Last news in Fakti

8 Септември, 2020 20:00 3 087 15

Лавров: Русия е готова да съдейства за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие

  • кипър-
  • турция-
  • гърция-
  • средиземно море

Руският дипломат № 1 определи като неприемливи всякакви стъпки, които ескалират напрежението в региона

Лавров: Русия е готова да съдейства за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия наблюдава ситуацията в Източното Средиземноморие и е готова да съдейства за намаляване на напрежението между страните, увери руският министър на външните работи Сергей Лавров, който днес е на официално посещение в Никозия.

Руският дипломат № 1 определи като неприемливи всякакви стъпки, които ескалират напрежението в региона. Той обяви готовността на Москва да окаже помощ за започването на истински диалог между участващите в конфликта страни за постигането на взаимноприемливи решения.

"Нас също ни безпокои ситуацията в Източното Средиземноморие по отношение на вашите отношения с Република Турция. Ние сме готови да съдействаме за установяването на прагматичен диалог, опиращ се на уважението и взаимните интереси в търсене на справедливо решение в съответствие с международното право”, заяви Сергей Лавров по време на разговора си с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

В същото време като проблем в Източното Средиземноморие, който силно тревожи Москва, руският външен министър посочи действията на "разположени далеч от региона страни, като САЩ", които допринасят за конфликта вместо за мирни решения.

Сергей Лавров отново подчерта и позицията на Русия, че справедливото решаване на Кипърския въпрос трябва да се основава на резолюциите на ООН. Той се обяви и за премахване на гаранциите, за чието запазване настоява Турция. Според Лавров те не отговарят на съвременните условия и трябва да се търси решение чрез Съвета за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кайро Хабер

    13 10 Отговор
    Единственият руски интерес е винаги да има конфликти в Източното Средиземноморие, така че природният газ да не се произвежда от крайбрежните страни, руският газ да не се сблъсква с конкуренция и следователно цените му да останат високи.
  • 2 Шкембе войвода затри армията

    15 1 Отговор
    И ние едно време имахме не една, а 3 подводници.
  • 3 Румен

    5 11 Отговор
    Първо продадоха на Турция С 400,а сега ще съдействат. Язък че толкова хора загинаха във войните. Сега мафиоти да командват навсякъде. Съдействайте на вашите хора по селата, че един хляб не може да си купят, а месят за да живеят. Срам
  • 4 Алоооо Лавров

    8 4 Отговор
    Само ти не знаеш че ООН е компрометирана организация и никой не я е.ва. Реши ли кризата в Кипър, в Ирак, Либия,Сирия, Косово? А и провери какви хора работят там.
  • 5 Behemoth

    9 3 Отговор
    Кат Русия няма втора ,тъй могъща на света!

    Коментиран от #14

  • 6 Борето Попов

    8 4 Отговор
    Слава на Руската Федерация, слава на великия Вова Путин!
  • 7 Баце Каталонски

    4 1 Отговор
    И ний сме готови да олабим напрежението на братята турци. Приготваме вазелин в необходимите количезтва, та кат са наведем, спокойну да са облекчат братята.
  • 8 Като в Сирия, Афганистан, Либия.....

    7 4 Отговор
    Дойде Русия да съдейства за намаляването на напрежението в тези страни и успяха - камък върху камък не оставиха.

    Коментиран от #15

  • 9 Щом русия се намесва

    3 5 Отговор
    Значи напрежението ще се повиши.
  • 10 Бесен Язовец

    6 1 Отговор
    Думата на руснаците тежи краварската не струва и 3 шекела!
  • 11 a bee

    2 2 Отговор
    Лавров ! Лавров си е " балерина " и изпълнява
    "лебедово ... " ! Не е обещал ,не е подписал ,... !
    Путин да не каже " Ердо ето ВИ 36 броя СУ-35,
    СУ-57 след производство !
  • 12 a bee

    1 4 Отговор
    Да питам : КАК ша псредничи ,С-400 кът закрият
    въздушното пространство на Кипр .Кво ПРЕДЛАГА
    НА Кипр (вазелин за спокоен сън ли ?) ?
  • 13 Историк

    3 3 Отговор
    Големият политик Шимон Перес, носител на Нобеловата награда, колко просто и леко обяснява ценностите на двете велики сили.
    Аз му казах: вие сте на 63 години, аз съм на 93 години. Кажете, какво искате да постигнете в близките 30 години? За какво се борите? Опитвате се да дразните Америка?
    Той каза: Не.
    Иска ли Америка част от Русия? Не.
    Казах му: Вижте, аз не съм шпионин, може да говорите с мен за всичко.
    Той попита: Какво мислите?
    И аз казах: Америка ще спечели, без значение какво правите.
    Защо? – попита той.
    Защото те са щастливи, а вие не сте.
    Когато американците се събуждат сутрин, какво виждат? Мексико е на юг, те приемат мексиканци в своята страна. Канада е на север, те са много добри приятели с канадците. А вдясно и вляво има риба във водата. За какво трябва да се безпокои Обама? А вие? Вие се събуждате сутрин до своите съседи. Кои са те? Япония, Китай, Афганистан! Боже мой! Те знаят, че имате огромни земи, но на никого нищо не давате. Притежавате 20 процента от прясната вода в света, но нищо не давате. Така че когато снегът в Сибир се стопи, какво ще видите отдолу? Китайци! Защото на изток китайците са много, а руснаците – малко
    В Америка съотношението между размера на земята и числеността на населението е по-добро. При вас е лошо. Двайсет милиона квадратни километра! Боже мой! Но вие нямате толкова хора. Вашите хора умират. Не се заблуждавайте от аплодисментите и от това какво говорят за вас. Те няма да ви простят. Защо руснаците живеят с
  • 14 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Behemoth":

    Това е вярно! И аз обичам руската култура, която е шедьовър, харесвам Алексей Ильич ОСИПОВ, който е изключителен Проповедник на Благовестието, Уважавам много Възстановителя на Русия Владимир Владимирович Путин, който много години наред е класиран на Челно място в Света, като най-влиятелният Световен политик, следя с огромен интерес предаването на Владимир Соловьов, където в най-демократичен Дух се правят всевъзможни политически коментари, Парадите на Победата в Москва са силно впечатляващи, И ПРОЧЕЕ И ПРОЧЕЕ ...! ,,ДОБРЕ БИ БИЛО, ДА ЖИВЕЕМ В ПЪЛНА ХАРМОНИЯ ПО МЕЖДУ СИ, КАТО КЛАВИШИТЕ НА ПИАНОТО! О, БОЖЕ, ЗАЩО НЕ УСПЯВАМЕ?!" Джон Ленън
  • 15 Едуард Петров-Едо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Като в Сирия, Афганистан, Либия.....":

    Нека направим едно ,,малко" сравнение! След Втората Световна война РУСИЯ Е ВОДИЛА 8 войни, А САЩ Е ВОДИЛА И ВОДИ 203 ВОЙНИ! В САЩ ИМА ТОЛКОВА МНОГО БЕЗДОМНИЦИ, КОИТО СПЯТ ПО ТРОТОАРИТЕ, ,,ЧЕ УМ ДА ТИ ЗАЙДЕ!" АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАДОВЕ СА ПУСТИ! ВСИЧКИ ПРИТЕЖАВАТ ЦЕЛИ АРСЕНАЛИ ОРЪЖИЯ И ХОРАТА СЕ СТРАХУВАТ ДА ИЗЛИЗАТ!