Last news in Fakti

23 Юни, 2020 14:25 3 035 26

Гърция: Турция се държи като регионален побойник

  • гърция-
  • никос панайотопулос-
  • побойник-
  • турция-
  • война-
  • нато

Турция трябва да демонстрира дух на добросъседство

Гърция: Турция се държи като регионален побойник - 1
Снимка: Shutterstock

Присъствието на турски сондажни кораби в гръцки води е нарушение на националния суверенитет на страната. Това заяви гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос, пише вестник "Катимерини", цитиран от агенция "Фокус".

Министърът също така се противопостави на твърденията на Анкара, че е настоявала за диалог, което е било отхвърлено от Атина. Той заяви, че подобни преговори са невъзможни, "когато гръцките суверенни права са под директна заплаха". Думите на министъра, излъчени по телевизия Alpha бяха отговор на коментарите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. "Нека опитат", каза той, попитан какъв ще отговорът на Анкара, ако Гърция се опита да предотврати проучването на природните ресурси по дъното на Средиземно море.

"Никой няма да посмее да спре нашите сондажни кораби... Ако искат ескалация, ние ще отвърнем", посочи турският дипломат. Турският министър също така заяви, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е "настоявал" за диалог с Атина, веднага след избирането на новото гръцко правителство миналия юли, но то е отхвърлило предложението.

За да може двете страни да преговарят, по думите на Панайотопулос, "Турция трябва да демонстрира дух на добросъседство и уважение на международното право". Според него в момента Турция се държи "като регионален побойник и така не можем да водим разговори".


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Щом се държи така

    11 13 Отговор
    Да я ошамарите! Не може всеки грузински ка,пут да се прави на пич пред Европа!

    Коментиран от #9

  • 3 ОХИ

    10 6 Отговор
    ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗТРИТА ОТ КАРТАТА !

    Коментиран от #15

  • 4 Побойниците са страхливци

    12 16 Отговор
    Да им свалят един-два самолета, да им потопят една-две гемии и... готово
  • 5 Ироничен

    18 14 Отговор
    Всъщност, след САЩ и Русия, Турция има най-наглата външна политика.

    Коментиран от #7

  • 6 Анонимен

    20 4 Отговор
    Гърците да си купят ракети, че иначе нямат шанс.
  • 7 Хасан

    21 9 Отговор

    До коментар #5 от "Ироничен":

    Защо да е нагла ? Ако цитираш Катимерини разбира се че ще знаеш гръцката теза ,която иска Средиземно море да е под неин контрол от Италия до Кипър ...всяка турска лодка на 5км от Анталия вече да е в гръцки води
  • 8 Миро

    9 6 Отговор
    Къде ще се водят разговорите между турция и Гърция? В Берлин, Вашингтон, париж или москва?
    Гърците ще бъдат изтъргувани защото не са фактор. Само те още не са го разбрали. Няма вече приятели скъпи гърци. Новия свят все още не фрагментиран и всеки дърпа чергата към себе си. Първо ще изчакат Гърция. После ще изчакат и турция. И ще се кротнат всички иначе ще хапнат дръвцето.
  • 9 Е, да ама

    17 11 Отговор

    До коментар #2 от "Щом се държи така":

    Как да я ошамарят като нямат силата, само дълъг език. Турците искат диалог, гърците не искали, после може да е късно

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хаха

    17 10 Отговор
    Къде се е видяло Великите страни да се съобразяват със малките държавички. Напротив сиртакитата трябва да се съобразяват с Ефендито и да поискат диалог. Те гърците като Иван с козите,таа коза моя,онаа?ем онаа също моя,а е таа коза на тепето?е па моя 😅😅😅
  • 12 Ха ха

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "Е, да ама":

    Колкото по-късно, толкова по ще е по мръсно! Не е диалог когато си взел на комшията мястото и си му оставил един ъгъл, и искаш диалог и неговия ъгъл да се разполагаш! Ама остави, както са те учили, никога няма да разбереш че от Сирия до Константинопол са се настанили 80 милиона нашественици! Просто еволюционно не си на нивото да го разбереш, лек ден!
  • 13 Хайдут Петку

    11 2 Отговор
    Балканите и Близкият изток не могат да живеят спокойно без бабаит.Точка.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОХИ":

    Кой Гърция или Турция .
  • 16 може

    9 12 Отговор
    Причините Турция да се държи като подрастващ побойник са две - Русия и САЩ . Между интересите на тези две страни , лавира в момента Турция , намирайки слабите им места , по шевовете , като череп на агнешка главичка. Но не е гаранция , че в един момент на двата колоса да им писне , и да и устроят полски сценарий, с общ парад в Истанбул .
  • 17 Уточнителя

    5 13 Отговор
    Руснаци и западняци да спрат със осъвременяване и въоръжаване на ислямските държави и ще видите колко са побойници. Трудно ще нападат други тия пещерни хора, на които им се дава всичко на готово за да вършат черната работа на колонистите. Това им е приноса към човешката раса - заселване в чужди земи и отслабване на местното население чрез издевателства над жени и деца, което води до намразеане на собствената си земя от страна на местните. Нормалния човек не трае анархията, била тя създадена изкуствено.

    Коментиран от #18

  • 18 Хасан

    18 6 Отговор

    До коментар #17 от "Уточнителя":

    Ами същото направи и англосаксонеца като се засели в Америките,Австралия,Нова Зеландия ..изби местното население ..наложи своя култура и религия
  • 19 Хайдут Петку

    5 3 Отговор
    Алоу ,Може ефенди, ти гледай турския аскер да не завлече мърланата София в "Полите на Витоша".
  • 20 Сатурн 5

    1 0 Отговор
    Праят съ щото моят.
  • 21 Туркофил

    4 2 Отговор
    Невиждам смисъл два беле европейски балкански народи комшии да се карат за глупости трябва да си разрешат проблемите и да не позволяват на западналите западно европейски държави да им се месят
  • 22 Дебре че не зависи от коментарите

    5 3 Отговор
    Ако зависеше външната политика на България от пишештите тук калпаци, отдавна да бяха последвали това което очаква гърция.

    Коментиран от #23

  • 23 Зидаромазач

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Дебре че не зависи от коментарите":

    А ти, като най-големия аналлизатор , би ли добър да ни обясниш на калпаците, какво я очаква Гърция...бе що си не пасеш козите по родопските чукари и да оставиш мисленето на други, дето го могат. Погрижи се по-добре за повишаване на млеконадоя от козите , че лятото преполови..зима иде...глад.

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Калпака прави опити да мисли

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Зидаромазач":

    Не може да се получи, злобата е голяма, правя дронове, ако чаках да правя препоръчаното от теб щях да съм като теб на гол томбак ножче и да козерувам на чернобягащия шопар.
  • 25 Калпашка му работа

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "Зидаромазач":

    Щом можеш да мислиш, мисли за българската действителност. А родопските чукари баха хубави гори можештите да мислят ги направиха чукари. Съвета го запази ще ти потрябва повярвай ми, не пращиш от ум и друга идея едва ли ще ти дойде на ум, защото вие чакате да ви дойде.
  • 26 bbbb

    1 0 Отговор
    гърция играе по свирката ня Франция, тъй де маша, а иначе алъш вериша н а гръцките острови и туристите в турско с турски гемии вървеше и двете страти нямат интерес да се бият и гърците го знаят, ама на пусти борчове към франсета и немци ще се прявим на улави, апропо ако стане една война в средиземно мопе кой ще е големият губещ - Егибет, израел, Турция, Гърция, цялата морска търговия митава от там дали ще позволят на гърция да прави кяквото си иска или ще слушка за Турция ясно ще слуша щото ще получи ресурс
Новини по държави: