Last news in Fakti

1 Август, 2020 09:49 2 833 2

Австралия иска технологичните гиганти да плащат за използване на съдържанието на местни медии

  • австралия-
  • медии-
  • фейсбук-
  • гугъл

Намерението ще бъде обнародвано в закон по-късно тази година

Австралия иска технологичните гиганти да плащат за използване на съдържанието на местни медии - 1

Австралия ще стане първата държава в света, която ще изиска от технологичните гиганти "Фейсбук" и "Гугъл" да плащат на местните медии за използвано от тях новинарско съдържание. Предвиждат се и промени по въпроси като достъп до потребителски данни и прозрачност около използваните алгоритми за класиране на съдържанието в платформите при търсене, отбелязва БНР.

"Ройтерс" определя хода като забележителен и в защита на независимата журналистика,a "Франс прес" като най-агресивния на правителство до момента за ограничаване на правомощията на американските дигитални гиганти. 

Министърът на държавното съкровище на Австралия Джордж Фрейденберг уточни, че намерението ще бъде обнародвано в закон по-късно тази година:

„Става дума за справедливост за предоставящите информационни услуги австралийски компании. Това ще осигури засилена конкуренция, по-голяма защита на потребителите и устойчив медиен пейзаж.“

След проучване на състоянието на медийния пазар и влиянието на американските платформи, австралийското правителство в края на миналата година призова "Фейсбук" и "Гугъл" да договорят доброволно сделка с медийните компании за използване на тяхното съдържание. Нямаше резултат и сега Канбера даде срок от 45 дни за постигането на арбитражно споразумение или Австралийският орган за комуникации и медии ще определи правнообвързващи условия от името на правителството


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ЮРИДИЧЕСКИ СА ПРОТЕКТОРАТ - ПЛАЩАТ ДАНЪК НА БАБИШКЕРАТА И ТЯ ИМА ПРАВО ДО ГИ СЪДИ И "ВЪЗПИТАВА" ...АБОРИГЕНИТЕ НЕ ПРОТЕСТИРАТ --- ТЯХНАТА ИДЕЯ Е : " НИЕ СМЕ В ПРИРОДАТА И КАКВОТО ДОЙДЕ- ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТО " !?!?!? АМИ АКО БЯХА ДОШЛИ ЧОВЕКОЯДЦИТЕ ОТ НОВА ЗЕЛАНДИЯ-- А ТО ПРОСТО : РОЯЛО ЯЛО РОЯЛО -УЯЛО СЕ УЯЛО-РОЯЛО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2 StandartenTip

    0 0 Отговор
    Януари целият свят им помага и най-вече САЩ, а сега наглеят. Нищо де, тоя фейсбук и без тва е за закриване.
Новини по държави: