Last news in Fakti

1 Юли, 2020 10:27 3 332 24

Турция има и План Б за Света София

  • света софия-
  • истанбул-
  • храм-
  • църква

79,4 на сто от турците подкрепят отварянето на храма като джамия

Турция има и План Б за Света София - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Темата за "Света София" е на първите страници на турските вестници ден преди ключовото решение на турския Държавен съвет (висшият административен съд на страната) във връзка със статута на музей на храма.

"Вълнение за "Света София", гласи заглавието на в. "Йени шафак". Вестникът определя утрешния ден като "исторически" и напомня, че предстои решението на Държавния съвет по дело с искане за отваряне на храма като джамия. Според изданието турските граждани с вълнение очакват решението на съда и споделят, че искат да чуват езан (призив за молитва) и да извършват намаз (молитва) в "Света София", предава БТА.

79,4 на сто от турците подкрепят отварянето на храма като джамия, пише още изданието, като цитира проучване на агенция "Ареда сърви". В анкетата са участвали шест хиляди души. Процентът на отговорилите с "не" е 20,6. На въпроса как ще повлияе върху туризма отваряне на храма като джамия, 29,5 на сто казват, че броят на туристите ще нарасне, 52,9 на сто - че няма да повлияе, а 17,6 на сто - че ще намалее, показва още анкетата.

По темата днес пише и "Тюркие", според който вече е готов и план Б за "Света София". "Дори и съдът да вземе негативно решение, пак е възможно "Света София" да бъде отворена за богослужения с указ", посочва изданието.

Според вестника, ако Държавният съвет реши да отмени решението на министерския съвет от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, това решение ще бъде практически приложено в рамките на 30 дни. Ако пък искът бъде отхвърлен, все пак пътят за възвръщането на статута на джамия на "Света София" няма да бъде затворен, пише "Тюркие". Според вестника управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган вече работи по текста на евентуален указ.

"Света София" да се отвори, този срам да приключи!", гласи заглавието на в. "Йени акит". Според изданието позицията на обществото в страната е, че "Държавният съвет, който ще вземе решение в името на народа, трябва да зарадва не кръстоносците, а ислямския свят".

Вестникът цитира мненията на историци, представители на неправителствени организации и юристи. Те отбелязват, че статутът на музей "наранява мюсюлманите" и призовават "оковите на "Света София" да бъдат счупени" и "да бъде сложен край на продължила 86 години несправедливост".

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Света София

    14 2 Отговор
    Много мюсюлманско име е това!
  • 3 Масон

    10 8 Отговор
    Вместо тях да се строят Църкви или санкции за Турция
  • 4 търки

    21 8 Отговор
    Примати!
  • 5 Атеиста

    13 17 Отговор
    На православната църкава,, Света София " от стотици одини на четирите и края са издигнати минарета! Това отдавна не е църква!
  • 6 7366

    7 3 Отговор
    И какъв е план Б?
  • 7 Истината

    18 4 Отговор
    Напълниха европа с джамии и това със Света София - като благодарност - наглеци.

    Коментиран от #10

  • 8 ВОДОРОДА

    9 5 Отговор
    И АТОМА ИДВАТ ЗА ВАС ПУЕШКИ ДЖАГАЛИ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    9 11 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    Света София от VI века е джамия, какво ме интересува сега дали ще е музей или джамия. В Турция се намира, тяхно право е да разполагат с нея

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хасан ll

    16 8 Отговор
    Самозабравилия се псевдо султан Ердоган потъпква всичко, което един велик политик, дипломат и управник е направил за развитието на Турция - Кемал Ататюрк! От изгнила отломка на османската империя я е възродил и направил светска държава, а това недоразумение от грузински произход Ердоган ще я върне 100 години назад. Бездарен политик, дрънкащ оръжие, който може да доведе Турция до абсолютна изолация от останалите държави. Този примат гони и мачка интелигенцията в Турция и е подкрепян единствено от ниско интелигентните хора в държавата. Тежко и горко на всеки свободомислещ човек в Турция.

    Коментиран от #20

  • 13 Играч

    11 8 Отговор
    Ще я направят джамия напук на Гърците. А и кое е по-важно - религията или разни те му там резолюции на ... как им беше името... (христяните да се замислят). А и Турците са си в правото. Византия на практика не съществува вече. Много преди да дойдат Турците, Византия е била вече не много повече от едни големи стени. А Гърците близо 2000 години от превземането им от Римската империя са разпръснато население. Държава имат от 200 години, преди това са били полиси. Няма Византииски император Грък. За какво претендират не мога да разбера? А нас това въобще не би трябвало да ни интересува.
  • 14 Юстиниан Първи

    13 9 Отговор
    Тези хора ни доказват, че всякакви линии са преминати. Какви кръстоносци, агресорите са османците, те убиват и разрушават в Константинопол. Следващата стъпка е обяваването края на светската държава и края на Кемализма.. ЕС защо мълчи, щото са .... Веднага да се обяват тежки санкции. Поетапно преместване на турците в ЕС към анан ватан/майката родина/.
  • 15 Дельо хайдутин

    8 8 Отговор
    Нас какво ни засяга нещо в Турция? Да правят каквото си искат. Тяхна територия, тяхна собственост от векове

    Коментиран от #16

  • 16 TW5098

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Дельо хайдутин":

    И ти си шля.кано ду.пе Недельо!
  • 17 Бозар

    7 2 Отговор
    Ало-о-о, мисирките! Каква е тая снимка, която сте лепнали към статията? Правите ли разлика между "Св. София" в центъра на София и "Св. София" в центъра на Истанбул?
  • 18 А наше право

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Е да съборим османската джамия в шумен , наи голямата в България тъи като е строена със колоните на преславските дворци на българските владетели , което е доказано , и не само мраморните колони ами и красивите оформени каменни блокове , всичко е от Преслав
  • 19 Диамантената ръка

    0 2 Отговор
    Те отдавна са я окепазили тия примати, какво да превръщат?
  • 20 Хасан lll

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан ll":

    Сигурно затова си имаме всичко, болници училища идват от целия свят, пък ти само за локум и баклава мислиш и как да спестиш парички да идеш на моренце, да е жив и здрав тиквунчо че да го търпите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Кунгюн

    0 0 Отговор
    Българската нация не реагира по никакъв начин когато беше сменен статутът на храм-паметникът в град Шипка и от музей превърнат в действаща църква под опеката на Старозагорският митрополит.Богослуженията не пречат на туристическите посещения в храма-църква дори напротив увеличиха се посетителите по време на тържествените литургии.
  • 23 gost1

    0 0 Отговор
    Дано не направят грешката да я отворят като джамия...егати лошата реклама...как да обяснявам на клиентите, че турция е светска държава, като громи всичко останало о Ататюрк...после искат туристи...е няма да пращаме..
  • 24 Johan

    0 0 Отговор
    1. Позор за България, че СЕ ПРИМЪЛЧА, И ЧЕ НЕ ЗАЯВИ ПУБЛИЧНО: - КАТЕГОРИЧНО НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ С ТОВА! Аз не съм съгласен! И БОГ ПОРУГАН НЕ БИВА, ОСОБЕНО В НЕГОВИЯ МОЛИТВЕН ДОМ!
    2. Това е ПРОКЛЯТИЕ ЗА ТУРЦИЯ! Да се молиш с мюлюслмански молитви към Иисус Христос, когото те не признават за БОГ ще довлече страшно ПРОКЛЯТИЕ НАД ЦЯЛАТА ИМ ЗЕМЯ!
Новини по държави: