Last news in Fakti

16 Август, 2020 20:51 6 363 6

Вулканът Етна се събуди и разтревожи Италия (ВИДЕО)

  • вулкан-
  • етна-
  • сицилия

Новата активност не е оказала влияние върху полетите от международното летище в Катания, което е разположено в подножието на вулкана

Вулканът Етна се събуди и разтревожи Италия (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Италианският връх Етна, най-големият действащ вулкан в Европа, показа признаци на нова активност, като изхвърли малки облаци пепел в петък, заявиха вулканолози, цитирани от АФП.

Но черният дим, който излиза от кратера на вулкана, е бил „разпръснат от вятъра“ в района на Сицилия, над която се извисява връх Етна, се казва в съобщение на Националния институт по геофизика и вулканология на Италия. 

Новата активност не е оказала влияние върху полетите от международното летище в Катания, което е разположено в подножието на вулкана, допълва БГНЕС.

Най-високият вулкан в Европа е изригвал често през последните 500 000 години.

Последната му фаза на изригвания беше през 2017 г., докато последното голямо е през 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    24 0 Отговор
    Бихме могли да си припомним и изригването на Тамбора през 1815 г. - най - мощното в новата човешка история .....Тамбора е един от най-големите активни стратовулкани в света. Разположен е на остров Сумбава в Индонезия.
    Най-голямото му изригване, оценено на 7-а степен по скалата за вулканични изригвания, е през 1815 година и е най-голямото в съвременната история. Количеството пепел е можело да покрие държава с размерите на Гърция (131 хиляди квадратни километра). Загиват общо 71 000 души, от които около 12 000 от самото изригване.
    Една голяма част от хората умират от глад и болести, защото вулканът разрушава всички селскостопански земи. Настъпват глобални климатични промени. Изригването започва на 5 април и завършва на 15 април. Следващата година, 1816, е известна като „годината без лято“ заради ниските температури вследствие пепелта в атмосферата, която отразявала част от слънчевите лъчи и ги връщала обратно в Космоса. Този студ засегнал най-вече хората в Северна Америка и Европа, където зимата отнела живота на хиляди души.

    Коментиран от #2

  • 2 селянина с колилото

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Учен. Ти си цела енциклопедия бре !
  • 3 Диверсант

    6 2 Отговор
    Интересното е че в подножието му се отглеждат може би най вкусните домати на света. Мушкат разсада направо между каманака растат без вода, захранват се от влагата във въздуха нощем
  • 4 Blackthorn

    9 0 Отговор
    Сега като, че ли е по-различно - по едно и също време се разбуждат вулкани по цялото земно кълбо. какво предстои не зная... Господ да ни пази!
  • 5 оня с коня

    6 4 Отговор
    "Станиии,стани Вулкан италяя-янски..."
  • 6 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    Търся си мъж
Новини по държави: