Last news in Fakti

13 Септември, 2020 17:22 18 107 39

Германия търси отчаяно болногледачи. А заплащането?

  • германия-
  • болногледач-
  • стари хора

По информация на здравния министър Йенс Шпан в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 хиляди

Германия търси отчаяно болногледачи. А заплащането? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обикновено те са на разположение 24 часа в денонощието, но им се плаща само част от положения труд. А работата е непривлекателна и много тежка. Чудно ли е тогава, че Германия изпитва хроничен недостиг на болногледачи?

По време на пандемията хората неведнъж ръкопляскаха на болногледачите и медицинския персонал в болниците. Но помагат ли аплодисментите?

Работещите в бранша отдавна се оплакват, че не получават адекватно заплащане за тежкия труд. Сега едно съдебно дело може да промени това, научаваме от публикация на “Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ).

През август една българска болногледачка спечели дело срещу своя работодател. Тя е била отговорна денонощно за 96-годишна жена, но получавала заплащане за едва 30 часа седмично. Нетното ѝ възнаграждение било едва около 1 000 евро месечно. Съдът реши: това работно време е "напълно нереалистично", а болногледачката трябва да получава заплащане за 21 часа на ден.

Искането за допълнително възнаграждение възлиза на 45 000 евро, от които се приспадат вече изплатените ѝ 6 700 евро. Предстои делото да бъде гледано на следваща инстанция, а окончателно решение по него се очаква най-рано догодина.

Еднакво заплащане за еднаква работа

От 30 юли важат нови правила като част от европейската директива, която регулира командироването на работници от една в друга държава-членка. Целта на промените е да осигурят идентични условия на труд. “За Европа трябва да важи еднакво заплащане за еднаква работа на еднакво място”, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл.

По-честни правила на труд и повече равнопоставеност в тази сфера биха помогнали на хиляди европейци. 700 хиляди са жените, които се грижат за хора в нужда в домовете им в Германия. Повечето от тях идват от Източна Европа. След промените в директивата, те имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска. Освен това разходите за пътуване, хранене и настаняване вече не могат да бъдат удържани от заплатите им. Ако гражданин на държава в ЕС е работил над 12 месеца в Германия, към него трябва да се прилагат всички правила на трудовия пазар, които важат в страната. Представители на бранша обаче казват, че промените не разрешават напълно затрудненията, с които болногледачите се сблъскват. Сред основните предизвикателства са липсата на контрол и заобикалянето на закона от страна на работодателите.

Липсват 50 хиляди сестри и болногледачи

По информация на здравния министър Йенс Шпан, в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 хиляди. Според експерти, до 2030 година броят им може да достигне 300 хиляди.

През 2019 година Шпан пътува до Косово и Мексико, за да подпише споразумение, осигуряващо по-лесен достъп на тамошни обучени кадри до германския трудов пазар. По-късно беше основана и специална агенция за целта. Заради пандемията обаче набирането на кадри е “преустановено за неопределено време”, отговориха от здравното министерство на запитване на ДВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 pbdan

    109 4 Отговор
    Нали им дойдоха 1млн. бежанци през 2015г. Хората са изстрадали от войните и с голямо желание и съчувствие ще гледат болните германци, приютили ги в такъв трагичен за тях момент.

    Коментиран от #5, #33, #35

  • 3 РЕАЛИСТ

    69 2 Отговор
    Абе, помните ли, че преди влизането ни в ЕС немците взимаха наши медицински сестри, които да работят , като болногледачи. Трябваше да имат добър немски език, а договорът им бе само за една година. Сега плачат, че нямало кой да им гледа старците. После пак кажете, че швабите са много умни.

    Коментиран от #17

  • 4 Враца Баце

    69 5 Отговор
    Сега има около 13 000 болногледачи и е.ачи на един гръцки остров. И няма да е зле и германките да се понаучат малко на по- тежък труд, щот само с вирнат нос ,че има германско гражданство сметки не се плащат.
  • 5 Стрелата

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    Оооо манафите щте ги оправят а и короната щте реши проблема
  • 6 габровец от варна

    77 0 Отговор
    Точно така... Робите от Източна Европа са на изчезване...
  • 7 реалност

    88 2 Отговор
    Работата е по-тежка психически. Техните безработни не искат да я работят, защото висят на помощи от 450 € месечно и им плащат квартирата, те по цял ден се търкалят в нея, пушат и пият бира, а източно европейците бачкат и плащат от заплатите си 40%, за да могат техните безработни търтеи да си живучкат без да работят.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Разбирам какво искаш да кажеш,

    7 39 Отговор

    До коментар #7 от "реалност":

    ама ТОЧНО Германия ли, според теб, е опряла до 40-те % от ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИ заплати?!
  • 9 Много е

    61 1 Отговор
    тежка тази работа.Все едно си убил някого и си в затвора.И ако някоя откачалка 24 часа ти троши нервите е по- зле и от затвор
  • 10 За да плащаш в Германия

    12 14 Отговор

    До коментар #7 от "реалност":

    най-високия данък (Spitzensteuersatz) от 42%, трябва годишният ти доход да е над 57,052 евро. Прецени, дали го вземат от източноевропейските заплати.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 зелен

    40 1 Отговор

    До коментар #10 от "За да плащаш в Германия":

    В България данъка в/у минималната заплата идва над 40%.И тука има доста патладжани на хранилка а държавните служители са над 800хил и те лапат на готово.

    Коментиран от #12

  • 12 Това определено не е редно,

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "зелен":

    спор няма. Би било редно, ако работиш на 3-4 места на минимална раб. заплата, но пак 40% данък е много. Мисълта ми е, че Германия и безработните там не живеят от 40-те % от източноевропейски заплати. Ако беше така, това би означавало, че заплатите в Източна Европа са, ако не по-високи от тези в Западна, то поне равни. Нещо математиката не излиза. Разбирам, че става въпрос за недоволство, но в случая виновният не е (само) Германия. Данъците от заплатите на хората в България минават ПЪРВО през джоба на българските управляващи.

    Коментиран от #18

  • 13 4273

    33 1 Отговор
    Меркел вместо 'лекари' и 'инженери' от Африка, да беше поканил болногледачи!
  • 14 Ха-ха

    12 20 Отговор

    До коментар #10 от "За да плащаш в Германия":

    Какво им обясняваш на тия който чакат пари от Божков. Нито зн закони в германия нито са излизали от бг. Мислет, че парите падат от небето

    Коментиран от #16

  • 15 ГЕРМАНИЯ

    22 0 Отговор
    Е данъчна държава. Няма начин да не си платиш данъци и т. Н
  • 16 А ти защо не обясняваш,

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ха-ха":

    като ги знаеш? Никой не е длъжен да знае законите в Германия или която и да било друга държава, ако не е пряко засегнат от тях. В такива случаи е продуктивно, тези, които знаят, да споделят тази информация (разбира се, базирана на реални данни), за да не се оставят хората в България да "търсят под вола теле" и да бъдат манипулирани от този и онзи. Това мога, това правя. Не ми допада как описваш хората в България, с тоя надменен, насмешлив тон. Забравил си откъде си тръгнал ли?
  • 17 Дълбоко Виждащ

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Имат имат кой да ги гледа!Имат хубави старчески домове и там се грижат перфектно за тях!Както се казва дано Господ е милостив и не ни оставя на грижите им!
  • 18 Bundesrepublic

    11 4 Отговор

    До коментар #12 от "Това определено не е редно,":

    Ти защо мислиш че хората спряха да ходят да работят в Германия? В Германия има случаи при които данъците могат да достигнат и до 70% от дохода !

    Коментиран от #19, #20, #32

  • 19 Би ли дал конкретен пример?

    4 3 Отговор

    До коментар #18 от "Bundesrepublic":

    В кои случаи данъкът може да достигне 70%?

    Коментиран от #21

  • 20 зузи

    11 0 Отговор

    До коментар #18 от "Bundesrepublic":

    Голяма част работят на черно,но наемите скочиха доста заради гостите на Меркел.Затова намаляха нашенците.
  • 21 pbdan

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Би ли дал конкретен пример?":

    Човек, който е живял в общинско жилище у нас смята наема (в Германия) за данък.

    Коментиран от #23

  • 22 Е, то ако това се смята за данък,

    2 1 Отговор
    то тогава данъкът във Виена например, е над 100% :D Майтапът настрана, максимумът за Германия е 42%, за Австрия е 50% (от тази година, преди максимумът беше 55%).
  • 23 Дълбоко Виждащ

    8 8 Отговор

    До коментар #21 от "pbdan":

    Българите в Германия живеят по добре,дори много по добре от колкото са живяли в бг.Затова има такъв наплив!Там българите доста се подържат!Помагат си едни други!Не всички ....са такива каквито ги описвате!Много имат фирми други знаят законите!Там няма такава Бюрократщина и корупция като тук!Много си изтеглят семействата!Имаш право на двойно гражданство,а това е достъп до някой неща които тук ги няма за нормалния данъкоплатец...Най малкото ..ако се разболее не дай ...големец не отива при бг-професор-генерал а се упътва на Държавни пари натам,докато за нормалния данъкоплатец ако там плаща здравни осигуровки може да ползва здравните услуги и за най скъпото лечение-почти безплатно!Докато тук-знаете не е така!

    Коментиран от #24

  • 24 Един Българин, живеещ и работещ в Герман

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Дълбоко Виждащ":

    Корупцията тука е' тиха" и в размери, които няма как да се получат в България! През ден два разкриват разни чиновници , SWR3. БЮРОКРАЦИЯТА е уникална ,с най-късото работно време в Европа! Лекарите им са толкова необразовани и мързеливи ,затова търсят и си внасят лекари! Изключенията са в големите градове и големите частни клиники.
  • 25 ФАШИСТИТЕ ТЪРСЯТ ПРАВОСЛАВНИ РОБИ

    14 0 Отговор
    АКО МОЖЕ ДА СЕ РАБОТИ ПО 24 ЧАСА ЗА БЕЗ ПАРИ !
  • 26 Германистания

    15 0 Отговор
    Не е това,което е била.Толкова не образована паплач внесоха,а и немците не работят всякаква работа.В Бг не знаете какво е бюрокрация.Тук се плеснах по челото,Аз ,колкото и невероятно да ви се вижда,ходя при лекар-генерал в Бг,а имам в Германия здравна осиг.Добрия лекар тук е много трудно достижим.Да не говорим,че чакаш с месеци за преглед.Не всичко,което хвърчи се яде

    Коментиран от #27, #30

  • 27 Гладен китаец

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Германистания":

    За последното изречение не си прав. Аз си хапвам прилепи сега
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Фаера

    0 1 Отговор
    Лагерите в Германия са запазени да ги пускат посъбраха материал България вън от ЕС
  • 30 "...не е това, което е била"

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Германистания":

    Което е била кога? Нещо за подписаните споразумения за наемане на работна ръка "отвън" през 1960-те години да си чувал? Миграционната вълна на работници от Турция, бивша Югославия и др.? Кой според теб е работел в индустрията?

    Коментиран от #31

  • 31 P.S."...не е това, което е била"

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от ""...не е това, което е била"":

    Не сте ли се питали, защо в Германия има толкова турци, италианци, гърци, хора от бившата Югославия?
  • 32 Мислих върху твърдението ти,

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Bundesrepublic":

    че има случаи, в които данъците да могат да достигнат и до 70% от дохода ти. Стигнах до следния извод: ако изключим възможностите някой да те е излъгал или ти да лъжеш, да, наистина има още една възможност: да са те хванали, че работиш на черно и да плащаш данъци за отминали периоди.
  • 33 незнайко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    Тези бежанци не са там за да РАБОТЯТ !!! Те са там с друга цел която тепърва ще излезе на бял свят !!! Само си помислете какво е съотношението мъже, жени на бежанците !!! Защо това не се казва ???

    Коментиран от #34

  • 34 Не зная точно какво е съотношението

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "незнайко":

    между мъжете и жените-бежанци, но преди време някой ми беше казал, че е мъжете бягат първи, за да могат да намерят някаква работа и да изтеглят семействата си. Между другото, при миграционната вълна от 60-те, която споменах малко по-горе, специално сред турците са били основно мъже. Нито Германия, нито гастарбайтерите са били планирали работниците да останат за постоянно (от такава гледна точка не са правени и кой-знае какви опити за интеграцията им по онова време). Основната разлика е, че сега повечето бягат от война. При тях е по-вероятно да бягат заедно със семействата си. Икономическите бежанци обаче, които се смесват с бягащите от войната, е по-вероятно да следват "турския модел", т.е. първо мъжете в работоспособна възраст и впоследствие - останалата част от семейството.
  • 35 Това не ти е

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "pbdan":

    като да гледаш рибки, възрастните хора, които искат болногледачи, имат множество заболявания с нетипични прояви, често и не диагнозирани, но най-вече водят неправилен начин на живот, трябват медицински и психологични познания. Ако емигрантът звъни на всеки половин час на спешна помощ, само ще създава разходи.
  • 36 Иван Атанасов

    1 0 Отговор
    Добре де....Германия по-добра държава (или място за работа) ли е от България или не е ???
    И някой може ли да ми каже - тези правила за заплащането за извънредун 21 часов труд през денонощието заплащат ли се в Германия или плащат все още по 1000 евро месечно (или някъде около това число) ???

    Коментиран от #37

  • 37 Този въпрос няма еднозначен отговор

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Иван Атанасов":

    Зависи в коя сфера работиш - някои професии са по-добре платени от други. Общото е, че ако работиш на черно, винаги ще си прецакан. Още повече,че ако те хванат, може освен парична глоба, да има и наказание затвор (давността, ако не се лъжа е 30 г.)С легални документи, договор и прочие, ти се плаща това, което си се договорил. Другото е, че ако си търсиш работа през фирма-посредник, голяма част от заплащането, да не кажа даже по-голямата част, си я прибира фирмата-посредник. (Между другото, странното е,че тези фирми в повечето случаи не споменават нищо за здравна застраховка?! Говоря за фирми-посредници от българските сайтове за работа.)
  • 38 P.S.Добре е да сте информиран

    0 0 Отговор
    по отношение на закона - кога какво Ви се полага. Често работодателите се възползват от незнанието на работниците си и се получава ситуацията, че в един момент работникът, от страх да не си изгуби работата, работи при неизгодни за него условия.
  • 39 SDS

    1 0 Отговор
    Ако минавате през българска/полска,чешка..../ фирма за работа ,ще си имате ядове и то големи.
Новини по държави: