6 Август, 2020 10:48 2 963 15

Вашингтон: Предлагаме 10 млн. долара награда за информация за чужди агенти

  • сащ-
  • шпиони-
  • майк помпео

Всекидневници зад Океана насочват вниманието към темата за възможни кибернамеси в американските избори

Вашингтон: Предлагаме 10 млн. долара награда за информация за чужди агенти - 1
Снимка: shutterstock

Американските всекидневници насочват вниманието към темата за възможни кибернамеси в американските избори. Поводът е съобщение на Държавния департамент, че Русия използва с подобна цел усъвършенствана система от онлайн операции и обявената от държавния секретар на САЩ Майк Помпео награда от 10 милиона за информация за чужди киберагенти.

"Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" отбелязват, че успоредно с разпространяването на доклада Помпейо е оповестил, че Държавният департамент ще предложи награда от 10 милиона долара за информация, която помага да се идентифицират лица, действащи под ръководството на чужда държава и опитващи се да хакнат инфраструктура на предизборната кампания в САЩ.

В статия, озаглавена "Държавният департамент проследява руски линкове за дезинформация", в. "Ню Йорк таймс" се спира на сайтовете, използвани за разпространяване на прокремълска дезинформация и пропаганда в САЩ и други части на западния свят.

Изданието посочва, че в разпространения доклад се съдържа едно от най-подробните обяснения досега, дадено от настоящата администрация, за това как Русия разпространява дезинформация. В документа обаче не се обсъжда как Москва се опитва да влияе върху настоящата предизборна кампания, уточнява "Ню Йорк таймс".

По-голямата част от доклада се фокусира върху система от сайтове, много от които периферни или конспиративни, които Русия е използва или ръководи за разпространяване на пропаганда по множество теми. Сред тях са онлайн изданието Фонд за стратегическа култура и други, като базирания в Канада "Глоубъл рисърч".

Докладът се основава на информация, разкрита миналата седмица от американски служители, за контрола на руското разузнаване върху различни пропагандни сайтове.

"Ню Йорк таймс" пише, че докладът е бил подготвен от "Глоубъл ингейджмънт сентър", който се занимава с проучване на пропагандни действия извън САЩ.

В доклада се казва, че Фондът за стратегическа култура се ръководи от руското външно разузнаване и е "отличен пример за отдавнашната руска тактика да се прикрива прякото участие на държавата в дезинформационни и пропагандни медийни източници". Организацията публикува на английски голямо разнообразие от маргинални гласове и конспиративни теории, като се опитва да прикрие спонсорството на руското правителство.

Кремъл носи пряка отговорност за култивиране на тези тактики и платформи като част от неговия подход за използване на информацията и дезинформацията като оръжие, каза за изданието Лиа Гейбриъл - координатор на "Глоубъл ингейджмънт сентър" в Държавния департамент.

В доклада не се говори за това как един от авторите на Фонда - Майкъл Аверко, се е намесил тази пролет в първичните избори на демократите в щата Ню Йорк. Аверко е публикувал статии на сайта на фонда и в местно издание в окръг Уестчестър, Ню Йорк, в които напада Евелин Фаркас - бивша служителка в администрацията на президента Обама, която се кандидатираше за Конгреса, отбелязва "Ню Йорк таймс".

През последните седмици ФБР е разпитало Аверко за фонда и връзките му с Русия, посочва още вестникът.

Макар тези усилия да не са имали решаващ ефект върху изборите, те показват продължаващите опити на Москва да влияе върху гласуването в САЩ, каза вчера д-р Фаркас в интервю за изданието.

Фаркас критикува Държавния департамент, че не успява да обясни как фондът се е опитал да се намеси в настоящите избори и изтъква, че докладът е пропуснал възможността "да събуди хората".

В интервю за "Ню Йорк таймс" сенаторът демократ Ричард Блументал изтъква, че "фактът, че те (правителството) разпространяват доклад за това какво правят руснаците по целия свят, но не и в САЩ, показва още повече, че информация, засягаща нашата собствена сигурност, трябва да бъде декласифицирана".

Докладът на Държавния департамент се опитва да измери обхвата на проруските сайтове, пише "Ню Йорк таймс", като посочва, че "Глоубъл рисърч" е най-популярният. Според доклада той има 12,4 милиона влизания в негови страници, което се равнява на 351 247 души на отделна статия. Други сайтове, като "Нюз фронт" и "Саут фронт", имат съответно 9 милиона и 4,3 милиона читатели. Фондът за стратегическа култура има много по-малък интернет трафик, като е привлякъл само около 990 000 посетители.

Според доклада "Глоубъл рисърч" е "отгледан в Канада сайт", който обаче въпреки това е въвлечен в системата на московската пропаганда. В доклада се казва, че основателят на сайта Мишел Шосудовски е бивш автор на Ар Ти - финансираната от руската държава международна медия, и член на борда на други проруски конспиративни сайтове.

В доклада на американското правителство се разкрива и как сайтове са разпространявали дезинформация и конспиративни теории за пандемията, най-вече фалшивата история, че новият коронавирус е бил създаден в американска военна лаборатория.

Вестник "Вашингтон пост" пише по същата тема, че в доклада са назовани близо 10 сайта, които служат като "проксита" на Русия. Те разгласяват конспиративни теории за пандемията, които са широко разпространявани и бурно коментирани в онлайн платформи като Фейсбук, Туитър и Инстаграм.

"Вашингтон пост" също цитира Лиа Гейбриъл, която посочва, че тези медийни онлайн източници изглеждат независими от руското правителство, но всъщност служат като "съединителна тъкан" между Кремъл и финансирани от държавата медии, които често популяризират същата невярна информация и по техните собствени канали.

Точно това ги прави ефикасни, подчертава Гейбриъл пред "Вашингтон пост". За обикновения онлайн потребител е трудно да осъзнае, че в тези сайтове има руска връзка.

"Вашингтон пост" подчертава, че китайски, ирански и руски правителствени лидери редовно си пригласят в социалните медии и в материали на държавни медии.

Изданието пише, че сайтът "Нюз фронт" се самообявява за "алтернативен" медиен източник за западната аудитория, макар да е известно, че Кремъл го финансира и е регистриран от руското правителство, според доклада. През април Фейсбук премахна десетки акаунти и страници, свързани с "Нюз фронт", заради неавтентично координирано поведение, припомня "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дръвчо

    23 1 Отговор
    Искам си наградата. Бойко Методиев Борисов е чужд агент.

    Коментиран от #5

  • 2 Кой ми сра в гащите

    15 1 Отговор
    Нали вие измислихте клюкарника фейсбук и други подобни.
  • 3 Иван

    9 0 Отговор
    Еврейските сатанински сперми да кажат нещо эа американския кораб "Либерти"
  • 4 Бесен Язовец

    7 1 Отговор
    И как точно ги офертират хакерите бургер с големи картифки ако гласуват за (Х) претендента ли?
  • 5 Иван

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дръвчо":

    Няма да получиш награда от ционистките демони,эащото Бойко Борисов приэна евреина Хуан Гуайдо эа "эаконен" преэидент на Венецуела.
  • 6 В.В.П.

    7 2 Отговор
    НИКОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ЛЪЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЯНКИТЕ....ТЕ СА БОГОВЕ В ТУЙ МЕРОПРИЯТИЕ..... КОИ МОЖЕ ДА ПОВЛИЯЕ НА 200 МЛН АМЕРИКАНЦИ ДА ГЛАСУВАТ... ЗА КАНДИДАТА СИ...???? ТОВА Е ЛУДОСТ. ПАК ТЪПИЯ ПОМПЕЙ....
  • 7 Ами да дадат

    2 0 Отговор
    на всички от списъка на ДС по 10 млн. белким научат нещо
  • 8 Ваня

    6 2 Отговор
    Америка ще бъде ограбена и разпродадена на парче от останалия свят!Алчноатта е причината за рухването на тази велика страна! Процесът е необратим вече!

    Коментиран от #10

  • 9 баба Тонка

    2 0 Отговор
    Ами обърнете се към АГЕНТА НИКОЛАЙ в НС на РБ.
  • 10 Burgmeester

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ваня":

    От ли ще бъфе разпродадена, Ванче? От теб, кухо парче сталинистко?
  • 11 бай Тодор

    5 0 Отговор
    Комшията ми е хакер и май е руски агент. Нама начин да не провокира изборите в САЩ. Аз съм скроме-за информацията искам 30 000 лв,да сменя колата,че нещо поостаря.
  • 12 Тия Янките

    1 0 Отговор
    От лотарията вземат 50% данъци а тия като обложат я останат 5 милиона, я не....а и кой ще пропее след като вече знаят какво причинява на гласовитите новичок....предателите никой не ги обича , затова и Баце го е страх, предаде народа, предаде и партията си и Гешев също го подхвърли. Само чекмеджетата е напълнил. Шубето е голямо. ОСтавКа.
  • 13 Глупав управник

    4 0 Отговор
    Ние да търсим ли обяснения от Америка за дето се месят в управлението ни, да питаме ли за Боко простата глава и колко пари му дават, да питаме ли? Тиквеника обърна гръб на Русия(няма да казвам колко пъти са ни помагали) и им спря визите а започна да издава на хамерикансите, защото сигурно им е по-близо. Никога няма да се оправим
  • 14 7674

    3 0 Отговор
    Долари без покритие.
  • 15 Гост

    0 0 Отговор
    Демек, американският гражданин няма понятие как да гласува и с цел да се ориентира в обстановкатасе посяга към конспиративни, добре прикрити руски сайтове? Егати и глупостта !!!