуковите оръжия летят със схвръхвисока скорост, на малка височина и имат способността да маневрират по време на полет – комбинацията от тези качества прави хиперзвуковите ракети трудни за проследяване и е почти невъзможно да се отбраняваш от тях. Въпреки че САЩ започнаха да увеличават собствените си инвестиции в развитието на хиперзвукови ракетни системи, то страната изостава от Русия (и Китай).

В допълнение към хиперзвуковите оръжия, Русия е в процес на разработване на модерни ядрени системи като атомно задвижвана крилата ракета и подводно безпилотно ядрено торпедо – те могат да бъдат използвани за сплашване, принуда и атака над натовски държави, без предупреждение и с малка възможност за отговор. Руската обосновка за тези оръжия не е ясна. Въпреки това за НАТО ще е благоразумно да оцени своите собствени възможности на фона на новите руски системи.

Но може би най-голямото несъответствие между НАТО и Русия е в сферата на тактическите или нестратегическите ядрени оръжия. Това включва системи, въоръжени с ядрени глави с по-малка мощност, като въздушно-, водно- и наземно-базирани крилати ракети. Русия сега разполага със значителен арсенал от ракетни системи, които са проектирани с двойната способност за разполагане както на конвенционални, така и на ядрени оръжия. Те могат да достигнат територията на всички страни от НАТО в Европа или по земя, или по вода, или по въздух. Със своя сравнително голям арсенал от нестратегически ядрени бойни глави – между 1500 и 2000 в хранилища, сравнено с между 150 и 200 американски бомби в Европа – Русия представлява ново предизвикателство за натовските регионални действия за възпиране и отбрана.

Поддържане на ефективно ядрено възпиране

Предвид променящата се среда, свързана със сигурността, и докато нашите конкуренти и потенциални противници не проявят сами готовност или желание да се откажат от ядрените оръжия, НАТО трябва да бъде в състояние да възпре ядрените заплахи и да отговори на ядрена употреба от Русия, за да защити сигурността на почти един милиард души, които живеят под чадъра на НАТО.

Както държавните ръководители и правителства на страните от НАТО са се съгласили – и често го подчертават – ядрените оръжия на НАТО са предназначени да „съхраняват мира, да предотвратят принудата и да възпрат агресията”. Това включва уверяване на съюзниците в силния трансатлантически ангажимент към колективната сигурност, демонстриран от НАТО в ядрените договорености за споделяне, при които европейските и северноамериканските съюзници споделят рисковете и отговорностите на ядреното възпиране. Също така се изпраща силен сигнал към Русия, че тя няма да постигне целите си, прибягвайки до дори ограничено използване на ядрени оръжия в конфликт. Всяка една ядрена атака на Русия няма да успее.

Натовските съюзници остават твърдо ангажирани към целта за свят без ядрени оръжия, както и в насърчаването на контрол над оръжията, неразпространение и разоръжаване. Но НАТО също така ще остане ядрен съюз, докато съществуват ядрени оръжия. НАТО ще продължи да осигурява ефективността на нашите възпиращи и отбранителни възможности, включително и гарантирайки, че нашето ядрено възпиране остава безопасно, защитено и ефективно. На кратко, ядрените оръжия продължават да играят жизненоважна роля в сигурността на НАТО – за запазване на мира, предотвратяване на принудата и възпиране на агресията.

*Джесика Кокс е директор на НАТО по отношение на ядрената политика. Преди назначението си в Северноатлантическия алианс тя е била директор по контрола на оръжията в Съвета за национална сигурност на САЩ. Изразената гледна точка е нейна собствена и не представлява непременно позицията на страните-членки в НАТО. Коментарът на Кокс е направен на фона на замразените отношения между НАТО и Москва. След анексирането на Крим и войната в Източна Украйна алиансът започна укрепване на източното си крило, за да предотврати нова руска агресия. НАТО обвинява руските сили в чести нарушения на въздушното пространство на страните-членки, а според анализатори модернизирането на РФ се дължи на имперските амбиции на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГЛУПОСТИ

    117 7 Отговор
    ТОЧНО ОБРАТНОТО!

    Коментиран от #50, #58

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Антимилиционер

    90 6 Отговор
    Пак са играли торби с долари в това обтекаемо "мнение" на американски милиционери. Хаха

    САЩ са Северна Корея с отворени граници и частници.
  • 5 нашия

    111 6 Отговор
    като ми каже колко пъти в историята руснаците са нападнали страна от сегашното нато ще се съглася
  • 6 Behemoth

    79 5 Отговор
    28 страни се пазят от една.... пунта Мара...с пистолет на шкафчето..
  • 7 Eee

    103 7 Отговор
    Че тя агресията винаги е идвала от Запада.Четете историята.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Охо Бохо

    93 7 Отговор
    Ей смешковци ами и на Русия ядрените оръжия са фундамента да се пазят от вашата агресия, защото вие сте такива миролюбци!
  • 10 де се изясним

    77 4 Отговор
    Добре , разбрах що пази НАТО-то , но питам НАТО-то що пази , интересите на оная банда от Уолстрийт ли ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Stéphanie 🎲

    8 46 Отговор

    До коментар #12 от "ВГЗ":

    Е бре ти да видиш 😄😅😜,обади се в посолството да ви раздават по висококачествен спирт.Зле се отразява този на мисловната дейност.За една баничка изкара ли копейки днес ?
  • 14 Рошко

    19 4 Отговор
    Тва човечеството ше са оправи само ако се изстрлят всичко атомно ядрено водородно оръжие, на континент да останат по стотина човека за разплод и така
  • 15 И ТЕ ТАКА

    33 1 Отговор
    Ядрените оръжия не са уокмени. Те са фундаментът, който пази НАТО от руска агресия................. А РУСИТЕ КАЗВАТ ЧЕ ЗАТОВА ГИ ИМАТ ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ ....НАТО , .............ОДИ РАЗБЕРИ КОЙ ПРАВ !!!???!!??!!??

    Коментиран от #54, #55, #66

  • 16 Тома Неверни

    70 4 Отговор
    Понеже не вярвам на никоя от двете страни, си направих труда да прочета военните им доктрини - има ги в нета, само без данни за количествата атомно джепане). и - о, изненада! Доктрината на руснаците се оказа отбранителна с предупреждение към мераклиите, че при нападение срещу Русия ще отговорят подобаващо. А доктрината на САЩ е чисто нападателна - с идеята за изненадващ масиран ядрен удар, употреба на тактическо ядрено оръжие в локални конфликти, и прочие "благинки". Така че НАТО да прави като ветъро - ич не им вЕрвам!
  • 17 Sssr

    26 4 Отговор
    Те в русия ядат хора бе знаете ли?
  • 18 380V

    45 2 Отговор
    НАТ00 пази страните от ЕС да не търгуват с РФ, че САЩ никой ги небричи за нищо и хептенще осиротеят самотни наиндианския континент!
  • 19 8653

    36 2 Отговор
    АМА ОТКЪДЕ ГИ СМУЧАТ И ТИЯ РАБОТИ - ДОСТАТЪЧНО Е ДА ЗАМЕНИ ЧОВЕК САЩ С РУСИЯ И СЕ ПОЛУЧАВА ПО ТОЧНАТА КАРТИНКА, С МУСТАЦИТЕ ОБАЧЕ !!! АГРЕСИЯТА НА НАТО, ПО ТОЧНО УСА ЗАПОЧНА ПРЕДИ ДА СЕ ПОДПИШЕ ДАЖЕ КАПИТУЛАЦИЯТА НА ГЕРМАНИЯ.. В ЩАТИТЕ ПРЕЗ АПРИЛ 1945 ВЕЧЕ Е ПРЕДЛОЖЕН ПЛАН С КОЙТО - ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - В ЯДРЕН БЛИЦКРИГ, ДУМАТА Е ТОЧНА И КОПИРАНА ОТ... ОТ ... ПРОСРАНИТЕ ГЕРМАНЧУГИ ДА СЕ НАНЕСЕ УДАР ВЪРХУ НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИТЕ И ВЪРВЪЩИ ВЪВ ВОЕННАТА ДРУЖБА СЪС ЩАТИТЕ.... ТАКА ЧЕ РУСИЯ СИ Е ПРИГОТВИЛА ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ ЗАРАДИ НАМЕРЕНИЯТА И ПЛАНОВЕТЕ ВЕЧЕ И НА НАТО ДА ПОДЕЛЯТ НЕОБЯТНАТА РУСИЯ С НЕЙНИТЕ РЕСУРСИ, РАБОТНА РЪКА И ПЛОЩ... ОЧАКВА СЕ В СКОРО ВРЕМЕ ДА ИЗПИТАТ ПОРЕДНИЯТ ШОК - ПОНЕЖЕ ВСЕЗНАЙНО Е И ТЕ СЕ ИМАТ ЗА АРИЙЦИ... РУСИЯ ВТОРИ ПЪТ ЖЕРТВИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И КАПИТАЛИ НЯМА ДА ДАДЕ, НАПРОТИВ КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕ. В САЩ ТЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ КАТО СКРЪЦНЕШ СЪС ЗЪБИ...... ТА ЩЕ ИМА СКРЪЦВАНЕ !!!!
  • 20 В.В.

    25 0 Отговор
    Пълни измислици...Седесарите се самозадоволиха...И вече си легнаха....И по добре...,че става напечено ..Може да метнат някой атом...или да застрелят някой комунист...Виртуално,разбира се....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 НАТО да ми пази топките

    35 3 Отговор
    Нато пази мутрьо , кока кока и америчките централи!!!! Мръсните амерички свине никой не ги сака у татковината!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бесен Язовец

    28 4 Отговор
    Най агресивна е заоадната сиросмя,тооо се вижда колко вийни е водила Руската Федерация и колко соросмята алчна! Реликвите няма да ги спасят ако посегнат на руския народ!
  • 25 RAMPEGE

    28 4 Отговор
    Най агресивната кочина е евроатланската кочина!
  • 26 слаботоков

    34 7 Отговор
    Точно обратното!!! Мръсните Американци хвърлиха атомни бомби над мирно население! Хирошима и Нагазаки! !!! ЗА ВСИЧКИ БЕДИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ СА ВИНОВНИ МРЪСНИТЕ И ДОЛНИ АМЕРИКАНЦИ!!!
  • 27 гтх

    26 1 Отговор
    Държава с ядрено оръжие става недосегаема.Същото се отнася за Иран и С. Корея
  • 28 слаботоков

    23 5 Отговор
    Точно обратното!!! Мръсните Американци хвърлиха атомни бомби над мирно население! Хирошима и Нагазаки! !!! ЗА ВСИЧКИ БЕДИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ СА ВИНОВНИ МРЪСНИТЕ И ДОЛНИ АМЕРИКАНЦИ!!!
  • 29 слаботоков

    19 5 Отговор
    Точно обратното!!! Мръсните Американци хвърлиха атомни бомби над мирно население! Хирошима и Нагазаки! !!! ЗА ВСИЧКИ БЕДИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ СА ВИНОВНИ МРЪСНИТЕ И ДОЛНИ АМЕРИКАНЦИ!!!
  • 30 слаботоков

    19 5 Отговор
    Точно обратното!!! Мръсните Американци хвърлиха атомни бомби над мирно население! Хирошима и Нагазаки! !!! ЗА ВСИЧКИ БЕДИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ СА ВИНОВНИ МРЪСНИТЕ И ДОЛНИ АМЕРИКАНЦИ!!!
  • 31 Миро

    8 4 Отговор
    Аз съм против изказвания срещу сащ и Русия. Или НАТО и Русия. Не е нужно да влизаме между шамарите и да се слагаме на едните или на другите. Умерена политика е нашата политика. Всякакви крайни мнения са вредни за нас. Умерено но и с достойнство. Иначе сме свършени.
  • 32 ЛЪЖАТ ХОРАТА

    22 6 Отговор
    АМЕРИКА И ЕВРОПА ВИНАГИ ПЪРВИ СА НАПАДАЛИ РУСИЯ. .

    Коментиран от #33, #34, #38

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 геноцидътна681945

    21 3 Отговор
    Елементарен материал за манипулация под формата на лично мнение!Интересно как дамата ще отбележи атомните бомбандировки над Хирошима и Нагазаки-като желание за мир и димокрация или като престъпление срещу човечеството!Може и да предложи да почетем светлите дати-6 и 9 август 1945г.като спасение на света!
  • 36 fermera

    9 1 Отговор
    С придобиването на носител на ядрено оръжие какъвто е Ф16 ние също ставаме мишена .Черво САЩ,а след това Русия разработиха тактически ядрени заряди 6-8 кт и нищо чудно да станем жертва на такъв удар.Затова не е удачно летището което ще приеме Ф16 да бъде близко до Пловдивската промишлена зона,защото е едно попадение ще останем без летище и индустрия.
  • 37 Грух

    21 1 Отговор
    Тва НАТО ме направи заклет русофил !

    Слава на Русия !

    Да живее Путин !
  • 38 СПЕЦПИДARAZ

    6 21 Отговор

    До коментар #32 от "ЛЪЖАТ ХОРАТА":

    Да , и ярки примери за агресори са Финландия и Полша . Русия никога , никого не е нападала , затова заема 1/6 от сушата на картата , всички народи доброволно са се присъединявали към правосланата твърд .
  • 39 здравейте

    14 2 Отговор
    НАТО трябва да учи история.
  • 40 Anadolu Manafesi

    5 23 Отговор
    Фактически днешна Русия е съвременна фашистка държава , сходна с идеите на Мусолини за корпоративна държава . В корпоративната държава управлението се извършва от могъщ лидер и единствена партия , които контролират корпорациите , икономиката и работната сила . Фашизмът смята че всички нации и етноси са в постоянна борба и по-силните ще завладеят слабите и затова цялото общество трябва да е готово за война , като самата война , империализма и агресията към съседни страни се приемат за нещо нормално . Съвременни проявлвния на фашистката държава може да забележите също и в КНР ( типична фашистка държава , пречупена през азиатският мироглед), Ердоганова Турция и Израел ( изключвайки идеята че трябва да се завладеят с военна сила всички съседи)

    Коментиран от #43

  • 41 Пак лъжи и глупости

    16 1 Отговор
    КРАЙНО ТЪПА ПРОПАГАНДА, НАПИСАНА ОТ ЛОБОТОМИРАНИ ЗА БЕЗМОЗЪЧНИ. ЯВНО ИМ СЕ ИСКА ВОЙНА, ТО ИНАЧЕ ИЗЛИЗАНЕ ОТ СЕГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НЯМА, НО ПАК, КАКТО ВИНАГИ ДОСЕГА ЩЕ ГУШНЕТЕ БУКЕТА, ТОЗИ ПЪТ - ЗАВИНАГИ.
  • 42 1945

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Сладък лейтенант Грюбер от СС":

    Да беше се научил да си пишеш името, преди да се изсираш тук. Alles klar, GRUBER???
  • 43 Фактически за

    12 3 Отговор

    До коментар #40 от "Anadolu Manafesi":

    рязани карабини тук място няма. Още повече ако са плоскоглави и тъпанари. Отивай обратно в дупката, откъдето си изпълзял.

    Коментиран от #46

  • 44 другарят

    12 3 Отговор
    Джендърите от НАТО имат превъзходство в ковенционалните оръжия над Русия???? Ало малоумниците! Можете да си правите всякакви стъкмистики по брой на тези оръжия включвайки и бройките във фашистка Америка, но разберете едно!! Никой не може да победи Русия на Евро-Азиатското пространство в ковенционална война по простата причина че бандитите от фашистка Америка просто няма да им позволено да прехвърлят всичкото това желязо в Европа, а по -скоро ще потъне някъде в окена! По същият начин и Русия не е способна да прехвърли толкова войска и техника във фашиска Америка за да я победи на нейна територия! Да не говорим това, че Русия вече притежава и свръх-звуково оръжие и всички кораби и друга техника на НАТО се превръщат в купчина безполезно желязо!

    Коментиран от #65, #67

  • 45 Александър Йорданов

    6 2 Отговор
    Не е лесно да си втори по територия! Втори по природни богатства! Не може да си намериш мястото от злоба! Ужас! Не е лесо да не можеш да си купиш държавата както си купил БГ!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бай Горан

    2 12 Отговор
    Тука разни мушмороци се пънат да доказват колко "могучая" била фалиралата Русия,но няколко пускови установки за ПРО системи в Румъния и Полша,накараха Кремълският Запъртък,който два месеца не е излизал от бункера,да изпада в нервни кризи.САЩ излязоха от договорите с Русия,защото за никого не е тайна,че тя не ги спазва.От тук нататък следва нова надпревара във въоръжаването,което Русия не може да спечели и ще последва съдбата на СССР.
  • 48 Не че съм чел целата само 3 изречения

    4 2 Отговор
    Ако на мястото на НАТО напишем Русия, а на мястото на Русия напишем НАТО пак става, ама к'во като ?

    Коментиран от #49

  • 49 СПЕЦПИДARAZ

    1 5 Отговор

    До коментар #48 от "Не че съм чел целата само 3 изречения":

    Наистина си личи , че през живота си не си прочел повече от три изречения от каквото и да било.
  • 50 Ако Русия

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГЛУПОСТИ":

    не разполага с ядрено оръжие ще я разкостят за отрицателно време.
  • 51 ГруЮ

    11 1 Отговор
    Статия писана от не-много умел манипулатор за не- много умни читатели. Кажи авторе, държава- член на кой военен съюз е единствената използвала ядрено оръжие в историята? При това два пъти, при това срещу мирни жители? Подсказвам: не е Русия.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Коментар

    9 1 Отговор
    Май май е точно обратното!
    Който има ядрено оръжие си гарантира донякъде независимост от сащ!!!
    Факт!!!
  • 54 Ти кажи

    14 2 Отговор

    До коментар #15 от "И ТЕ ТАКА":

    Американците първи създават ядреното оръжие.
    Американците първи и единствени използват ядреното оръжие, и то срещу мирни хора, с цел да сплашат СССР - атомните бомбардировки срещу Хирошима и Нагасаки, на 6-ти и 9-ти август 1945 г.
    Американците, а не СССР планира (разсекретената вече операция) Drop shot - хвърляне на 300 атомни бомби над мирни градове в СССР, - за да унищожи съветската държава и нейното население още преди Корейската война.
    Не са посмели само защото хиляди съветски танкове са били в готовност за няколко дни да достигнат до Ламанш, а съветските МиГ-15 отстрелват американските стратегически бомбардировачи B-29 като диви патици в Северна Корея.
    Руснаците създават първата си атомна бомба, като отговор на американската и натовска заплаха, чак през 1949 г., а през 1953 г. създават и взривяват водородна бомба, което е една година след като американците взривяват първата водородна бомба.
    До средата на 70-те години СССР е в позиция на догонваща държава и САЩ пристъпват към преговори за разоръжаване едва когато СССР постига ядрен паритет с САЩ.

    Идиотът Горби разоръжи СССР пред лицето на врага и предаде не само СССР, но и цяла Източна Европа на агресивното нато на тепсия, като се задоволи с натовското обещание нато да не се разширява на изток от Германия. Но натовци са лъжци и измамници и въвлякоха цяла Източна Европа, вкл. и България в своите пъклени планове за разпарчетосване и ограбване на Русия. За целта оказват непрекъснат натиск върху Ру
  • 55 Ти кажи

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "И ТЕ ТАКА":

    За целта оказват непрекъснат натиск върху Русия, изкарват бялото, че е черно, Референдумът в Крим наричат анексия... нато е готово да пожертва всяка източно и централно европейска държава, за да оцелее САЩ и Великобритания в случай на ядрена война. За целта ни обработват и подготвят за плацдарм за агресия срещу Русия и за консуматори на руския ответен удар, а Русия заяви, че е готова да се защити от нато на всяка цена. Натовските лицемери се целят да предислоцират ядреното си оръжие от Германия в Полша и в други зомбирани с лъжи източно-европейски държави, а ракетите за изпреварващ удар по руските ядрени ракети вече са разположени в Девеселу – Румъния – законна руска цел на 60 км от Плевен.
  • 56 Ян Бибиян

    12 1 Отговор
    До ти кажи сложих ти два плюса Това е борба на доброто срещу злото Ние с теб можем малко да направим но е важно Да изгоним Борисов вреден за Б-я Да се направи парламент с депутати но само до 2 мандата Да се напарви референдум за бьдещето на Б-я искаме ли НАТО До стоим ли в Гейския сьюз Да отворим ли пазара само за бьлгарски продукти стоки и услуги Вьн на чуждите транснационални компаний извичащи златото ни Затваряне на Тежките ТЕЦОВЕ замьрсяващи вьздуха Отваряне на нови заводи и производства Все тежки вьпроси Да спрем емиграцията безплатно здравеопазване и достьпно качествено образование Колкото за Русия няма друга д-ва която да ни помогнала толкова много От освобождението на Б-я от турско робство Дьржавното устройство на Б-я здравеопазване култура образование и промишленост сьздаване на пьрвите военни у-ща и бьлгарската народна армия

    Коментиран от #57

  • 57 СПЕЦПИДARAZ

    0 9 Отговор

    До коментар #56 от "Ян Бибиян":

    Май си си пийнал малко ? Или доста?
  • 58 Оптимист

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ГЛУПОСТИ":

    Абсолютно си прав
  • 59 От манипулацията

    2 1 Отговор
    Изключително глупаво структурирано заглавие !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 анализатор

    2 3 Отговор
    Русия е опасна за човечеството и Евроатлантическия мирен съюз и непрекъснато провокира Европейските държави наруши въздушното пространство на България Румъния Полша Финландия Турция подводницата им в териториални води на Норвегия а утре може и една балистична ракета грешно ще бъде изстреляна срещу евросъюза.Те това трябва да ви е ясно
  • 63 ghost

    4 1 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА ИЗПОЛЗВАЛА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ И ТО ЗА НАПАДЕНИЕ НЕ ЗА ОТБРАНА Е САЩ!!!
  • 64 Русия стож на мира

    1 0 Отговор
    Натуфсите са заплаха за мира,защото са луди увредени генетично.Да се пробват
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ники

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "И ТЕ ТАКА":

    Е те пък от НАТО са умрели за Руската територия. По принцип това е военен дефанзивен съюз създаден с цел да се противодейства на всякакви бъдещи опити на СССР да завладеят Европа. След разпада му остана основния дефанзивен елемент на държавите челни на ЕС и даже по едно време беше на път да изчезне, за съжаление атаките на разни терористи провалиха това, сега още по малко има каквито и да е шансове ЕС изобщо да се върнат към старото "всяка държава със своя армия". Естествено целта на съюза си е основно дефанзивна. От време на време участват и в миротворчески мисии одобрени от ООН, но реално тогава всяка държава член решава дали ще прати собствена армия и каква роля ще има тя.
  • 67 Zaxio

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "другарят":

    Точно така е, Русия са на кое място, мисля че 12то. Освен това голяма част от техниката е морално остаряла виждаме великата и мощ. Искате да знаете защо не използват супер убер самальотите, ами имат само 5 бройки и нямат пари да произведат повече, същото е и с кинжалите, е в момента Украинците само получават оръжия и руснаците потънаха от всякъде получавайки зверски загуби нетипични дори и за техния начин на воден на война, а сега си представи какво могат да ми вкарат САЩ които след като си включиха военовременната икономика и производство спокойно воюваха на 3 континента и буквално заляха съюзниците и СССР с техника през ВСВ
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.