Last news in Fakti

16 Юли, 2020 09:35 3 263 39

Вашингтон продължава войната срещу "Турски поток"

  • турски поток-
  • газ-
  • газопровод-
  • майк помпео

Газопроводът беше обявен от руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г.

Вашингтон продължава войната срещу "Турски поток"  - 1

Държавният департамент на САЩ ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA). Това заяви държавният секретар Майк Помпео.

„Държавният департамент ще обнови CAATSA, включвайки в него „Северен поток-2“ и втората отсечка на „Турски поток“. Това означава, че могат да бъдат наложени санкции на инвестициите или другите видове дейности, свързани с тези руски енергийни експортни тръбопроводи“, подчерта той, цитиран от ТАСС.

„Това е недвусмислено предупреждение към компаниите, оказващи помощ на руските проекти с пагубно влияние и вземащи участие в тях, че тяхното участие е недопустимо: излезте от тези проекти сега или рискувате последици“, заяви Помпео.

Държавният секретар смята, че „Турски поток“ и „Северен поток-2“ „не са търговски проекти“. „Те са главните инструменти на Кремъл за разширяването на зависимостта на Европа от руските енергоносители, инструменти, които подкопават Украйна, прекратяват транзита на газ през тази изключително важна демократична страна, инструмент, който в крайна сметка подкопава трансатлантическата сигурност. САЩ винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели да удовлетворят своите енергийни нужди“, каза Помпео.

Газопроводът „Турски поток“ беше обявен от руския президент Владимир Путин в Анкара през декември 2014 г. Този проект замени „Южен поток“, който трябваше да минава през България, но не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз.

„Турски поток“ включва две отсечки, които свързват Русия и Турция по дъното на Черно море. Всяка една от тях е с капацитет 15,75 милиарда куб.м. газ. Първата отсечка бе пусната в експлоатация на тържествена церемония в Истанбул на 8 януари тази година. На откриването присъстваха президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, а също така премиерът на България Бойко Борисов и сръбският лидер Александър Вучич.

Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да мине през България и да доставя природен газ за Сърбия и Унгария. В България тръбата се нарича „Балкански поток“. Нейното строителство се забави, включително и заради пандемията от коронавирус.

Вицепремиерът Томислав Дончев отново заяви днес пред бТВ позицията на правителството, че „Балкански поток“ е различен проект от втората отсечка на „Турски поток“ и не е нейно продължение, а представлява разширяване на българската газопроводна мрежа.

Вашингтон винаги се е обявявал срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., САЩ изпратиха ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл, който е №3 в Държавния департамент на САЩ.

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници“, каза той и добави:

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, за да разделя Европа. „Северен поток-2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия“.

В самата Русия многократно са заявявали, че втората отсечка на „Турски поток“ се изгражда преди всичко в подкрепа на руския съюзник на Балканите – Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    82 5 Отговор
    Трябва да изгоним краварите от Европа...
  • 2 Смях

    25 14 Отговор
    И си се слагат некакви тръби,после си стоят празни и така...
  • 3 Васил Левски

    76 6 Отговор
    САЩ са световен терорист,а нашата 🎃 им целува ръка и г.за....Евала в това отношение на путин и ердоган не ги бръснат за нищо...
  • 4 наглец

    54 3 Отговор
    Тия престъпници от сащ какво искат света да ги излора ли ? Нищо те негрите щеви кажат н вас ..
  • 5 123

    60 3 Отговор
    Нас какво ни интересува енергийната сигурност на Кравария , че да ни се месят в нашта.
    Вън Янките от Европа!!!!!!!
  • 6 Fate

    8 28 Отговор
    Руснаците печелят. В България само мутрите печелят а аз какво печеля от този газопровод
  • 7 Nik

    47 1 Отговор
    Нека ние като граждани да наложим ембарго върху всякакви американски стоки. Само по този начин ще ги заболи.

    Коментиран от #8

  • 8 Fate

    20 8 Отговор

    До коментар #7 от "Nik":

    Какви американски стоки има в България ?

    Коментиран от #38

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ввв

    14 0 Отговор
    Не трий мършооо
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    31 1 Отговор
    САЩ ВЛИЗАТ ВЪВ ВОЙНА С ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЩО ЛИ МИ МЯЗАТ НА ГЕРМАНШЯ 1945 ГОДИНА И СОМО НА МЕН ЛИ
  • 14 Хасан

    32 2 Отговор
    Целия свят трябва да робува на американския империализъм ..да експлоатират Африка,Близкия изток,Латинска Америка не е достатъчно и затова почнаха да рекетират и съюзниците като Турция и Европа ...един нестихващ глад за пари,финанси,ресурси..тотален контрол над планетата ..даже и Космоса

    Коментиран от #25

  • 15 Б.Х.

    26 1 Отговор
    Проблема на хамериканците с двата потока е , че изкарват Украйна от у.авнението. а украинската газопреносна компания , я купиха хамериканци и ще им спрат крачето
  • 16 Малчу от Факултету

    4 4 Отговор
    Саму Бат Бойку ша упрай рабтата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Барчо

    30 1 Отговор
    Мисля си, че ЕС трябва много ясно и отчетливо да покаже един път завинаги, че няма и не искат да и се бъркат във вътрешните и дела от трети лица. Тези трети лица в този случай САЩ трябва да бъдат поставени там където и е мястото, а то е вън от ЕС. ЕС плюс горивата на Русия правят самия ЕС независим от желанията на САЩ да влияе на политиката на ЕС в раболепие и полза на личните интереси на САЩ. Не може да искаш да не се построи подобен проект като ТУРСКИ ПОТОК и СЕВЕРЕН ПОТОК 2, като същевременно не даваш по-добра алтернатива. САЩ не дават никакви справедливи варианти, които да са в интерес на държавите обслужвани от тези газопроводи. Ако те мислеха не само за собствения си интерес, никой не и пречи да построят свой американски поток, който да бъде включен в тази цялостна газопреносна мрежа и да я ползват. С това мълчание нашите държавници май показват, че не са много много наши.

    Коментиран от #24

  • 19 Госあ

    22 4 Отговор
    Ако ЕС не отговори твърдо и решително сега,по добре да се разпада. Краварите ще определят кое какво е в Европа. Да въвеждат ответни санкции и така. И какво става с европейската армия ??? Кога краварите ще започнат да внасят поне наполовина на ЕС за НАТО ??? И кога ще спре монопола с некачествените краварски фъшкии с които нато се въоръжава ???
  • 20 Йордан

    22 0 Отговор
    Тиквата умишлено бави разклонението за Сърбия и Унгария. Вече БГ загуби стотици милиони евро от транзитни такси.
  • 21 Сандо

    18 1 Отговор
    Подзаглавие:САЩ унищожават България!Ама смее ли някой журналист да го напише?

    Коментиран от #22

  • 22 usa aut

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "Сандо":

    ...още от 1990 го правят, и ни залъгват, че тва били комунистите.
  • 23 ****

    11 1 Отговор
    Тези помияри гледат да завлекът всички в тресавището със себеси.Виждат,че те затъват и Китай ги изпреварва,и ЕС поглежда все повече на изток защото ще затъват иначе заедно, а положението на ЕС не е никак розово с тези санкции които наложиха по предложение на сащ.
    Докато ЕС не вземе ясна позиция и не се разграничи от политиката на сащ,а не да се държи като някоя послушница,няма да пробие на източноазиятските пазари.
  • 24 Хасан

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Барчо":

    Куба и Венецуела имат по големи топки от Евросъюза ...Сащ се опитваха да предизвикат конфликт Украйна -Русия ,Турция -Русия ...няма да се учудят ако направят конфликт ЕС -Русия

    Коментиран от #26

  • 25 Фесове само негърския

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Боли много, нали?

    Коментиран от #27, #29

  • 26 Чичо Дони

    0 5 Отговор

    До коментар #24 от "Хасан":

    Тъй като Тайип е мой добър приятел, ще ти дам вътрешна информация. Предстоят санкции за атомните електроцентрали.

    Коментиран от #28, #30

  • 27 Хасан

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Фесове само негърския":

    ..мислиш ли си че втечнен газ докаран с танкери ще бъде по евтин от това с тръба докаран в Бургас?? Колко е глупаво да си българин ...това значи по скъпо електричество,по скъпо производство,по скъпа стока и др

    Коментиран от #31

  • 28 Хасан

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "Чичо Дони":

    Турция е балснсьор..санкции срещу Китай значи нови възможности за Турция ,санкции срещу Русия значи възможност за Турция
  • 29 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Фесове само негърския":

    Не знам, но щом казваш сигурно те боли, все пак спират газта за тебе. За Турция газ колкото искаш. Ердоган ползва три потока :)
  • 30 Е, изпитанията минаха вчера

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Чичо Дони":

    А как е между другото проектът за Белене?
  • 31 Ал-Уатия НЛО

    0 5 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Евтиният средиземноморски газ, без Турция да го контролира, е отговорът. Напразно се опитваш, ще загубиш, силите с които се опитваш да се бориш, са превъзходни. Мегали идея на Турция ще бъде погребана в дълбоките води на Средиземно море.

    Коментиран от #32, #34

  • 32 Както турците погребаха

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ал-Уатия НЛО":

    Гръцката мегали идея ли ? Пхахаха...има дълго още да чакаш.
  • 33 ААА

    1 1 Отговор
    Очакващите се в близко бъдеще американски санкции на Турският Поток , през българската територия , са причинителите на сегашните режисирани политически катаклизми в управлението на територията. За сега ще се печели време , с плонжове , пируети , коремни претъркаляния , и чакалски тактики , и придобити инстинкти - за малко в нивата , и на бегом към гъстите тръни . Да се готви следващо правителство "бушон " тип Орешарски-2.
  • 34 Хасан

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ал-Уатия НЛО":

    Много скъп проект ..пак ще се изкара ,ще се втечни в Израел или Египет ,с танкери до Италия и оттам в България ..много маймуни на клона
  • 35 Бай Манчо

    4 0 Отговор
    Значи това е била причината на тиквата да бави тръбите за Сърбия и посещението на онова недоразумение мустафата онзи ден в мин съвета - ПРЕДАТЕЛИ - ОСТАВКА И СЪД , а ако ЕС не ни подкрепи и не излезе с решение да се завърши тръбата по добре да се ра зделим .
  • 36 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЗАЩО САЩ -- "ПОТОКЪТ" Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО ????? АМА НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ -СА ПО-ВАЖНИ- ОТ ВАШИТЕ ИНТИРЕСИ --- Е КОЯ ДЪРЖАВА ЩЕ ПРИЕМЕ ТАКИВА МОТИВИ ?????

    Коментиран от #37

  • 37 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "ПЕНКО":

    Ако не купуваш газ и петрол от Русия ,защо Русия да время български консерви,немски коли,френски вина,италианска козметика ,полски картофи,румънски Дачии??

    Коментиран от #39

  • 38 Хаджи Хаджи Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Fate":

    И още питаш или се правиш на улав! 2 от най-хубаво големите стоки в България, са - безплатните американски бази, двата ТЕЦ-а Марици , и златните находища в Челопеч ( зад Канадски фирми) ! Да не говорим, за цигарите на Филип Мориц, уискита и тнн! А ние изнасяме само, високо квалифициран персонал, обучен безплатно с данъците на бг данакоплатец! Това малко ли ти е или да изброявам още???????
  • 39 Хаджи Хаджи Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    А защо Даймлер, Сименс, VW, и още хиляди компании отварят заводи в РФ!?? Санкциите за износ етажът само за белите роби от Източна Европа! Да оставим, че френски, белгийски и тнн компании инвестират в РФ!