Last news in Fakti

3 Септември, 2020 15:53 2 087 12

Американският дълг ще е по-голям от БВП през 2021 г.

  • дълг-
  • бвп-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • икономика-
  • долари-
  • коронавирус

Очаква се федералният дълг да достигне или да надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт

Американският дълг ще е по-голям от БВП през 2021 г. - 1
Снимка: Shutterstock

Американският дълг е достигнал най-високото си ниво в сравнение с размера на икономиката след Втората световна война и се очаква да го превиши следващата година, в резултат на гигантския фискален отговор на пандемията от коронавирус, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл”, цитиран от БНТ.

Бюджетната служба на Конгреса заяви, че се очаква федералният дълг да достигне или да надхвърли 100% от брутния вътрешен продукт на САЩ през финансовата година, която започва на 1 октомври. Това би поставило САЩ в компанията на шепа държави с дългови натоварвания, които надхвърлят техните икономики, включително Япония, Италия и Гърция.

Тази година съотношението се очаква да бъде 98%, също най-високото от Втората световна война. Нарастването на заемите досега не създава тревога сред инвеститорите и не възпрепятства способността на САЩ да заемат повече. Инвеститорите погълнаха активите на Министерството на финансите на САЩ, привлечени от относителната им безопасност. Освен това се очаква лихвените проценти да останат ниски, което предполага, че правителството все още има достатъчно място за заеми.

САЩ преминаха границата от 100% в съотношението дълг към БВП, измерена на тримесечие, през тримесечието от април до юни, когато правителствените разходи нараснаха заради борбата с новия коронавирус и данъчните приходи спаднаха. Но това би било първият път от повече от 70 години това положение да се задържи за цялата финансова година. Последният път, когато нивото на американския дълг надхвърли икономическата продукция, беше през 1946 г., когато беше 106% след години на финансиране на военни операции за подпомагане на края на Втората световна война.

Политиците сравниха борбата срещу коронавируса с военни действия и одобриха около 2,7 трлн. долара разходи от март за тестове и изследвания на ваксини, помощи за болници и икономическо облекчение за бизнеса, домакинствата и щатските и местните власти. Федералните приходи спаднаха с 10% от април до юли в сравнение с година по-рано, тъй като опасенията от вируса и широкото спиране на бизнеса спряха икономическата активност и фирмите съкратиха милиони работници.

Комбинацията от тези фактори доведе до повишаване на федералния дефицит и предизвика скок на държавния дълг като дял от икономическата продукция. До края на юни общият дълг е нараснал до 20,5 трлн. долара от 17,7 трлн. долара в края на март, което е 16% увеличение само за три месеца, сочат данните на финансовото министерство. В същото време икономиката се сви с 9,5% през второто тримесечие, довеждайки съотношението на дълга към БВП до 105,5%, в сравнение с 82% през първото тримесечие.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Дончо

    9 0 Отговор
    Експерт съм във фалитите https://www.usdebtclock.org/
  • 2 Кво прайм ся

    28 0 Отговор
    Долара става само за тапети
  • 3 американската мечта

    28 0 Отговор
    Всеки един американски гражданин: мъж, жена, дете, старец, та дори и джендърът дължи по 62633 $ на калпак
  • 4 Радо

    28 0 Отговор
    Докато има будали по света да се радват на доларите, тогава защо да не продължават да ги печатат американците колкото си искат!!
  • 5 ****

    20 0 Отговор
    И ако се погледне реалното,без безразборното печатане на долари,сигурно процентите ще гонят венецуелските.
  • 6 no name no face no number

    14 0 Отговор
    Тия с цветният принтер са лесни само хартия да има и долари ще има
  • 7 Камо

    5 18 Отговор
    Да ама в Русия няма какво да ядат. Нали така, другари тролове?
    Хайде сега кажете нещо! Новината не е препечатена от ТАСС, както видно.
    Хайде сега, кажете нещо?

    Коментиран от #8

  • 8 ****

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Камо":

    Ами ще ти кажа щом не знаеш,руската икономика излезе на 5 място,а иначе ти си приказвай глупостите,прави си вятър на устата.
  • 9 1234

    12 0 Отговор
    Той дефкто е по две на сегашния, но като имаш частна фирма за печат и отчет като ФЕД.... истината е ще излезе някок ден, и тогава...... Жална им майка на краварите....
  • 10 0808

    14 0 Отговор
    .... крайно време е фащ да глътнат вода и да се кротнат..то няма страна която да не са захапали...и все с тъпия лозунг..демокрацията е в опастност...да се чете --дайте ни вашите ресурси без пари.. но цяра е много лесен- по големките държави се отказват от долара и фащ пада в нокдаун..
  • 11 Българина

    16 0 Отговор
    Ще повярвам че е само 100 пр от бвп, когато видя руско китайски одитен доклад за това. Одит не правен на ФЕД от.... Хм.. Май никога... И то на частна фирма... Коментарите си ги запазете за вас си. Рано или късно истината ще излезе наяве и тогава...... Дано да съм жив!

    Коментиран от #12

  • 12 Ender

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    И аз искам да дойде наяве истината, но ще настъпи тогава такава световна икономическа криза, че няма да е за живеене.