Last news in Fakti

13 Септември, 2020 10:56 5 750 21

Напрежение между САЩ и Китай след санкции на Пекин срещу американски дипломати

  • сащ-
  • китай-
  • дипломати

Отношенията между двете най-големи световни икономики се влошиха на фона на търговски диспути, обвинения за нарушаване на човешки права и по въпроса за произхода на Covid-19

Напрежение между САЩ и Китай след санкции на Пекин срещу американски дипломати - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените Щати определиха като „ескалация“ решението на Китай да наложи рестрикции на американски дипломати. Отношенията между двете най-големи световни икономики се влошиха през изминалите няколко месеца на фона на търговски диспути, обвинения за нарушаване на човешки права и по въпроса за произхода на Covid-19.

Пожелало анонимност лице от Държавният департамент заяви, че предприетата от Пекин стъпка е насочена и срещу американски граждани, които не са обвързани с правителството без да има подобна мярка срещу китайци на американска почва.

Рестрикциите, по които към момента липсва конкретика, се отнасят до американски дипломати в Китай, както и до представителството в Хонконг.

Отношенията между двете сили се обтегнаха през юли, когато Вашингтон нареди затварянето на китайското консулство в Хюстън, което доведе до реципрочна мярка от Пекин.

За Китай мерките са "легитимни и необходими."

Това е само една от сферите на конфронтация. САЩ постави в черния списък официални лица, обвинени в потискане на „свободата и демократичните процеси“ в Хонконг, а президентът Доналд Тръмп породи гневни реакции след като обвини Китай за разпрострението на Covid-19 в световен мащаб. Вашингтон също обвини китайски технологични платформи в обслужване интересите на Китайската комунистическа партия.

Пекин от своя страна отрече информация на Microsoft, според която се е опитвал да се меси в изборите за президент в Америка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    84 3 Отговор
    Краварите напрягат световната политическа обстановка по всички географски ширини не само в Китай !
  • 2 k1 profesional

    57 1 Отговор
    Американците , загрижени за демокрацията да замразят отношенията си с не демократичните според тях страни и да видим какво ще се получи.
  • 3 Каква

    66 3 Отговор
    Какви двете най големи икономики в света? Китай е номер едно икономика но САЩ не са вече голяма икономика, те са такава само на хартия

    Коментиран от #4, #6, #9, #21

  • 4 Прав си

    21 12 Отговор

    До коментар #3 от "Каква":

    но Китай освен с икономиката си има и други неща с които показа,че може да постави света на колене.Това което излезе от Ухан е само едно от тях...

    Коментиран от #11

  • 5 Рап

    5 55 Отговор
    Безспорно,че Китай е номер едно,но е номер едно и по мизерия и тирания! Китайците работят за купичка ориз и само едни двеста милиона живеят добре на фона един милиард и близо петстотин милиона! Като ги харесвате идете там! Ама всички се натискат за краварника!

    Коментиран от #7, #8, #13, #16, #18

  • 6 7232

    9 26 Отговор

    До коментар #3 от "Каква":

    Ами като Китай е номер едно икономиката в света защо тогава в ООН все още Китай се категоризира като развиваща се държава и ползва всички привилегии за това - взема огромни заеми за развитие от световната банка, няма ограничения за замърсяването на околната среда и.т.н. А България не е номер едно икономика, а в ООН е определена като развита страна. Как става това? Значи ние икономически сме по-добре от Китай може би...

    Коментиран от #14

  • 7 китаец

    40 3 Отговор

    До коментар #5 от "Рап":

    Хайде стига с тези купички ориз, направо карай с определен брой оризови зърна! Примерно 8...на ден или на два!
  • 8 qwerty

    32 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рап":

    то, защото в България е супер добре за по-голямата част от населението?
  • 9 Бетонобъркачката

    1 29 Отговор

    До коментар #3 от "Каква":

    Китай е номер1 а кой е номер две реално според теб щом не САЩ ? Може би Расия или Беларус а може би северна корея?

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 идетрибунал

    29 1 Отговор
    До краварите от Фашингтон!Време е да наблегнете на МАНДАРИН а после следва и опъване на очичките!Да знаете,че от поднебесната вече са ви пресметнали!Иде краят на империята на античовечноста-САЩ!
  • 13 Поп Андрей

    21 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рап":

    За краварника чадо се натискат да отидат само телета.
  • 14 Поп Андрей

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "7232":

    На хартия може би, но реално на дали.
  • 15 ПЕНКО

    10 0 Отговор
    ВСЕ ОЩЕ НЕЩАТА СЕ ВЛИЯЯТ ОТ ЧАСТНИТЕ ЕВРЕЙСКИ БАНКИ ПО СВЕТА -БАЗИРАНИ НА ДОЛАРА !!!! НЯМА ДОМИНАЦИЯ НА ДОЛАРА -НЯМА АМЕРИКАНСКО ВЛИАНИЕ ПО СВЕТА !!!!!!!!!! ТОВА НАРОДИ БОРЕЩИ СЕ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ Е ГЛАВНАТА ВИ ЦЕЛ- ЕЛИМИНАЦИЯ НА ДОЛАРА !!!!!!
  • 16 Гумена глава

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рап":

    Ти сляп ли си бе идиом да пишеш това??явно добре си живееш и баща ти е богаташче .по добре си млъкни и конфискация на всичкокрадено и затвор!! ОСТАВКА
  • 17 Абе бе то има само в главата ти

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бетонобъркачката":

    Какво може да каже сащ на русия бе бентонит едно голямо НИЩО!! Слизай на земята
  • 18 Ю.б

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Рап":

    Глупаците, като теб се натискат,за краварника.
  • 19 барчо

    13 0 Отговор
    Същия сайт беше публикувал вчера или завчера, че тези действия са огледални на американски спрямо китайските посланици в САЩ. Защо сега това не се казва, а открито се обвинява Китай в еднолично нарушаване на права??????!!!!!!!!
  • 20 м даа

    9 0 Отговор
    Янките , световните терористи ! Дж. Картър-"А знаете ли защо, аз нормализирах дипломатическите отношения с Китай през 1979 г.
    От 1979 г. знаете ли колко пъти Китай е воювал с някого - нито един път. А ние сме във война", коментира той. САЩ е във война през всички 242 години от своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Той определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на света", поради склонността да се опитва да принуди другите да "възприемат американските ни принципи".Картър коментира, че вместо във война, Китай инвестира в собствената си инфраструктура, споменавайки, че Китай има 18 000 мили високоскоростна железопътна линия. "Колко мили високоскоростната железница имаме в нашата страна? Нула".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за американските военни разходи.
    "... Това е повече, отколкото можете да си представите.
    Китай не е пропилял нито една стотинка във война и затова те са пред нас. Почти във всяко едно отношение".
  • 21 ...

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Каква":

    Най-голямата икономика в света е ЕС,но при изчисленията се брои по отделни държави.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания