Last news in Fakti

2 Юли, 2020 07:15 5 199 4

Недоволство в Гърция заради ситуацията на "Маказа"

  • маказа-
  • граница-
  • българия-
  • гърция-
  • кириакос мицотакис

Съюзът на хотелиерите от област Еврос отправи искане лично до премиера Кириакос Мицотакис да се отвори граничният пункт за свободно преминаване на туристи

Недоволство в Гърция заради ситуацията на "Маказа" - 1
Снимка: БГНЕС

В гръцката област Еврос протестират срещу официалното решение на Атина през граничен пункт „Маказа“ с България да се допуска преминаване само по спешни случаи. Освен това гръцкото министерство на транспорта въведе ограничения за броя на пътниците в една кола.

Съюзът на хотелиерите от област Еврос, както и заместник-областният управител, отправиха искане лично до премиера Кириакос Мицотакис да се отвори граничният пункт „Маказа“ за свободно преминаване на туристи.

"Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъма на туристическия сезон."

Според гръцките медии, вероятно реакцията на местната власт в Еврос остави отворен граничен пункт „Маказа“, от където и днес преминаваха леки автомобили с туристи и микробуси.

През „Кулата“ преминават тирове, леки автомобили и автобуси.

Попълването на декларация е задължително.

На летищата масово се правят тестове за короновирус на пътниците. Много от пристигащите се оказа, че не са попълнили задължителната декларация преди излитане към Гърция. Наложи се да направят това на летищата и в тези случаи се вземаше тест от пътниците на целия полет.

Пътна полиция припомня, че съгласно нареждане на Министерството на транспорта е фиксиран броят на пътниците в една кола, в зависимост от местата в автомобила. В до 7-местен автомобил имат право да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лекар БГ

    19 0 Отговор
    Не можах да разбера,какви ги творят гърците.Безумието да работи само един пункт,непременно ще се отрази негативно на така лелеяният им туризъм.Декларациите им са програмно неграмотно сътворени.
    Да,аз ще мина през Кулата,въпреки че,Илинден-Екзохи ми е в пъти по-удобен.Но да не работи Маказа-Нимфея,е пълна глупост.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Бачо Киро

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар БГ":

    Някакви глупости творят, прав си. А защо имат право в един автомобил да пътуват само до 3 пасажера, без да е примерно уточнено ако са от различни семейства, ми убягва. Ако семейство пътува с 3те си деца едното отзад ли да тича...
  • 3 Обяснявам

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Лекар БГ":

    Мога да предполагам, че вероятно гърците тайно са си определили "туристическа квота", т.е. до каква бройка туристи да има в даден момент в държавата! Това е нещо, като до колко човека в магазин, на стадион и пр. Понеже не е много европейско го премълчават, факт е обаче, че с отварянето на летища и пр., към богатите държави трябва да се сложи цедка, към по-бедните ! Нормално, ако има квота, ще искат максимум приходи от минимум туристи! Логично затваряш пунктовете, към бедните, оставиш само един-два и контролираш потока. Въвеждаш и визи и контролираш, кой получава и кой не такава! Говори се, че не всеки получава такава виза, някои получават бързо, след часове, други изобщо не получават и след 48 ч. Това, че сега се минава безпроблемно е защото още не са влезли в час, а и няма толкова желаещи, какво ли ще де случи, като има повечко желаещи ? "Гърците са го измислили", както се казва в една реклама !
  • 4 Разпутин

    2 0 Отговор
    КВА СТАНА ТЯ, БАЦЕ ЗАБРАНИ, ГЪРЦИ КАЗА НЕ МОЗЕ, СЯ ДА ВИДИМ НА КОЙ Е ПО ГОЛЯМ .... БАСТОНА