Last news in Fakti

9 Юли, 2020 15:32 3 145 18

Гърция ще извършва на границата максимален брой тестове

  • гърция-
  • коронавирус-
  • граница-
  • кулата-
  • маказа-
  • тестове-
  • мвнр-
  • туристи

Важна информация за българите, които отиват в Гърция

Гърция ще извършва на границата максимален брой тестове - 1
Снимка: БГНЕС

Във връзка с масовото тестване за коронавирус при влизане в Гърция през последните дни по информация на посолството ни в Атина към този момент няма документ, издаден от компетентна гръцка институция, в случая Гръцката организация за обществено здраве, който да определя като задължително вземането на проби за COVID-19 от всички граждани, преминаващи през ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщиха от Министерство на външните работи.

По данни на мисията ни, след проведени разговори с Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да не е задължително, а на избирателен принцип на базата на съдържащата се в попълнения електронен формуляр информация. Стремежът на гръцките власти е на ГКПП „Кулата-Промахон“ да бъдат извършвани всеки ден максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста. Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Българското посолство в Атина е получило уверения от Генералния секретариат за гражданска защита на Република Гърция, че ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция,  ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки. Съветът ни е при пристигане на територията на Република България те незабавно да информират съответните български власти за дадената от тях положителна проба за COVID-19.

Поради очаквания натоварен трафик през предстоящите почивни дни на ГКПП „Кулата-Промахон“ препоръчваме българските граждани, които планират пътуване към Гърция, да се подготвят предварително за възможно продължително изчакване.

Съветваме сънародниците ни внимателно да се запознаят с отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у тях преди пътуване до Гърция, на специално създадения сайт https://greecehealthfirst.gr/?lang=en, който има версия на английски език.

Там ще намерят отговори на много въпроси, подредени в следните раздели:

1. Мога ли и как да пътувам до Гърция – съответно по суша, въздух и море?

2. Сигурност при престоя в Гърция – настаняване, хранене, култура и забавления.

3. Какво да направя при престоя ми в Гърция в случай, че:

- имам симптоми на COVID-19;

- бил съм в контакт с лице, което е дало положителна проба за на COVID-19;

- в случай че съм поставен под карантина, кой ще покрие разходите.

4. Формуляр за локализиране на пътниците (PLF), чието предварително попълване и съответно получаването на QR код е задължително.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    3 20 Отговор
    Защо? Не са ли чували за конспиратора Мангъров от детското отделение? нема вироси.

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 2 Прави

    11 5 Отговор
    Гърците са си прави. Не искат в страната им да влизат болни хора. Хората знаят, че вируса е много заразен, макар при младите да е малка смъртността, не искат да загубят бабите и дядовците си, като в Италия, Испания и САЩ.
  • 3 Агоп

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Бе то и Дришнята плямпаше че няма вирус, ама сега е на системи.
  • 4 Питанка

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Не си ли чувал, че има курсове по "Български език" ?

    Коментиран от #7

  • 5 Рашка с чашка

    15 3 Отговор
    Има коронавирус, разбира се, но много се спекулира с него. Това че гърците ще правят по 3000 теста дневно на българи е много добре, така ще се разбе дали НОЩ лъже! Ако се окаже че от 3 000 реално тествани няма заразени, значи имаме сериозен проблем с управляващите!

    Коментиран от #14

  • 6 Тъпо тролче

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    Аре пак, пише се "вирус" бе "вирОс"!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Антимилиционер

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Питанка":

    Български език не се пише в качвички, защото не е име. Цър.вул про.ст. Върви да мяташ с палката.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 456 до Факти

    1 2 Отговор
    Факти, коментар 7 съдържа нецензурни и обидни изрази. Моля, да блокирате ника на Антимилиционер. Въпросната личност ,която от скоро посещава Вашият сайт целенасочено обижда , предизвиква и пише цинизми. Вземете мерки.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 отново глупости

    1 1 Отговор
    значи системата на ганьо става следната, мотам се цял ден, и в четири следобед тръгвам за Кулата, там съм към седем осем часа, онези вече са свършили тестовете, и са си тръгнали, митничарите също са уморени и пускат всички, и си минавам като пич, до 11 часа съм в хотела, оставам си багажа, преобличам се, бърз душ и тоалет, и ще си ходя на дискотека там още същата вечер

    Коментиран от #16

  • 13 миролюб бенатов

    4 1 Отговор
    До : Антимилиционер : - брат, докъто отмине тая тъпанария сигурно ще изперкаш
  • 14 грешна ти е сметката

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рашка с чашка":

    Нали се сещаш, че тук тестват контактни на заразени и такива със симптоми, а гърците ще тестват произволни хора, на които им няма нищо и са тръгнали на море.
  • 15 Гост

    0 2 Отговор
    ми да затворят границата Гърците ,като не искат вирус,а не да мотаят хората, няма как агнето да е цяло и вълкът сит,аз лично възнамерявах да ходя,но засега се отказвам
  • 16 К.К.

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "отново глупости":

    Другата система е, искаш да си направиш безплатен тест, отиваш рано на митницата да си запазиш ред.
  • 17 Факт

    2 0 Отговор
    В Гърция това лято няма да се ходи! Като ги няма британските свине и нашето море не е чак толкова лошо, А за проблема с тръбата на Варна знам че не е от вчера затова препоръчвам на юг или след Кранево.

    Коментиран от #18

  • 18 фен

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Навсякъде е същото! Провери колко пречиствателни станции има по морето.Малко са.А където има преливат!