Last news in Fakti

26 Август, 2020 09:09 2 202 7

Италия определи Китай като свой ключов стратегически партньор

  • италия-
  • китай-
  • луиджи ди майо

Италия стана първата голяма западна икономика, която се присъедини към международния инфраструктурен проект на Китай "Един пояс, един път"

Италия определи Китай като свой ключов стратегически партньор - 1
Снимка: shutterstock

Италия и Китай трябва да установят по-тесни връзки, заяви днес италианският външен министър Луиджи Ди Майо, като потенциално противопостави Рим на позицията на САЩ, които изразяват тревога заради икономическите амбиции на Пекин, предаде Ройтерс.

Ди Майо направи това изявление след разговори с китайския външен министър Ван И, който започва от Рим европейската си обиколка, включваща също Нидерландия, Норвегия, Франция и Германия, предава БТА.

Италия стана първата голяма западна икономика, която се присъедини към международния инфраструктурен проект на Китай "Един пояс, един път", когато подписа серия от споразумения през 2019 година. Въпреки това досега инициативата не е донесла почти нищо за Италия.

"Това бе една много плодотворна среща", заяви Ди Майо, като добави, че е обсъдил с Ван как да се "рестартира (нашето) стратегическо партньорство от икономическа и индустриална гледна точка".

Китайският външен министър заяви, че е важно за Китай и Европейския съюз да укрепят отношенията си и да задълбочат сътрудничеството за справяне с коронавируса.

"Китай никога няма да поиска Студена война . . . защото една Студена война би била стъпка назад", заяви пред журналисти с помощта на преводач Ван и добави: "Няма да позволим на определени страни да го направят заради личните си интереси, докато увреждат интересите други държави".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвък

    3 11 Отговор
    "Русия и Китай са едни от основните потенциални заплахи за мира и сигурността"

    Коментиран от #6

  • 2 вива Италия

    6 1 Отговор
    Ще спадне млеконадоя в краварника.
  • 3 Визионери

    3 1 Отговор
    Скапания ЕС е клоака... Ние ще го напусневм последни...
  • 4 1234

    3 2 Отговор
    Реално германия и франция опоскаха ес особено ЦИЕ. Всеки турси да се спасява
  • 5 с5р6

    4 1 Отговор
    Виждам как скоро ще се разпадне т.нар. ЕС. За нас слециално той имаше еднин единствен плюс и той е "възможността за предвижване и работа" в страните членки. След аферата с коронавируса, това отпадна. Така наречените "евро-проекти" са невъзможни за обикновените хора. Парите пропадат в бездънните джобове на "схемите", така че това нас не ни грее. И от там нататък хи остават само рестрикциите на тоя съюз. За веригите магазини няма да говорим. Те именно убиват земеделието и животновъдството ни на първо място.
    САЩ както е тръгнало ще потъват във все по-голяма изолация, докато се превърнат в континента на психично болните дебелаци. Ако до тогава не се разбият на малки градчета, управлавани от тъмнокожи грабители.
  • 6 Май се обърка

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Цвък":

    Щатите са заплахата за света, отивай там да слугуваш като дърво без корени и не ни натрапвай болните си мисли.
  • 7 Ку Ку

    3 2 Отговор
    ...Въпреки това досега инициативата не е донесла почти нищо за Италия... Трябва да си много тъп за да не виждаш, че Чайниците търсят къде да си продават боклукчивите стоки. Но нищо няма да купуват от Италия, освен корумпирани политици де !!!!!
Новини по държави: