Last news in Fakti

10 Септември, 2020 13:19 3 431 24

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира

  • китай-
  • сащ-
  • южнокитайско море-
  • мир-
  • милитаризация-
  • армия-
  • заплаха

Пекин има претенции към по-голямата част от богатата на ресурси акватория

Китай: САЩ са най-голямата заплаха за мира - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай обвини САЩ, че са се превърнали в "най-големия двигател на милитаризация" в спорното Южнокитайско море, предаде News.bg, цитирайки AFP.

Съперничеството между двете световни сили се очаква да доминира на конференцията на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) тази година, която ще се проведе няколко дни, след като Пекин изстреля балистични ракети в спорната акватория по време на бойни стрелби. Пекин има претенции към по-голямата част от богатата на ресурси акватория. Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван също имат териториални искания.

На фона на напрежението външният министър на Китай Уан И заяви на онлайн среща с външните министри на югоизточните азиатски държави, че "САЩ са се превърнали в най-големия двигател на милитаризация в Южнокитайско море". Министърът подчерта, че най-големият интерес на Китай във водите е свързан с "мир и стабилност", докато в същото време обвини Вашингтон, че "създава напрежение и се опитва да спечели от това".

"САЩ се превърнаха в най-опасния фактор, който вреди на мира в Южнокитайско море", предупреди китайският топ дипломат, цитиран от "Синхуа". Тазгодишната среща на АСЕАН е първата, откакто САЩ наложиха санкции на десетки китайски компании във връзка с изграждането на изкуствени острови в спорните води. Държавният секретар Майк Помпео в същото време обвини Китайската комунистическа партия в сплашване на съседите си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карл Маркс

    35 6 Отговор
    АБСОЛЮТНО ПРАВИ СА
  • 2 ДЮН

    28 0 Отговор
    Задава се война за ресурси !!!

    Коментиран от #10

  • 3 Алфа Вълкът

    9 33 Отговор
    САЩ са най-великата държава в света, ето организира протести в нас и използва русофилите срещу Русия!

    Коментиран от #20

  • 4 baho

    32 3 Отговор
    А,добър ден!Открихте топлата вода!
  • 5 5ко

    14 0 Отговор
    Бре каква стана тя? Взеха и краварето да се зАбят.
  • 6 1-20

    4 29 Отговор
    Също както Китай е най-голямата заплаха за здравето на човечеството.
  • 7 Ум Белия 🐬

    20 1 Отговор
    Ней голямата мър ** ша са Обора!
  • 8 ПЕПА

    24 1 Отговор
    ОТКАКТО СЪЩЕСТВУВАТ СА ПОСТОЯННО ВЪВ ВОИНИ СЕЯТ ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ХАОС ЖИВЕЯТ ОТ ТЯХ РАЗСИПВАТ ЦЕЛИ ДАРЖАВИ СМЕНЯТ ПРАВИТЕЛСТВА И ТЪРСАТ САМО ОБЛАГИ АГРЕСОРИ И НЯМА МИР ЗАРАДИ ТЯХ
  • 9 Вълко Червенков

    6 37 Отговор
    Тоталитарните Кочини като Китай,Русия,Иран и Северна Корея са Най-голямата заплаха за мира.Те искат да поробват останалите народи без никой да им се противопоставя.Няма как да стане!Велика Америка ще ги изчегърта всичките от картата на Света!Неизбежно е!

    Коментиран от #16, #21

  • 10 Госあ

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "ДЮН":

    Докато Китай и Русия са в добри отношения, няма абсолютно никакви проблеми 🤗
  • 11 Кире

    12 0 Отговор
    САЩ най-вече се занимават със създаване на конфронтации между съседите. Явно целта е икономическо и физическо изтощение на конкурентите им.
  • 12 Радо

    5 5 Отговор
    Тръмп е номиниран за Нобелова награда за мир тази година.
  • 13 Реално

    9 1 Отговор
    Еми казали са истината-право куме в очи....
  • 14 Каква е приликата

    14 1 Отговор
    Между Краварстан и акулата? Няма разлика! Проведени са експерименти,с акула.Разпорен корем,всички вътрешности висят навън.Преди това е захранена здраво с огромни мръвки.Акулата започва да поглъща собствените си вътрешности.И това продължава непрекъснато. Докато умре,но продължава да поглъща и дъвче.Краваря е същата бясна лакомия.Заслепени от лакомия,пуснаха дребни риби в Поднебесната.Да се " размножават" а Те да лапат милиарди.Не усетиха,че дребните растат и за 29 години се превърнаха в Мегалодон.Мегалодон,който може да ги среже с една захапка надве! И финансово,и дори военно! Дракона толкова се е набълбукал с трилиони зелендаш,че може да изкупи срещу нищо неструващи тапети пполовината индустриална инфраструктура на планетата. Само в ДЦК на обора,държи над 1,3 трилиона.Ако акулата продължи да му налита,ще си дъвче собствените вътрешности.Достатъчно е ,да пусне този трилион на борсата, и зешендаша ще струва центове.От там- ефект на доминото.Всички ще препускат да продават.Приказката,че не смеят,за да не загубят,е глупост.Ще загубят виртуални нули и единици. Достатъчно е да пуснат златен паритет върху юана, плюс техен биткоин, и тяхната валута става водеща на планетата. А физическо злато имат в чудовищни количества.Но срамежливо мълчат колко са запасите им.Империя от хилядолетия,която е трупала,и продължават да трупат реално злато.Говорят под сурдинка за над 22 х метрични тона!

    Коментиран от #22

  • 15 Behemoth

    7 3 Отговор
    Туй море се нарича западно американско затуй САЩ не го дават!
  • 16 Избежно е драги

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вълко Червенков":

    Избежно е, виж че не мое едни талибани да изчегъртат, хем руснаците не ги въоръжават
  • 17 ЧЕБА НА САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ

    10 3 Отговор
    ТОВА СВЕТА ОТДАВНА Е ОСЪЗНАЛ САЩ са най-голямата заплаха за мира

    Коментиран от #19

  • 18 Грух

    8 2 Отговор
    Без краварците светът ще е много по-спокоен. Факт.
  • 19 Справедливост

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "ЧЕБА НА САЩ ОТ БЪЛГАРИЯ":

    ДВЕ МНЕНИЯ ПО ВЪПРОСА НЯМА.САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ОТРЕПКИ И ЗАПЛАХА НА ПЛАНЕТАТА.ЗАД ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ В ЕВРОПА СТОЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ.1 КРИЗАТА 2 КОРОНАВИРУСА 3 И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ.ЕВРОПА НЕ СЕ ЛИ СЪВЗЕМЕ НАВРЕМЕ ТО ЩЕ ПЛАЧЕ ОТ АМЕРИКАНСКАТА НАГЛОСТ,АЛЧНОСТ И (ПОРОБВАНЕ)
  • 20 Донякъде си прав

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа Вълкът":

    Краварникът не е велик, но за протестите си прав. Вече са компрометирани от грантаджиите.
  • 21 Онуфри

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Вълко Червенков":

    Кочина е страната на злото сащ Ако ковита не я унищожи то трябва нато-то да свърши тая работа.
  • 22 Наблюдател

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Каква е приликата":

    Много точно казано.Скоро ще замирише на печено говеждо.
  • 23 ЗАРА

    0 1 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ ВЕЧЕ НА ТЕЗИ ЖЪЛТУРИ!

    заедно с гейтс и сзо спряха часовникът на света,

    да живее тръмп!
  • 24 ЕмиЛилиТрол

    1 0 Отговор
    Не мое да бъде, питайте от САЩ ще ви кажат че най-голямата заплаха за мира са Русия, Китай, Иран, Северна корея и въобще всички държави дето не си изуват гащите като им дойде Помпео на гости!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания