Last news in Fakti

31 Юли, 2020 10:54 2 513 12

Русия обвини САЩ в тежки нарушения заради създаването на косовска армия

  • косово-
  • сащ-
  • оон-
  • русия-
  • армия-
  • алексей зайцев

Според Москва по този начин може да се разпали опасен конфликт

Русия обвини САЩ в тежки нарушения заради създаването на косовска армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вашингтон, като помага на косовските албанци да формират армията си, грубо нарушава Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която на територията на Косово единствено е възможно присъствието на миротворчески сили. Това заяви заместник-официалният представител на руското министерство на външните работи Алексей Зайцев, цитиран от белградския ежедневник „Вечерне новости“, предаде агенция "Фокус".

„Идеята на Вашингтон е да помогне на косовските албанци да формират армия, но по този начин те грубо нарушават Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която предполага разформироването на всякакви косовски албански военни формирования и позволява само присъствието на международен мироопазващ контингент“, каза Зайцев на брифинг пред журналисти.

Както каза той, Москва призовава всички, които не са равнодушни към ситуацията на Балканите и бъдещето на този „чувствителен регион“, да не допускат стъпки, които биха могли да доведат до дестабилизация и разпалване на опасен потенциален конфликт. Преди няколко дни медиите съобщиха, че втората част от контингента бронирани превозни средства от Съединените американски щати е пристигнала в Косово.

Това потвърди командирът на косовските сили за сигурност Рахман Рама. Той добави, че става въпрос за тайно споразумение със САЩ и обяви по-нататъшно закупуване на оръжие. Рама каза за Радио Свободна Европа, че доставката на този контингент е свързана със споразумението, което Косово е подписало със САЩ миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слава на еврейски САЩ

    5 27 Отговор
    Да живее Гешев, Боко, Пеевски, Косово и САЩ.
  • 2 Без сантименти

    53 2 Отговор
    Истината е,че САЩ създадоха в центъра на Европа терористична държава която е разпределителен център за наркотици и оръжие под ръководството на ЦРУ.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Наблюдател

    44 3 Отговор

    До коментар #2 от "Без сантименти":

    И не само това ! Създадоха нов фронт на исляма срещу християнството ! Пожарът ще тръгне от Косово ! Първо ще го отнесат тъпите макета !
  • 4 Борис Годунòв

    24 2 Отговор
    Както винаги сащ се стреми към подло разпалване на конфликти. Но освен Русия всички други мълчат.
  • 5 Ами сега

    20 1 Отговор
    Такава им е цялата история. Да разпалват войни, да противопоставят едни държави, общества и групи на други държави, общества и групи. Да използват извратените и техните пороци за да им служат вярно!
  • 6 Знам знам🙄

    16 0 Отговор
    Е те така се праи демокрацията. Абе всичко ще им се върне един ден. Това е просто тотално и диво лицемерие.
  • 7 Националист

    15 1 Отговор
    САЩ империя на злото която сее тероризъм и ислямски фондаментализъм. Долу империята на злото САЩ
  • 8 Нгж

    1 10 Отговор

    До коментар #2 от "Без сантименти":

    Кажи един случай на терористичен акт извършен от албанец. Да не се окаже че бг е по-терористична държава!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЛесноЕДаСиПрост ЕООД

    8 0 Отговор
    Че те САЩ коя война подхвана с разрешението на ООН ? Нито една. Няма договор и резолюция за мир, които САЩ да не са прегазили.
  • 11 Барета

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Нгж":

    Над 300 косовски албанци са напуснали новосъздадената държава, за да се влеят в редиците на сунитската терористична групировка „Ислямска държава” в Ирак и Леванта през последните 6 години.На фона на около милион и 800 хиляди жители в Косово, това е най-големият процент джихадисти в Европа на глава от населението, а може би и в целия свят. Айде четете преди дапишете, че ставате .....

    Коментиран от #12

  • 12 Нгж

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Барета":

    Да, приблизително толкова са. А ти чел ли си, че 23 % от тях били убити в сражения, докато 25 % от върналите се от въпросната "Ислямска държава" вече са осъдени да лежат по затворите минимум 15 г. Другите са жени и деца които се рехабилитират. Това не е ли показател че държавата се бори усилено срещу такива явления, а не обратното, както някой тук намеква.