10 Юли, 2020 11:22 3 031 13

Германия и Русия правят колайдер край Москва

  • колайдер-
  • германия-
  • русия-
  • проект-
  • мегапроект

Това е един от мегапроектите на Русия

Германия и Русия правят колайдер край Москва - 1
Снимка: Shutterstock

Германия и Русия планират да разширят сътрудничеството си в проекта за ускорителен комплекс с насрещни снопове от тежки йони NICA (Nuclotron based Ion Collider Facility), който се изгражда в Дубна, близо до Москва. Това съобщи Обединеният институт за ядрени изследвания (Joint Institute for Nuclear Research). Институтът има 18 държави-членки, а Германия е един от шестте асоциирани членки, заедно с Египет, Унгария, Италия, Южна Африка и Сърбия.

Германските партньори ще участват както в реализацията на NICA, така и в проекти, базирани на изследователския реактор PIK, който се изгражда в Петербургския институт по ядрена физика, предаде Nucnet.

NICA е един от приоритетните научни „мегапроекти“ на Русия и се очаква да бъде завършен преди края на 2022 г. Разработката му започва през 2005 г., а строителството - през 2013 г. Прогнозната стойност на проекта е 500 милиона долара. Руският държавен бюджет покрива около 80% от разходите, докато инвеститорите от Италия, Германия и САЩ допринасят за останалото.

Колайдерът NICA е експериментално съоръжение, подобно на европейския ЦЕРН в Швейцария, а целта е да помогне да се разбере как се образуват протони и неутрони във Вселената. Според официалния уебсайт на NICA, резултатите от проучвания върху ефекта на йонните лъчи върху живите организми могат да помогнат за развитието на адронната терапия, насочена към лечение на рак.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕН

    30 7 Отговор
    А България ...защо не участва ! Тук също има учени и даже работещи в Швеицария..... пак сме изпуснали влака на иноваците....

    Коментиран от #5, #7

  • 2 другарят

    39 6 Отговор
    Всички страни и народи се стремят да се развиват и утрешният ден да живеят по-добре и само ние не знаем, къде отиваме и за какво сме! Мутрите и "десните" талибани във властта само знаят да рушат и грабят каквото е останало.

    Коментиран от #12

  • 3 Дамммм

    29 3 Отговор
    Леко полеко започва да се осъществява ужаса за соросоидите-сътрудничеството между Русия и Германия...Амерските подлоги това хептен ще ги довърши.
  • 4 Ееее

    23 3 Отговор
    Краварите пак ще ревнат.
  • 5 Факт

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    Ембарго!
  • 6 руска смрад

    4 21 Отговор
    Не знам защо Германия рискуват да дават подобни технологии на недоразвити примати като руснаците...Нищо добро няма да излезе от това.Все едно да дадеш граната на шимпанзе.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 7 987

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "ФЕН":

    България е малка страна ,с малко население и без възможности и претенции.Как искаш да участваме ? И интересно защо руските слуги веднага започвате да си плюете родината само и само ,за да се слагате на Русия.

    Коментиран от #8, #13

  • 8 НМД

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "987":

    България не е по-малка от Унгария и Сърбия. И не, никой не плюе по България, а плюем по тези които ни управляват в момента и ни докараха до това положение. А някога даже бяхме една от малкото така наречени космически държави.
  • 9 Някой

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "руска смрад":

    Ми теб ли да питат бе, никой? Когато станеш "някой", тогава се намесвай!
  • 10 Готин ама не съвсем

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "руска смрад":

    Само за сведение, от 9 новооткрити елемента, 6 са открити точно в Дубна и с българско участие! Та в случая приматите са Германците и руснаците ще ги отварят за нови технологии! Та осведомявайте се малко барем, преди да почвате да серете!
  • 11 Доктора

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "руска смрад":

    Млъкни бе ампутиран мозък.
  • 12 Хората

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "другарят":

    За всичко си прав ама от мен да знаеш "ЗА БСП НЯМА КОЙ ДА ГЛАСУВА" Така, че не си хаби напъните.
  • 13 Много си тъп Саше

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "987":

    Ами защото това е начина да се отървем от Кравите и Либералния Капитализъм - (Робство)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания