Last news in Fakti

24 Юли, 2020 21:30 4 781 41

Междузвездни войни - Русия е тествала оръжие, което може да унищожава сателити

  • русия-
  • оръжие-
  • сателит-
  • спътник

Според САЩ и Великобритания подобни действия заплашват мирното използване на космоса и рискуват да доведат до отломки, които да са заплаха за спътници и за космически системи

Междузвездни войни - Русия е тествала оръжие, което може да унищожава сателити - 1
Снимка: shutterstock

САЩ и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса, предадоха световните агенции.

Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на антисателитно оръжие в космоса на 15 юли, се казва в изявление на командването. "Тестът от миналата седмица е нов пример, че заплахите срещу американските космически съоръжения и тези на техните съюзници са реални, сериозни и нарастващи", се казва в текста.

"Това е неприемливо", написа в Туитър от своя страна американският преговарящ по въпросите на разоръжаването Маршал Билингсли. Той допълни, че става дума за сериозен проблем, който ще бъде дискутиран идната седмица във Виена по време на разговори с Русия относно двустранния договор за ограничаване на броя на ядрените бойни глави, допълва БТА.

Във Великобритания вицемаршалът от военновъздушните сили Харви Смит, отговарящ за отдела за космическите въпроси към британското министерство на отбраната, каза, че Лондон е обезпокоен от начина, по който Русия е изпитала един от сателитите си, изстрелвайки снаряд със характеристиките на оръжие.

Според Смит подобни действия заплашват мирното използване на космоса и рискуват да доведат до отломки, които да са заплаха за сателити и за космически системи, от които светът е зависим.

В Москва министерството на отбраната каза, че на 15 юли "малко космическо превозно средство е инспектирало един от руските сателити отблизо, като е използвало специално оборудване и тази инспекция е предоставила ценна информация за инспектирания обект, която е била предадена на базирани на земята контролни съоръжения".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    58 18 Отговор
    сите сателит доле
  • 2 Гост

    88 19 Отговор
    Да руснаците имат оръжие, с което могат да свалят сателити. И това не е никаква тайна,има информация в руско езичния Интернет. Много им пригоря под опашката на американците.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЪМПЕЗИ

    31 19 Отговор
    СКОРО СВЕТА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ..ЕЕЕ..НЕ МОЖЕ ПРИ ТОЛКОВА ЯДРЕНИ БОЙНИ ГЛАВИ, ПРИ ТОЛКОВА СПЪТНИЦИ КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ НАЧИНА НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА НАЦИИТЕ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ТОВА...АЗ ЗНАМ, ЧЕ ВИНАГИ ИМА КРАЙ...И ГОСПОД ЩЕ Е СПРАВЕДЛИВ...
  • 5 гост

    65 19 Отговор
    Краварника надава вой. Памперсите ще се раздават по 3 пъти на ден

    Коментиран от #39

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 карамфила

    61 13 Отговор
    Ми наложете им ембарго на тези руснаци,нали само това можете докато те ви свалят високотехническите шпионски спътници.И на китайците наложете,и на целия свят,и петрола да е собственост само на Америка.И цензора да наложи ембарго и на мен и да ме изтрие както винаги.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кържалиска пОтка

    57 16 Отговор
    Напълно в реда на нещата Руснаците са със 100 години напред във военната област.Кога ще ходят на Луната УСА,че не разбрах?

    Коментиран от #41

  • 12 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    55 13 Отговор
    Ама разбира се - всяко оръжие което е по-добро от краварското или такова, каквото хАмериканците още не са създали, е силно неприемливо...
  • 13 Бачо Киро

    57 12 Отговор
    Е какъв е проблемът? Американците нали арогантно съобщиха преди време, че ще разполагат оръжия и в космоса, противно на подписаните споразумения, според които е забранено. Какво по-логично от това някой да създаде ракета, която да им сваля съоръженията.....

    Коментиран от #26

  • 14 Дарт Мол

    29 4 Отговор
    А Джаба Хатянина харесва Тръмп и иска Анна Курникова за жена. Путин ръкоположи Борис Джонсън за джедай след като излезе от съюза на Европейските Империи. А Ердоган превърна храма на джадаите в Дисниленд по деярбесирски.
  • 15 Тиберий

    42 12 Отговор
    Значи може да обградиш Земята с шпионски сателити а не може противникът да ги сваля Що за логика Винаги съм казвал не е важно какво се постига важно е как да му се противодейства
  • 16 таааааааааа

    35 12 Отговор
    А пък китайците направо им поемат контрола на спътниците... Без отломки :)))))) А Иран им прибира дроновете...Без драскотина...
    Абе хай-тек!
  • 17 9 гвардейдска въздушна дивизия

    23 14 Отговор

    До коментар #3 от "Лайбщандарт":

    Сънуваш ли бой н.ацисте? Лекуваме нощно напикаване!
  • 18 оня с коня

    16 20 Отговор
    За инфо:Русия има около 150-200 спътника,докато Америка - 700-800.От тях ОКОЛО 1/3 са със ВОЕННО ПРЕДНАЗНАЧЕНИ - това Принципно важи и за двете държави.Лично мое мнение е,че в Случая "Крадецът вика Дръжте крадеца",т.е. ЗАПАДЪТ ОТДАВНА е разположил в Космоса Сателити- Убийци които НЕПРЕКЪСНАТО се Модернизират,притежаващи както бе наскоро споменато и ЛАЗЕРНА СТРЕЛБА.Затова и въпросният Западен Протест относно Руските военни Сателити всъщност е ОПРАВДАНИЕ за присъствието в Космоса на ДАЛЕЧ ПО ЕФЕКТИВНИТЕ ЗАПАДНИ КОСМИЧЕСКИ ОРЪЖИЯ.

    Коментиран от #19, #20, #25, #27, #33, #34

  • 19 898

    21 13 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Придържай се към тролене за ГЕРБ ,не издишай, ставаш смешен!
  • 20 айсиктир

    25 13 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Много си осведомен. От Пентагона ли си или моряк с памперс от Доналд Кук. Ти знаеш ли поне кой е изстрелял първия спътник?
  • 21 оня с коня

    14 11 Отговор
    Задаваш ми елементарни въпроси - естествено че кучето Лайка изстреля Първия спътник
  • 22 AMIGOS DE MEXICO

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "Лайбщандарт":

    с братята Амигоси от Ел Салвадор можем да те оттървем от мъките завинаги стига да те спипаме ама не си мисли че неможем да издирим ИП адресчето ти и да ти се стъжни мизерния Жагалистански животец дето водиш(незнайно защо) хехе
  • 23 Бай Шиле

    20 12 Отговор
    На тия не можеш да им угодиш. Хем руснаците изостанали, хем изпитват оръжия за които не са чували. И спряха мелодия на годината! В Русия съм в Русия съм!
  • 24 1954

    22 15 Отговор
    световните войни винаги започват от запад така че агресорът е запада затова Русия взима предпазни мерки

    Коментиран от #28

  • 25 Дарт Мол

    12 7 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Така е. Граф Тулупио строи междинна станция между първи и втори околовръстен пръстен на сатурн за презареждане на имперските войници на Тексас. За следващите избори на Тиквоин е обещал метро до залива на космическите пилоти директно до водната шир с ескалатор и огнеопорни прикрития от халееви комети и астероиден дъжд. И това по усвоени средства от фонд космически бедствия и аварии, клетви и заклинания!
  • 26 Иван

    12 12 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Точно така! Боклука Тръмп се хвалеше че ще милитариэира Космоса (като подлеца Роналд Рейгън). Овцата Борис Джонсън подкрепяше начинанието му.
  • 27 Anadolu Manafesi

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Една от функциите на Х-37 най-вероятно е точно унищожаване на сателити . Апаратът е способен да маневрира енергично в орбита и от доста години Пентагона държи по един постоянно в космоса без да дават много обяснения . Американците се правят на ощипани , но всъщност казват "видяхме ви и знаем какво правите'
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ke da

    7 6 Отговор

    До коментар #10 от "колко соросоидна мъка има по света":

    Добре , че не си пропуснал да споменеш за кой ли път соросоидите и във космическите оръжия , че в твоята /мислеща/ глава те са буквално навсякъде и току виж поробили тоталитарния сват в своите сатанински демократични постижения! Ти как заспиваш в този си неистов страх от стареца на преклонна възраст наречен Сорос ?!
  • 31 Иванов

    9 10 Отговор
    Бъди силен, за да те уважават!

    Коментиран от #36

  • 32 1944

    6 1 Отговор
    и батути да ходят в космоса имат. добре че мъск още се прави на миротворец.
  • 33 Така се учи

    9 9 Отговор

    До коментар #18 от "оня с коня":

    Конь , знаеш ли кой е първият изстрелян изкуствен спътник около земята . Този спътник въртейки се около земята в орбита , е излъчвал и първият радиосигнал " от космоса пийп -пийп" , летейки и над Америка , и големите американски градове, за ужас на американската управляваща администрация. Нещо повече - за технологичните американци , по примера на руските радиолюбители , било голяма работа чрез своите радиоприемници да уловят пиукащият сигнал от космоса в момента на преминаването на сателита над Америка , и да кажат- Ето отново уловихме " Спутник 1" изстрелян на 4. 10. 1957г. И главоболията , и тежките натрупвания на комплекси на тема "Космос" за американците тепърва започват
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Барчо

    10 12 Отговор
    Не знам защо е това квичене, след като самите американци дадоха изявление, че въвеждат програма за оръжия, които да действат на космическо ниво и то преди години. Сега са се разплакали, защото въпреки огромните похарчени пари не са стигнали до никъде. Ми съвсем естествено е при война да бъдат унищожавани спътниците, които да насочват оръжията на противника. Не виждам нищо нередно в този случай. Ако НАТО не се разширяваше и ще продължава да се разширява и да окупира на практика Русия, то предполагам нямаше да има нужда от подобни упражнения. Ако някой си спомня когато руснаците по времето на Брежнев поставиха ядрени ракети в Куба, то беше в отговор на поставените ядрени ракети в Турция и по изчисления от Турция до Москва полета и е бил не повече от 12 минути. Ракетите се махната от Куба не заради натиска на американците, а защото американските ракети бяха махнати от Турция. Хубаво е да се продължава в тази насока - нека да махаме взаимно опасните оръжия, а не да създаваме причини и поводи за създаване на все по-нови и по-унищожителни!!!
  • 36 Барчо

    10 11 Отговор

    До коментар #31 от "Иванов":

    Това е истината!!! Дори и да не те уважават, то е достатъчно да се страхуват и да се съобразяват точно със страха. По този повод и силната личност на Путин той имаше едно изказване по повод мрънканията на някои: "Не ме интересува кои и какво говорят зад гърба ми, като се обърна е важното всички да мълчат!!!"
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 big

    11 3 Отговор
    Лицемерие! Повече от две години имаха секретен неуправляем кораб в космоса, да не би той да е разнасял "кафе" на руските и китайски спътници с военно назначение!
  • 39 антрашпиц

    2 9 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Нашта държава що не вземе да почне да прай памперси,не мога да разбера..Де ша ги продаваме ли!?Ми на краварите...Ей тогаз да видиш ти възход на нашта икономика.......
  • 40 pepe le pew

    1 3 Отговор
    Ами ще имат, такива неолиберални dickheads само страх ги оправя.
  • 41 pAЗИЯтский хОй

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Кържалиска пОтка":

    Мъ да, мъ да! Чакаме да чуем ТАСС как са провели успешни изпитания на работещо бръснарско ножче. Или барем на качествен пирон.