Last news in Fakti

24 Август, 2020 07:41 2 035 27

Близо 200 000 души протестираха в Минск срещу Лукашенко

  • беларус-
  • александър лукашенко

Командването на беларуската армия предупреди по-рано, че военните ще се намесят, ако "фашисти" посегнат на някой от паметниците на героите от Втората световна война

Близо 200 000 души протестираха в Минск срещу Лукашенко - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се завърна вчера вечерта в резиденцията си в Минск - Двореца на независимостта - след като малко по-рано част от протестиращите в столицата около 200 000 души се упъти за кратко към президентския дворец, но не стигна дотам.

Кореспондент на Ройтерс съобщи, че множеството е скандирало "Страхливец!", след като над главите им прелетял хеликоптер, който преди това излетял от резиденцията на Лукашенко. Походът в тази посока е бил блокиран от тежковъоръжени спецчасти на милицията.

ТАСС съобщава от Минск, че Лукашенко е пристигнал с хеликоптер в двореца си, а на видеозапис, разпространен от пресслужбата му се вижда, че слиза от машината облечен в бронежилетка и въоръжен с автомат "Калашников", но без пълнител. От записа се чува как Лукашенко пита охраната: "Никой не остана там, нали?"

Протестиращите в Минск са се опитали тази вечер да щурмуват резиденцията на Александър Лукашенко, твърдят от прессекретариата на беларуския президент. Ръководителката му Наталия Ейсмонт обаче смята, че не им е достигнала смелост и затова се обърнали и побегнали, предаде ТАСС.

"Както обеща, президентът никъде не е бягал, както и да се опитват да го твърдят определени блогъри. Децата му също бяха в двореца, а той работи от там и в момента", заявила Ейсмонт.

От службата ѝ разпространиха видеозапис от борда на президентския хеликоптер, на който се чува как Лукашенко нарича протестиращите "мишки",  защото се били разбягали именно като такива, когато съзряли кордона на спецчастите на милицията около Двореца на независимостта.

По-късно агенция Белта съобщи, че Лукашенко отишъл лично при милиционерския кордон и благодарил на спецмилиционерите, а те му отвърнали, че ще бъдат с него докрай.

Командването на беларуската армия предупреди по-рано днес, че военните ще се намесят, ако "фашисти" посегнат на някой от паметниците на героите от Втората световна война.

Русия атакува пряко беларуската опозиционерка Светлана Тихановска, която от Литва поддържа ентусиазма на протестиращите в Минск. Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че под диктовка от Запад Тихановска се опитва да провокира кръвопролития, защото не ѝ харесвало, че ситуацията в Беларус постепенно се нормализирала. Това не се нравело на някои, които искали в Беларус да се повтори украинският сценарий.

По-рано днес Тихановска призова протестиращите да продължат с действията си, за да защитят правата си. 

Повече 35 000 души са се включили в жива верига от  катедралния площад в литовската столица  Вилнюс до границата на Беларус в знак на солидарност с протестиращите противници на Лукашенко. Живата верига е дълга 34 километра. В акцията в подкрепа на беларуската опозиция от съображения за сигурност не се е включила лидерката Светлана Тихановска, която е в Литва. Веригата стига до същия граничен пункт, където през 1991 година имаше репресии от страна на съветските власти при обявяването на независимостта на Литва. На 23 август преди 31 години милиони литовци, латвийци и естонци формираха жива верига през териториите на трите тогава още част от Съветския съюз балтийски републики, за да декларират волята си за отцепването им от него.

На същата дата през 1939 година е подписан пактът "Молотов-Рибентроп" за ненападение между СССР и Третия Райх. С това Сталин и Хитлер си определят територии и сфери на влияние в Източна Европа.

По-рано вчера Лукашенко отново заяви, че демонстрациите се организират от чужбина и повтори заплахите си, че НАТО струпва военна сила по границата на Беларус - твърдение, което Алиансът категорично опроверга:

"Силите на НАТО приближават. Ситуацията, от тяхна гледна точка, е нестабилна вътре в страната и те прибегнаха до активни операции. Разположили са военни и самолети f-16 на 15-20 минути от границата ни, така че бях длъжен да повиша бойната готовност на армията".

Масовите протести започнаха в Беларус точно преди две седмици -  след президентските избори, които Лукашенко спечели с над 80%, а Тихановска получи едва 10%. Опозицията не признава тези резултати и настоява за повторни избори, които да бъдат честни и свободни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви в телевизионно интервю какво би направил, ако беше на мястото на Лукашенко:

"Ако съм сигурен в себе съм, уверен че аз съм изборът на народа, на хората, тогава мога да успокоя всички. Определено затова бих казал: "След месец - нови избори. Аз ще се явя, да се яви и който друг иска" ще поканя международни наблюдатели от всякакви страни - германци и украинци, руснаци и американци, французи. И бих казал на беларуския народ: "Моля,  изберете когото искате". Убеден съм че тогава резултатът ще е безспорен и всичко ще е спокойно, без кръв, честно и историческо!".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Янукович

    5 16 Отговор
    Аз те чакам Лукашенко. Ти ще ме последваш.
  • 2 цецкоцв

    17 1 Отговор
    200000 как ги сметнахте точно?

    Коментиран от #17

  • 3 Една от последните "ПЕРЕСТРОИКИ" .

    17 0 Отговор
    Трън в очите на "развиващия се капитализъм" Ще разрушават ЗА да СТРОЯТ . 🙄🤔🧐👁️
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 соросоидни кърлежи

    21 1 Отговор
    Целта е ясна,вижте България в какво се превърна след като дойде демокрация...най бедните , най изчезваща вация,най болната..Това чака и Беларус, ако тръгне по този път,ще бъдат допуснати до западната ценностната система като сменят памперси на германски ..и др.пенсионери...

    Коментиран от #8

  • 6 Човек

    3 19 Отговор
    Един от последните диктатори в света... 26 години на власт и му е малко. Да видим как ще свърши всичко нова. Дано да няма кръв, макар че комунистите трудно сдават властта.

    Коментиран от #11

  • 7 Кадафи

    1 14 Отговор
    Демокрацията ще дойде и тук
  • 8 Те имат и

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "соросоидни кърлежи":

    много по-близък пример с Украйна. Апетитни за за Запада защото може да бъдат използвани срещу Русия. Както Украйна е използвана.
  • 9 kolo

    5 0 Отговор
    Колко е населението на Беларус???

    Коментиран от #20

  • 10 ШиШиШиШи

    16 0 Отговор
    ГОРКИТЕ БЕЛОРУСИ !!! АКО ЗНАВХА ЗА КАКВО БЪДЕЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ... ????????????????? УНИЩОЖЕНИЕ НА ИНДУСТРИЯТА , БЕЗРАБОТИЦА .... НО СЕГА БЕЗРАБОТИЦАТА ЧАКА И ЗАПАДНА ЕВРОПА !!!!! И САМО ЗАЩОТО ЛУКАШЕНКО НЕ ОБЯВИ КОРОНОБЕСИЕТО ЗА ЕПИДЕМИЯ
  • 11 ШиШиШиШи

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Според сериозните анализатори , ако свалят Лукашенко, пред Беларус има 2 пътя - като Украйна или Либия

    Коментиран от #14, #19

  • 12 Третото

    5 12 Отговор
    Лукавият е труп. Народът на Белорусия не го иска повече.
  • 13 Рошко

    13 0 Отговор
    В пак, колко? В държава с безплатно образование и здравеопазване и без олигарси, може да ви кажат да напишете че са стачкувсли и 2 мил

    Коментиран от #15

  • 14 Рошко

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "ШиШиШиШи":

    Сирия и Ирак
  • 15 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рошко":

    Още с платено майчинство 3 години.И парични помощи на семействата при погребение на близките им.Ниски цени на сметките за отопление.Ще има да си търсят тези права ,когато олигарсите приватизират де що има за приватизиране.Белорус си няма свои олигарси.Докато си отгледа ,ще нахълтат там полски,литовски и руски.

    Коментиран от #18

  • 16 Бесен Язовец

    3 12 Отговор
    Малко му остава на мустака. Беларус е в Европа а не в Азия като русия и няма да търпим диктатори като онова джудже Путин.

    Коментиран от #22

  • 17 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "цецкоцв":

    По снимка,човек на квадратен метър,но цифрата едва ли е точна ,потокът от хора е много рехав.Но и 100 хиляди да са ,при адекватно и радикално манипулиране ,могат да направят големи поразии. Вчера в Минск ,по нареждане от Полша се събра тълпа от цялата страна.Това са им почти всички фенове на Тихановская.А мнението на останалите милиони граждани ?Втова число и онези,които не са гласували за никого.
  • 18 Режисьора

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    на Българската ТРАГИКОМЕДИЯ ПЕРЕСТРОЙКА е намерил Белоруски ОЛИГАРСИ с вече отворени офшорни сметки и ВОЖД с една прочетена книга . В СВЕТА на ХОЛИВУД в който живеем и израснахме ,това не е голям проблем 🤫👍🧐👁️👏
  • 19 В краен

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ШиШиШиШи":

    случай-Сирия.
  • 20 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "kolo":

    9,5-10 милиони.Минус работещите милиони в Русия, Полша и Литва.
  • 21 Гост

    7 0 Отговор
    Позната схема, много пъти гледана. Не се учат от опита на другите.
  • 22 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Точно от теб ще искат съвет белорусите.Защото точно ти ще ги финансираш когато Западът унищожи промишлеността им.
  • 23 Отровното трио

    4 3 Отговор
    Аматьори. Ние с 20 души блокирахме двумилионен град, а те с 200 000 същия резултат
  • 24 Gen Gurko

    5 0 Отговор
    Прости им Господи, повечето от тях не знаят какво правят и на кого разчистват пътя! Толкова ли са слепи, че не виждат какво ще им се случи гледайки Украйна. Когато започнат в условията на безумени див капитализъм, маскиран като свободен пазар, да се питат на борсите къде се-ат гладните, докато им унищожават на скраб предприятията тогава ли чак ще им просветне? Гей парадите ще им бъдат основно забавление.
  • 25 Крис51

    0 3 Отговор
    Психиатър от Беларус, естествено вече в чужбина, е написал цяла книга за психологичните отклонения на Лукашенко още от младите му години. Бил е освидетелстван по време на СССР с диагноза "мозаечна психопатия" /признавам, че нямам представа какво точно означава, но самият факт е красноречив/. Явно има опасност да предизвика кървава гражданска война само и само за да остане на власт.
  • 26 Оги

    1 0 Отговор
    А в БГ на протеста 200 човека. Останалите брави от стадото желаят да са покорни слуги на мафията. А че чекмеджето на вожда им е пълно в пачки и това на Гешев не му пука, си е съвсем в реда на нещата.
  • 27 Нищо няма да се случи

    5 0 Отговор
    Обора сам се напъха в ъгъла.Защо: Лукашенко се опита за някакво " сближаване на политико- икономическо ниво директно с каубоеца.Той- защото е нагъл и брутален,прие това,като сигнал да получи нова територия настроена срещу Русия.Но не се получи,защото Путин мъдро премълча " залитането" и не започна,нито допусна кампания срещу Лукашенко.Кравите опитаха модела" мегдан".Но в Белорус не минава.Сега със тези" бунтове" платени протести,необратимо връщат Белорус в орбитата на СМГ и Русия.Щели да ги санкционират,като им " забранят" доставка на оборски шистов нефт и !? Смеех! Белорус окончателно е затворена страница за " Демонкрация- хамерички модел,със дива приватизация, унищожаване на конкурентни производства,и уникалното и селско стопанство.Единствената държава на Европейския континент,в която цялото производство на храни,млечни и месни продукти,зеленчуци и плодове е " Био" .Защото е 100% държавно.Липсва частника- преработвател,който винаги гони огромна печалба през влагане на ГМО заместители,на естествените суровини.В руските хипермаркети,веднага и винаги се образуват огромни опашки,когато има доставка на млечни продукти,сметана,масло,колбаси ,свинско,пилешко с призход- Белорус. Иначе от западните " вкусотии" са бъкани от хиляда модела.Едно,към едно с нашите хипери.
Новини по държави: