Last news in Fakti

18 Юли, 2020 09:03 1 850 6

Почина последният от "Голямата шесторка" на Мартин Лутър Кинг - конгресменът Джон Луис

  • мартин лутър кинг-
  • джон луис

Демократ от Атланта, Луис е избран за първи път в Камарата на представителите през 1986 г. и е преизбран 16 пъти в долната камара на Конгреса

Почина последният от "Голямата шесторка" на Мартин Лутър Кинг - конгресменът Джон Луис - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На 80-годишна възраст почина американският конгресмен Джон Луис - една от "иконите" на движението за граждански права в САЩ, предаде "Асошиейтед прес".

Кончината му бе потвърдена от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която го нарече "един от най-големите герои в американската история".

Чернокожият Джон Луис бе последният останал жив активист от т. нар. Голяма шесторка на движението за граждански права, оглавявано от Мартин Лутър Кинг.

Луис става известен, след като през 1965 г. повежда 600 души на протестно шествие в южния щат Алабама. Телевизионните кадри как той бива свален на земята и пребит от полицаи обикалят страната и привличат вниманието към расовата дискриминация.

Демократ от Атланта, Луис е избран за първи път в Камарата на представителите през 1986 г. и е преизбран 16 пъти в долната камара на Конгреса. През декември миналата година той обяви, че има рак на панкреаса в напреднал стадий.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелено човече

    2 0 Отговор
    Нанси Пелоси на всяка манджа мюрдия!
  • 2 Санчо

    4 0 Отговор
    Сега дяволите в Ада ще видят зор, докато го пекат. С тоя цвят на кожата, трудно ще разберат кога е изпечен до готовност и със сигурност ще го прегорят. Язък .
  • 3 Еее

    7 0 Отговор
    Тъмен расист.
  • 4 Уф че

    3 0 Отговор
    Уф че грозен.
  • 5 Бял Хамерикан

    4 0 Отговор
    Еххх, тоя го пропуснах! Тъкмо си купих нов леген и сапун, че да му измия краката и взе че ритна петалата.
  • 6 тръмп

    6 0 Отговор
    Не знам колко сте запознати с Джон Луис, но това е един от най-корумпираните и големи расисти сред политиците в ЮС! Сега очаквам да го погрбат като герой по-велик от Вашингтон и Линкълн. Демократите в 21-ви век обичат да издигат своите корумпирани колеги в полу-божества. Скоро ще се спомине и Гинсбърг, която е във върховния съд на Щатите и е една от най-големите комунисти в ЮС и за нея ще се говорят врели-некипели каква уникална личност е:)))