Last news in Fakti

5 Август, 2020 15:28 3 660 10

Строят нов вятърен парк на стойност 185 милиона евро

  • вятърен парк-
  • русия-
  • росатом-
  • вятърни инсталации

На площадката ще бъдат създадени 48 вятърни инсталации

Строят нов вятърен парк на стойност 185 милиона евро - 1
Снимка: Shutterstock

„НоваВинд“, част от „Росатом“, започна изграждане на Марченковска ВяЕЦ в Ростовска област. Общата мощност на бъдещата вятърна електроцентрала ще бъде 120 мегавата. На площадката ще бъдат инсталирани 48 вятърни инсталации с мощност 2,5 мегавата всяка, като планираното средногодишно производство е 402 гигаватчаса.

Обемът на инвестициите в проекта е над 16 милиарда рубли (близо 185 милиона евро). На площадката вече работят повече от 40 единици строителна техника, както и над 100 работници и специалисти.

Завършени са дейностите по статични тестове на носещите възможности на почвата. Извършва се работа по изкопите и армирането на бъдещите основи на вятърните инсталации.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако генераторите и скоростната

    8 15 Отговор
    кутия са руски, ще им писне от качвай-сваляй! А Даме говорим за останалите въртящи се части+командващия компютър!

    Коментиран от #4

  • 2 Ленин

    4 9 Отговор
    Комунизъм плюс електрификация.100 години едно и също!
  • 3 ХаХа

    6 6 Отговор
    Ха така. В Русия може, в България не. Според руските лакеи алтернативните източници били заговор на либерастите да измъкват порите на народа
  • 4 Европеец

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Ако генераторите и скоростната":

    Едва ли ще са руски. Ще купят от "еврогейовете". Или от "почти фалиралите" САЩ. Православните ценности не са стигнали още до такава техника.
  • 5 гост

    7 7 Отговор
    Shell, CrossWind и Eneco ще построят без субсидии офшорна вятърна електроцентрала с мощност 759 МВт ( ШЕСТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ) в Нидерландия ! В новия вятърен парк Hollandse Kust (Noord), който ще бъде изграден от Shell заедно с Eneco ще бъдат изградени 69 вятърни турбини на Siemens Gamesa, като всяка от тях ще е с мощност от 11 МВт (4,4 ПЪТИ ПОВЕЧЕ) и с диаметър на ротора 200 метра. Генераторите ще бъдат разположени на разстояние от около един километър един от друг. От Shell напомнят, че в бъдеще вятърната енергетика ще играе ключова роля в енергийния преход. Освен това в рамките на новата вятърна централа ще бъдат тествани редица иновации. Така например се предвижда и изграждане на плаваща слънчева електроцентрала, като към нея компанията смята да интегрира и система за краткосрочно съхранение на енергия. Това са 2 и 3 блок от общо 6-те на фермата с обща мощност 2400 Мвт или два блока на АЕЦ !! Холандия смята през 2030 г. вятърните офшорни мощности да достигнат до 11 ГВт и чрез тях да бъде осигурявано до 40 % от потреблението на електроенергия в страната. Това е отделно от вятърните ферми на сушата и фотоволтаичните мощности !! Ей това правят хората , а в Раша усвояват едни пари за едни хора с генератори изхвърлени от производство на запад !!
  • 6 Радо

    6 3 Отговор
    Да не забравяме все пак, че най-голямата енергийна система е на Русия, просто е най-голяма по територия...тва с ветрогенераторите за тях е по-скоро екзотика, отколкото нещо сериозно...накрая ще избичат 10 реактора по 1200 мегавата да духат с едни големи вентилатори срещу ветрогенераторите, за да произвеждат зелена енергия, ако искат.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Радо

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Явно си голям енергиен спецялистин!!! - имах предвид като площ, че енергийният пръстен на Русия е най-голям, поради простата причина, че има най-голяма територия, което не е лесно никак - да си жив и здрав де!!
  • 9 1944

    1 6 Отговор
    16 милиарда рубли? ще счупите печатарските машини ве пияндетааааа. рубли може и да има , ама пари няма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания