Last news in Fakti

8 Юли, 2020 10:43 1 793 32

Светлана Прокопиева: как в Русия осъдиха журналистка заради коментар

  • светлана прокопиева-
  • тероризъм-
  • журналистка-
  • русия-
  • осъдена-
  • коментар-
  • руска журналистка

Руската журналистка бе осъдена на глоба от 500 000 рубли заради "оправдаване и пропаганда на тероризъм"

Светлана Прокопиева: как в Русия осъдиха журналистка заради коментар - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската журналистка Светлана Прокопиева беше осъдена от военен съд в град Псков за "оправдаване и пропаганда на тероризъм". 40-годишната Прокопиева ще трябва да плати глоба от 500 000 рубли (около 6170 евро). Това е огромна сума за страна, в която средният годишен нетен доход е 15 770 евро, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Но можеше да бъде и по-лошо: обвинението беше поискало за журналистката 6 години затвор и 4-годишна забрана да упражнява професията си. В разговор с Дойче Веле журналистката беше обявила, че очаква "възможно най-мрачния сценарий".

Обявена за "терористка"

Спорният съдебен процес беше предизвикан от коментар на Прокопиева в местния клон в Псков на либералното радио "Ехото на Москва". В него журналистката, която работи на свободна практика и за руската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода, коментира бомбен атентат, извършен от 17-годишен ученик срещу клона на Федералната служба за разузнаване (ФСБ) в град Архангелск в края на октомври 2018 година. Извършителят тогава загина при атентата, а трима служители на тайните служби бяха ранени. Преди това младежът бе написал в социалните мрежи, че ФСБ инсценира дела и "изтезава хора".

Нападението, извършено със самоделно взривно устройство, отекна силно в Русия. В седмичното си радиопредаване Светлана Прокопиева заяви следното: "Една строга държава с една твърда, и още по-точно - една брутална система от пазители на реда, за която е по-важно да накаже един извършител, а не да защитава правата, е отгледала и съответното поколение млади хора.".

Няколко седмици по-късно срещу журналистката беше заведено дело. През февруари 2019 жилището ѝ беше обискирано, обградено от въоръжени полицаи. А през лятото на същата година руският финансов надзор Росфинмониторинг я включи в списък с екстремисти и терористи, след което банковите ѝ сметки бяха запорирани.

Прокопиева отхвърля обвиненията и отрича да е оправдавала тероризма в каквато и да форма. Тя е убедена, че с процесът срещу нея властите изпращат сигнал към критичните журналисти в Русия: "Това е добър урок за всички медии: има теми, за които вие (медиите) трябва да си затваряте устата. Не си пъхайте носа в тероризма и работата на тайните служби."

Един "абсурден процес"

Обвиненията и процесът срещу Прокопиева породиха остри критики. Главният редактор на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов коментира малко преди произнасянето на присъдата, че журналистката е "абсолютно невинна". Той определи процеса като "политически". От Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) настояват, че Прокопиева няма нищо общо с тероризма, нито е възнамерявала да го оправдава. А от правозащитната организация "Репортери без граници" определиха съдебния процес като "абсурден". В списъка на тази организация за свободата на пресата Русия е поставена на 149 място от общо 180 наблюдавани страни.

След произнасянето на присъдата, Светлана Прокопиева благодари, видимо облекчена, на своите привърженици, посрещнали я на входа на съдебната зала с цветя и аплодисменти: "Ако не бяхте тук, нямаше да изляза просто така." Журналистката обяви още, че ще обжалва присъдата.

Автор Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    16 3 Отговор
    Ама тука пък наще медии са страхливи и само питат удобни и правилни въпроси.

    Коментиран от #30, #31, #32

  • 2 В русия

    10 16 Отговор
    Е радикална диктатура с вечното джудже.

    Коментиран от #24

  • 3 Обикновен човек

    22 10 Отговор
    А Тия от Дойче Веле трябва да ги затрият от лицето на земята ,на Марс трябва да ги пратят да промиват мозъците на марсианците с евтина пропаганда тука вече няма кой да им се върже!!!!
  • 4 Бау

    5 19 Отговор
    Руския народ, по примера на българския правят постоянно една и също глупост - избират си един "бащица" на народа, чиято основна функция е да изглежда корав, след което му се кланят докато не хвърли топа. Няма значение дали е компетентен, дали въобще го е грижа за народа, който го е избрал. Важното е бащицата да изглежда властен и силен, така че народа да си въобразява че ги управлява надежден човек. За съжаление обаче рано или късно този човек, започва да си вярва на собствената пропаганда, че е най-доброто за тази нация, че е незаменим и в жаждата си за власт е готов да унищожи ако трябва и цялата държава. И след мен потоп.

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ПЕЕВ

    9 8 Отговор
    АКО ПУТИН ВСЕКИ ДЕН ГО ОБИЖДАТ С ТИКВА ДОСЕГА ДА ГИ НЯМА.АМА ТУКА ИМА СВОБОДИЯ НА СЛОВОТО.
  • 7 Истина

    12 3 Отговор
    В България свобода на словото и на печата никога не е имало и никога няма да има дотогава докато не станем независима и демократична
    държава .
  • 8 ужас

    14 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бау":

    Искаш да кажеш, че ти си по умен от руския народ, който 20 г избира със 70% Путин. Искаш да кажеш, че ти си по умен от тези 100 милиона руснаци, които наблюдават ежедневно действията на Путин? Ако е така, то ти си едно жалко зомбирано същество.

    Коментиран от #10

  • 9 Айде бе

    15 4 Отговор
    Работила за Радио Свободна Европа и ДВеле-и оправдала откачалката направил терористичен акт...-е какво да я правят?.... да си играят с нея на либерал-дивотии...Малко и е,щом оправдава терориста...
  • 10 Бау

    5 8 Отговор

    До коментар #8 от "ужас":

    Адолф Хитлер е избран демократично на избори. Сам си вади заключенията за интелекта на народните маси.

    Коментиран от #25

  • 11 Факт

    8 8 Отговор
    Еми да оправдаваш терорист си е за присъда и затвор-факт.И няма значение дали е в Русия,Европа или САЩ-оправдаването на тероризъм заслужава сурово наказание.
  • 12 бсп

    4 13 Отговор
    Не виждам какво толкова е станало дето някаква си журналистка била подтиквала народа им за терор!При нас президента през няколко дена го прави това, подтиква народа да се вдигат на бунтове, и метежи!Освен това всеки ден се произвеждат фалшиви новини срещу държавата!Накрая лидерката ни на бсп казва, че у нас няма свобода на словото, и тя била на 111 място по свобода на словото след като се знае, че др.радев ни призовава да правим бунтове, и метежи, и се произвеждат всеки ден фалшиви новини!!!Да ама в русия др.путин такива ги арестува щом са срещу държавата, а у нас никой нищо не им прави на такива.......и те пак са недоволни!!!
  • 13 бсп

    3 13 Отговор
    Не виждам какво толкова е станало дето някаква си журналистка била подтиквала народа им за терор!При нас президента през няколко дена го прави това, подтиква народа да се вдигат на бунтове, и метежи!Освен това всеки ден се произвеждат фалшиви новини срещу държавата!Накрая лидерката ни на бсп казва, че у нас няма свобода на словото, и тя била на 111 място по свобода на словото след като се знае, че др.радев ни призовава да правим бунтове, и метежи, и се произвеждат всеки ден фалшиви новини!!!Да ама в русия др.путин такива ги арестува щом са срещу държавата, а у нас никой нищо не им прави на такива.......и те пак не са недоволни!!!
  • 14 Софиянец

    12 4 Отговор
    Само като видиш,DW/ехо Москва/"свободна европа"/журналяги без граници/прибавяш и сорос и нема нужда от коментар!!!
  • 15 уточнение

    9 3 Отговор
    Тук не журналист, а една политическа партия изкарват терористите от гара Буново за национални герои! Да вземем да се оплачев на DW, да видим как ще го коментират.
  • 16 Ддддддд

    13 5 Отговор
    Пак либералистки помии.Тая е за 10 години затвор щом е казала това и оправдава терориста.
  • 17 ърли

    3 10 Отговор
    руснаците избор нямат щото ако се объркат
    и ще им се разпадне смешната държава..даже и за белият свят е по добре капутин да ги управлява че поне ги държи под контрол
  • 18 Софиянец

    8 3 Отговор
    DW да коментира ако някой направи същото в централа на ФБР какъв е,терорист или борец за свобода.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Барчо

    10 2 Отговор
    Този цитат от всичко на всичко три реда не може да даде пълна представа за цялостната насока на изказването на въпросната журналистка. Бил съм много пъти и в СССР и в Русия и не съм имал абсолютно никакви проблеми с органите на реда и сигурността, както и тук в България. В края на краищата съдебна присъда не е точен сбор или разлика между числа, а има много нюанси. Имаше една максима: "По-добре трима виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора". Специално за тероризма мисля че това не важи в никоя държава, включително и в "демократична Америка", където има специален затвор само за такива. За там се изнесоха и материали за мъчения, седят без осъдителна присъда, а и всичко около Гоантанамо е в абсолютна тъмнина. Терорист е не само този, който прави бомбите, този който се взривява. Смятам че по-голям терорист е този, който ги подстрекава и дори подкрепя с дела и дори с думи.
  • 21 Кристиян Вигенин

    2 8 Отговор
    Русия е свършена.Лъжите и пропагандата отдавна не впечатляват никого,освен шепа лоботомирани русофили.Затвориха границите не заради корона вируса,а за да не се разбягат руснаците.Както по времето на СССР,който можеше се спасяваше на Запад.Широко рекламираната "реформа" на Путин е по същество "перестройка",като тази на Горбачов,която има за цел да съхрани режима.Ситуацията е същата както в края на дните на СССР.Икономически крах,всеобхватна корупция и безкрайна демагогия.Лозунгите и фанфарите няма да закърпят съдраният бюджет на фалиралата Бананова република.

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Глас от ОТВЪДНОТО

    8 3 Отговор
    "Свободен" журналист на "свободна" практика, който уж е свободен, а работи за чужди интереси! На дръвника! Ако не работеше за други, може би щеше да има малка симпатия към нея. Но сега -уви! Продажните хора са и най-мразените от всички .
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 осведомен

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "В русия":

    А бе редакцията тук що нямаше статия за уволнените семейство журналисти в САЩ казали че всички животи имат значиние двойни стандарти АААААААААААА
  • 25 ужас

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бау":

    Заключенията си ги вади ти. Такива като теб ще докарат на власт някой нов хитлер, но този път с ядрено оръжие. Такива като теб биха приветствали появата на един хитлер в сащ, който иска да управлява еднолично целия свят. Заради такива зомбита като теб страдат хората в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия. Заради такива зомбита като теб 100 фамилии от сащ разкатават целия свят. Само такива зомбита като теб могат да обявят бивши робовладелци за най големите демократи. За твое голямо съжаление, Русия няма да допусне да се появи нов световен фюрер. Там ги стяга чепика такива като теб, там, че американска хегемония няма да има. И такива американски ибрикчии като теб ще берат големи ядове.
  • 26 Наблюдател

    0 2 Отговор
    Медиите в Русия никога не са били особено свободни. Според класацията на “Репортери без граници” Русия е на 148-о място по свобода на пресата от 180 държави за 2016 г. Според друг международен наблюдател, Freedom House, страната е на 180-о място от 202 държави.

    Путин е на върха в руската политика вече от 17 години. На 9 август 1999 г. той става министър-председател и няма и година по-късно президент на страната. Още през първата година на неговото президентство – 2000 г. – руските служби нахлуват в офисите на един от основните телевизионни канали – НТВ – и арестуват собственика на медията Владимир Гусинский за измама. Скоро обаче обвиненията падат, а Гусинский се съгласява да продаде медийната си империя, която днес е собственост на “Газпром – Медия холдинг”, структура на едноименна енергийна компания, която е контролирана от държавата.

    Шестнайсет години по-късно нещата не са се променили особено. В началото на октомври 2016 г. на друга руска телевизия – РБК, бе заведено дело от държавния петролен гигант “Роснефт” за нанесени щети в размер на над 3,1 млрд. рубли (44 млн. евро). Отново имаме медиен магнат, изпаднал в немилост, и отново, навярно, историята ще завърши с изкупуването на медията.

    По време на царуването на Путин са се случвали и други неща. На медии са били отказвани лицензи, забранявало се е рекламирането по кабелни телевизии. През 2014 г. заради неудобни въпроси всички големи доставчици премахват от пакетите си телевизия “Дождь”, а п
  • 27 Архитектор

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кристиян Вигенин":

    Има ли нещо друго в главата ти освен този набор от клишета? Пощади ни, разнообрази ги малко, ако ти е възможно.
    !Ако не си разбрал, става дума за нещо друго- за женица, прикриваща се под определението " журналист", (което дава защита и индулгенция за легализирана омраза, отмъщение, клеветничество и противозаконна дейност, ) получаваща значителна финансова издръжка от чужди държави, за да клевети собствената си родина. Та тази женица публично е оправдала терорист, тъй като е бил продукт на власта. Ако ти е възможно, би ли се понапънал и да ни посочиш в коя свободна и демократична държава това е позволено и толерирано. Само, моля без нова порция и фонтан от клишета, гарнирани с патологична омраза. По добре си замълчи. Тъй като предполагам реакцията ти, това не е цензура, а молба.
  • 28 Консерватор

    0 0 Отговор
    Колко журналисти са убити в Русия? Според Международната федерация на журналистите от 1990 до 2015 г. в Русия са убити 109 журналисти. Единствено в Ирак, Филипините, Мексико и Пакистан са били повече убитите заради тяхната дейност (поръчково убийство, бомбени атентати, кръстосан огън при военен конфликт и т.н.)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ле ле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    вера един репортер на "нова тв" не можа да вземе нито един коментар от протестиращите и трите пъти като видяха че са от Домус тв/бившата нова/ и ги отрязаха,по голям резил..здраве му кажи, а в студиото водещите седяха като окакани и се правиха оглушки..бягайте от тази телевизия..сега е момента..
  • 31 ле ле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    вера един репортер на "нова тв" не можа да вземе нито един коментар от протестиращите и трите пъти като видяха че са от Домус тв/бившата нова/ и ги отрязаха,по голям резил..здраве му кажи, а в студиото водещите седяха като окакани и се правиха оглушки..бягайте от тази телевизия..сега е момента..
  • 32 ле ле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    вера един репортер на "нова тв" не можа да вземе нито един коментар от протестиращите и трите пъти като видяха че са от Домус тв/бившата нова/ и ги отрязаха,по голям резил..здраве му кажи, а в студиото водещите седяха като окакани и се правиха оглушки..бягайте от тази телевизия..сега е момента..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания