Last news in Fakti

13 Септември, 2020 08:21 4 185 46

Гърция закупува въоръжение и реорганизира армията си

  • гърция-
  • турция-
  • средиземно море-
  • кириакос мицотакис

Незабавна доставка на една ескадрила от 18 френски изтребителя Рафал, амбициозна програма за модернизацията на всички родове войски и увеличаване на числеността на армията с 15 хиляди души

Гърция закупува въоръжение и реорганизира армията си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Незабавна доставка на една ескадрила от 18 френски изтребителя Рафал, амбициозна програма за модернизацията на всички родове войски и увеличаване на числеността на армията с 15 хиляди души обяви в Солун гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, съобщават световните агенции и гръцките медии.

Мицотакис направи тези изявления в обстановка на растящо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, предаде БТА като цитира Франс прес.

"Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще образува национален щит", заяви Мицотакис в реч в Солун. Той добави, че тази програма ще създаде хиляди нови работни места.

Както съобщават АНА-МПА и телевизионният канал Скай, в речта си Мицотакис обяви шест основни решения, които, както заяви той самият, "умножават мощта, функционалността и ефективността на гръцкото оръжие".

Първо, гръцките военновъздушни сили (ВВС) придобиват незабавно една ескадрила от 18 изтребителя Рафал, които ще заменят по-старите Мираж. Става въпрос за изтребители от т.нар. поколение 4,5. Според гръцкия премиер този ход ще засили възпиращата сила на гръцките ВВС, които, в комбинация с модернизираните Ф-16, няма да могат да бъдат пренебрегвани от никого.

Второ, гръцките военноморски сили започват процедура по въвеждането на въоръжение във флота на 4 нови многофункционални фрегати. Успоредно с това ще бъдат модернизирани фрегатите МЕКО, които вече са на въоръжение. Заедно с новите плавателни съдове ще бъдат доставени четири военноморски хеликоптера РОМЕО - "най-боеспособните в света", както подчерта Мицотакис.

Трето, ще бъде обогатен арсеналът и на трите рода войски. Незабавно ще бъдат осигурени нови противотанкови оръжия за сухопътните сили, нови торпеда за военноморския флот, нови управляеми ракети за ВВС.

Четвърто, потенциалът на гръцките въоръжени сили ще бъде укрепен с наемането на 15 хиляди нови кадрови войници през следващите 5 години, като успоредно ще бъде направена преоценка на цялата рамка на военното образование, което ще дава безплатно сертифицирани цивилни умения.

Пето, ще бъде активизиран гръцкият военнопромишлен комплекс. Американски капитали вече инвестират в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина. В корабостроителницата Скараманга скоро ще влезе стратегически инвеститор. В скоро бъдеще ще бъде приватизиран заводът за военни автомобили, а Гръцката самолетостроителна компания ще бъде реорганизирана, за да се превърне в център за поддръжка на самолети за целия регион.

Шесто, гръцките въоръжени сили ще укрепят дигиталните си функции и защитата си от кибератаки от хибриден вид.

Двете членки на НАТО Турция и Гърция спорят за находища на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие в зона, в която според Атина тя има суверенни права.

Днес Мицотакис обвини Турция, че застрашава източните граници на Европа и поставя в опасност регионалната сигурност.

Напрежението между двете страни се покачи, след като на 10 август Турция изпрати кораб за сеизмични проучвания и бойни кораби в зоната, за която претендира Гърция, което тласна Атина да започне военноморски учения.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така се прави

    38 8 Отговор
    "Незабавна доставка на една ескадрила", а ние чакаме морално остарели Ф16, които ще дойдат след 10 години, били с нови радарни системи, а като са по-бавни от последните 2 поколения изтребители, какво правим - пушечно месо.

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Йух

    24 15 Отговор
    А ние какво правим и как ще се защитаваме от гърците.

    Коментиран от #4

  • 3 Браво на Гърците

    43 13 Отговор
    Не искат да се повтори вариант с Византия и дори Кипър, където турците си влезнаха и не излизат с векове. Турците са агресивен народ.
  • 4 Анонимен

    18 8 Отговор

    До коментар #2 от "Йух":

    От турците имаш предвид.
  • 5 Чук и Гек

    14 3 Отговор
    Ужаст! Кой ще служи тук наборна патриотарска служба, след като може да отиде да стане кадрови в гръцката армия?
  • 6 един от стадото

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Така се прави":

    още оня ден го казах, преди официалното изявление. Рафала е на дневен ред. И то веднага, в Гърция други филми не се прожектират..
  • 7 Манафа

    15 25 Отговор
    Ще,ще,ще.....След 5 години ! До тогава турците ще ги премажат като, валяк пресен асфалт !
  • 8 Варна

    35 1 Отговор
    Надявам се да осъзнаете и да разберете колко сме жалки и всичкото това се дължи на онези, които управляват страната в последните 30 години. - 10 от тях се дълджат на селянина от Банкя, който до уби всичко в буквалният смисъл на думата
  • 9 Хасан

    18 10 Отговор
    Французина одруса гърка както американец друса арабина ..
  • 10 Махленска клюкарка

    14 4 Отговор
    Разбрах, че ще се приватизира завод, ще има инвеститор и тн, но парите няма да са достатъчни за цялата тази програма. Откъде пари за целия масраф, нали бяха фалирали?

    Коментиран от #15

  • 11 Казуар

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Така се прави":

    Пишеш по инерция, Рафал не е по бърз от Ф 16.

    Коментиран от #14

  • 12 Behemoth

    6 2 Отговор
    Пунта Мара...как ще си върнем морето?
  • 13 АС/DC

    13 2 Отговор
    Ние пък ще имаме ф16 ама друг път.
  • 14 един от стадото

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Казуар":

    то и Хорнета не е по- бърз от Рафала и по- бавен от Ф16 но е палубния самолет на щатите. Скоростта не е всичко, друго е да си имаш две турбини зад гърба.
  • 15 един от стадото

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Махленска клюкарка":

    добре че не управлявам Гърция, и аз правя борчове и те, ма там трябва да давам отчет за всяко евро..тука самолети ще видите на кукуво лято

    Коментиран от #16

  • 16 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "един от стадото":

    ..мисли оня от Банкя
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Пари откаде ?

    13 6 Отговор
    Сиртаковците продадоха летищата си на германците , пристанищата на китайците , най новото автомагистралите пак на германците и още им дължат 500 милиарда авро . Парите за самолютчена ще плащаме ние нали така .
  • 19 Перо

    16 2 Отговор
    Как може гърците да купуват френски самолети Рафал,без да вземат “компетентното” мнение на Тиквун-Хераковски-Банкярски?
  • 20 Папура

    11 8 Отговор
    Франция е 7 ма военна сила , а Турция е 11 военна сила , няма шанс и като сложиш Гърция на 33 място по сила Турция е обречена ако започне воина с тези държави , дано се усетят
  • 21 Папура

    5 17 Отговор
    А ето какво има българската армия според НАТО

    30 , 000 воиници
    710 танка
    2000 бронирани машини
    63 самолета
    25 хеликоптера
    33 фрегати
    25 тежки боини кораба
    Не сме толкова зле даже сме по силни от Сърбия според тези данни която остава със 2 места след България по военна сила , пиша това заради хората тук които смятат че сме имали 2 танка и сме били жалки , да , ама не

    Коментиран от #22, #23, #28

  • 22 един от стадото

    7 4 Отговор

    До коментар #21 от "Папура":

    ма наистина си папур, ще ме извиняваш. Ако ти направя една разбивка по оръжията , във фрегатите и тежките бойни кораби като нищо бием американсите и руснаците. Може и китайците

    Коментиран от #26

  • 23 Пои

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Папура":

    От кой век?таратайки

    Коментиран от #27

  • 24 Бойко Борисов

    7 1 Отговор
    А НИЕ СЕ ВЪОРЪЖАВАМЕ С 8 КОШНИКА! ТУРЦИЯ ТРЕПЕРИ!
  • 25 Пилот

    15 1 Отговор
    Гърция за 2 милиарда купи 18 рафала, България за 2 милиарда купи 8 кошника...
  • 26 Папура

    3 7 Отговор

    До коментар #22 от "един от стадото":

    Това са си реални данни , на НАТО , аз лично съм виждал когато от едно подземие до едно село изкараха 200 , 300 танка нови боята им светеше не бяха ползвани резерв приготвен в случаи на воина и ги преместиха другаде , видях ги понеже ги дърпаха със влекачи по главния път а тои минава точно пред къщата ни на село , провери то си го пише навсякъде
  • 27 Папура

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "Пои":

    Повече от половината танкове , самолети и кораби на Турция са от същото време в турската армия преобладава ф 16 но от наи старата модификация на същото дередже са само имат повече броики
  • 28 един от стадото

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "Папура":

    България има 4/четири фрегати/. Дръзки, Смели, Верни, Горди.............

    Коментиран от #29

  • 29 Папура

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "един от стадото":

    Не бъркаи активните и резерва , българската армия има в резерв много повече от колкото във момента използва за да не се харчат много пари , осем това горе съм пропуснал и с 300 ракетите

    Коментиран от #33

  • 30 TRoskOt

    4 1 Отговор
    Французите вече почти постигнаха това което искат да видим как с пълни джобове как ще продължат нататък. А пък ние то се знае по коствен път ни дръпват и от джепчетата ни.
  • 31 TRoskOt

    4 4 Отговор
    Тоя конфликт започнал някаде от месец април
    .
    За повече от 6 месрца какво нсправиха плашат турците че са продали на гърците самолети за 2 милиярда е да амате турчолвта продължавст да си дълбаят по Средиземно море. И нека не забравяме че по същото това време са намерили природни залежи в Черно море.
    Като ми пееш Пенке кои ли ми та слуша.
  • 32 TRoskOt

    6 2 Отговор
    Сега и американците ще продадът по нещо на Кипър нали ?
    Джопчетата ни по коствен начин стават лекички. Нека ни е честито.
    Ще станем като ПЧЕЛИЧКИ.
  • 33 Морски

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Папура":

    Аз съм офицер от запаса към щаба на флота.- Ние уважаеми Папур нямаме нищо.

    Коментиран от #34, #36, #46

  • 34 Папура

    2 6 Отговор

    До коментар #33 от "Морски":

    Хасане и дядо Коледа да се пишеш дядо Коледа няма да станеш , познавам ти писането от 1 километър

    Коментиран от #40

  • 35 fermera

    4 0 Отговор
    От тези 18 Рафала 10 са но ви а другите 8 са стари и бяха предложени па търга за нов боен самолет.Дори SAAB предлага Gripen със AESA радар с помалко размери и същите въ,мощности като наF16.А ние има да чакаме и да си плащаме на 6200 човека щат на ВВС без бойни самолети.Голямото предимство е 3 те броя SAAB ERIEYE който управляват боя в реално време.А ние ше чакаме информация от САЩ за нашите Aesa радари.

    Коментиран от #39

  • 36 един от стадото

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Морски":

    не лъжи човека бе, 33 фрегати и 25 тежки бойни кораба/линкорни и кръстосвачи/и някой друг крайцер сме ги нахакали в езерото на Лъджата/флотски арсенал/. Те в щаба не са ти казали за тях. Те и американците не знаят за тях, за туй ни подариха гумени лодки

    Коментиран от #38

  • 37 Гърция се въоръжава

    3 4 Отговор
    А плащаме ние.

    Коментиран от #41

  • 38 Морски

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "един от стадото":

    Да Да Да ..- Прав си :-))
    Даже още няколко неща имаме а ма е тайна :-))
    Хлотът ни е малко по- малък от китайският и руският взети заедно...
  • 39 Критон

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "fermera":

    Рафала носи крилатите ракети Скалп с обсег повече от 500 км които притежава Гърция както и Ексосет а със противовъздушни Метеор с обсег 200 км няма кой да им се противопостави
  • 40 Морски

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Папура":

    А бе да ти кажа не знам д али имаш желание да ми ставаш кръстник, но нещо турските имено не са ми така да се каже от любимите. Остатък от една ненавист породи исторически факти. - Не че иначе имам нещо против към настоящите представители на тази народност.- Стига да се държат прилично и да не го дават много шовинисти.
    Иначе се казвам Николай и съм от Варна.
  • 41 Гоце

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гърция се въоръжава":

    От къде на къде плащаме ние
  • 42 TRoskOt

    1 0 Отговор
    След едномесечни проучвания в Средиземно море турския кораб Оруч Рейс хвърли котва в пристанището на Анталя.
    Заплахата за Гърция се оттегли но французите ще си напълнят касата.
    Хаиде да им е честито.

    Коментиран от #43

  • 43 Критон

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "TRoskOt":

    Оттегли се заради санкциите които идват от EU

    Ама доверие на Ердоган нямат
  • 44 TRoskOt

    1 2 Отговор
    Французите направо издокараха гърците като в последния момент им бръкна в джоба.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бай уй

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Морски":

    Да ве Хасане,що ги правиш тия работи бе мискин.
Новини по държави: