Last news in Fakti

9 Септември, 2020 16:38 3 143 27

Задава ли се втора вълна? Спряха изпитанията с многообещаваща ваксина.

  • ваксина-
  • имунизация-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • великобритания-
  • астра-
  • втора вълна

Великобритания затяга мерките, във Франция интензивните отделения отново са пълни, а в Испания е премината психологическата граница от 500 000 заразени

Задава ли се втора вълна? Спряха изпитанията с многообещаваща ваксина. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Фармацевтичната компания AstraZeneca преустанови клиничните тестове на разработената от нея ваксина срещу Ковид-19. Причината е, че при един от доброволците, участващ в изпитанията, са се проявили тежки странични ефекти. Ваксината, разработена съвместно с университета “Оксфорд”, е една от най-обещаващите. Клиничните изпитания, които се извършват във Великобритания, Бразилия и Южна Африка, са в последна фаза и в тях участват десетки хиляди доброволци.

Временното прекратяване на изследванията е рутинна мярка в подобни ситуации, уточниха от AstraZeneca. Външна проверка ще установява дали здравословните проблеми при въпросния пациент са предизвикани от ваксината.

На фона на новия бум на новозаразени от коронавирус в редица държави, на ефективната имунизация срещу Ковид-19 се гледа с голяма надежда. В Русия първата ваксина “Спутник V” вече получи разрешение за ползване.

Драматичен ръст в Испания, Франция и Великобритания

Френският здравен министър Оливие Веран потвърди, че в страната се забелязва експоненциално покачване на случаите на Ковид-19. Цели 28 департамента в страната са категоризирани като “червена зона”, а новите случаи само миналия петък и събота достигнаха 8 500 за едно денонощие. В някои региони на страната интензивните отделения вече работят почти на пълен капацитет.

Най-тежко в Европа е положението в Испания. През последните две седмици делът на заразените на 100 хиляди души достигна 230. Германският институт “Роберт Кох” определя един район като рисков, когато броят на случаите е над 50 на 100 хиляди. През уикенда Испания премина психологическата граница от 500 хиляди случаи на коронавирус от началото на пандемията. Една трета от тях са в Мадрид. Местното управление на столицата забрани събирането на повече от 10 души на едно място.

Великобритания също затегна мерките. Премиерът Борис Джонсън обяви, че се забранява събирането на повече от шест души - както в затворени пространства, така и навън. До момента горната граница беше 30 души. Глобата за нарушителите е 100 паунда. Новото правило обаче не важи за училища, работни пространства, сватби, погребения и групови спортове, които спазват хигиенните мерки. От началото на пандемията Великобритания регистрира 41 500 смъртни случая във връзка с Ковид-19 – най-много в цяла Европа.

Берлускони се бори с "дяволска болест"

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони даде положителен тест за Ковид-19 и постъпи в болница миналия четвъртък. 83-годишният политик и бизнесмен проведе телефонен разговор от болницата със свои симпатизанти и заяви, че се бори срещу “дяволска болест”. Берлускони има тежки симптоми на заболяването и е лекуван с лекарството ремдесивир, което се използва срещу ебола.

Бившият италиански премиер се зарази с Ковид-19 по време на почивка в Сардиния. Средиземноморският остров се превърна в развъдник на заразата през лятото. Той е възприеман като основен източник на новите случаи на заболели в цяла Италия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоже

    12 1 Отговор
    Вълни като на морето, боц-боц-боц
  • 2 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    В България няма нищо.Това е важно.

    Коментиран от #5

  • 3 честен ционист

    14 2 Отговор
    Изпитанията над беден Ганьо ще продължат, до постигане на крайната цел.
  • 4 Гост

    17 1 Отговор
    Айде, на есенния панаир на страха и манипулацията.
    Вълна след вълна, майнольо, и тела се стелят и кръв ги залива.
  • 5 др Бил Геноцидис

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    И да има и да нема, превантивно с пожарникарската пяна като прасята у Кочинката миналата година.
  • 6 асдасд

    14 0 Отговор
    Мда... за тя миндили действие изваждане няма. Те само прибавят. Паника трябва....
    били минали 500000 заразени, ама колко са болни не е важно.
  • 7 статист на първа линия

    13 0 Отговор
    Баце тегли заема от 1 млрд, купонът продължава. Годжи глади униформата и ви почва на ново.

    Коментиран от #9

  • 8 Бай Манчо

    14 0 Отговор
    Ако Zeneca са тръгнали по грешен път е по добре да спрат и потърсят помощ от вече разработили ваксината или направо да си поръчат и да си делнат парите от многомилионната поръчка .
  • 9 Последния Софиянец

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "статист на първа линия":

    ,, Годжи,, ще се люлее на Орлов мост.Затова се е покрил.Само да ни падне.
  • 10 миш

    12 0 Отговор
    Не знам ,кво се задава,ама кажете за другата годин какво сте измислили.Каква болест,ще има по животните и хората,не може да не знаете вече.
  • 11 Stéphanie 🎲

    11 0 Отговор
    „The Show Must Go On“ LIFE - СЕЗОН 2
    Стига с цирка -болни по телевизията.А реално в болниците няма болни имам инфо поне в моят град .Според излъченото в ефир вече сме червена зона ....
  • 12 Гого

    12 0 Отговор
    Ще се мре яко ще се мре ....няма обективна журналистука тука,платени драскачи хранещи се от страха на хората..иначе и господин драскача знае,че тая финансова глупост която и викат ковид19 е измишльотина...
  • 13 Гост

    13 0 Отговор
    Астра зенека дпряла тестовете за ваксината- айде сега ще ни поиграят малко театър че са еидите ли много загрижени и че спрели ваксината заради някво леко странично действие и че упражняват голям контрол, само и само за да вземат съмненията на хората спрямо ваксината. Както и да го смятаме една тестова фаза трае 3- 4 години. Как стигнаха до последната 4 фаза незнам. А онея всичките послушни лидери затягат ли затягат мерките. Срещу какво бе джанъм? Срещу какви въздушни вятърни мелници се борите бе лидери на Франция, Испания, Англия и нам си още кои.

    Коментиран от #14, #20

  • 14 борбата на техния живот

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Борят се кой ще прати повече души в Казана.
  • 15 аз да ви

    7 0 Отговор
    Кой си слага ваксина от грип? Ами те (гриповете) винаги са по вече от един. Така е и сега. Докато я направят той вируса ще мутира. И язък за отровата дето я поемате...
    Който се ваксинира де....
  • 16 Covid 20

    12 0 Отговор
    Смях в залата, в това време Русия ще има втора ваксина до края на месеца, Турция също е в напреднал стадий.
    Друг е въпросът дали е нужна ваксина срещу настинка? :)))
  • 17 Оксфордските "учени"

    10 0 Отговор
    Са некадърни лапачи на пари , също като нашите от БАН .
  • 18 Следва

    14 0 Отговор
    Коронка-19" есенен вариант,после ваксинки,после коронка20,21,22 и т.нДокато стадото от 7 милиарда,не бъде окончателно вкарано в кошарата.Защо беснеят срещу Лукашенко, но услужливо премълчават за тамошната статистика? Не им изнася! Не им изнесе,и когато еединствено той и президента на Туркменистан не се подадоха на зомбирането,не затвориха икономика, търговия и производство. И какво? Едно Голямо Нищо се случи там.Както си живееха,преди,така продължиха и до сега.Защото онези- от сезеото не са им шефове.Туркмена със указ забран дори използването на думата короновирус във всички медии.Починали там от пустата му корона- нула! Но там не са на къс повод,и не очакват милиардни грантове от ЕС,който да " усвоят"!

    Коментиран от #19, #22

  • 19 СЗО мафия

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Следва":

    Нали затова правим "Майдана" в Беларус !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Gen Gurko

    6 2 Отговор
    Май-май руската ваксина, разработвана от 2014 год. ще се окаже панацеята. Ваксина по политически причини не се избира или отхвърля, но МНОГО пари се мержелеят на хоризонта.
  • 22 Нострадамчо

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Следва":

    Да ви кажа какво предстои. Зануляване и рестарт с дигитални валути. Но между двете неща има един промеждутък от време в който ако ваксините не ни уморят ще се изтрепем сами от глад. Който оцелее ще живее щастлив робски живот в една уродлива утопия. Честито! Защото спахме!
  • 23 Матей

    7 1 Отговор
    Епидемия--трънки.Вече е абсолютно сигурно,че това е мащабна ПЛАН-ДЕМИЯ. Още преди половин година предричаха за втора вълна и ето ти я наяве.Аха да докретаме до ноември и като почне сезонния грип и ще го каращисат с К-19--шаш и паника.Тогава ще се изтъпанят пак някакви фактори да важничат и стресират населението,да затягат бурмите до скъсване.Някакви начинаещи политикани ще се изживяват в ролята на доктор Менгеле и ще направят цялата страна един огромен концлагер,навсякъде бариери и бодлив тел,есесовци с кучета.
  • 24 Матей

    3 0 Отговор
    Ще има БОЦ-БОЦ,ЛУДА КРАВО и после мълчанието на агнетата.
  • 25 Бах

    1 5 Отговор
    Нали разбирате , че Руската ваксина ще оправи нещата . Те , Руснаците са направили достатъчно тестове върху човекоподобни из техните затвори и резултатът ще е положителен , защото от затворници полза друга няма , но за медицински опити цена нямат , поне да си заслужат живеенето !
  • 26 Спутник ке падне

    0 4 Отговор
    Товарищи, нашата васкина спутник няма такива странични ефекти защото не сме я изпитали. Но карай да върви, вече я инжектираме на "доброволци".
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.