Last news in Fakti

14 Септември, 2020 15:25 4 175 55

Капитализмът не работи. Това е алтернатива

  • гърция-
  • капитализъм-
  • янис варуфакис

Янис Варуфакис предлага своята гледна точка

Капитализмът не работи. Това е алтернатива - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Капитализмът не работи. Това заяви бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от Гардиън.

Гръцкият представител е известен със своите икономически анализи. Новият му материал предлага алтернатива.

Признава се, че левите представители се лутат между съветския социализъм и умерената социалдемокрация. Мнението му е че глобализацията прави последното трудно постижимо.

Позовава се на някогашна политика на Маргърет Тачър. Варуфакис признава, че не е харесвал нейния модел, но признавал влиянието и като лидер и разбирането за намиране на нова програма.

Според него е важно да има план за работа на демократичния социализъм. Той е получил подкрепа от своята партньорка Данае Старто и финансовият министър на Ирландия Паскал Донахю.

Според него се наблюдава отделянето на капитализма от икономиката. Припомня се, че навсякъде държавата плаща сметките на големия бизнес.

Пазарният социализъм не може да си позволи да включва трудовия пазар, защото когато трудовете време има пазарна цена, пазарният механизъм започва да заема всеки аспект от работата.

Посочва се идеята всеки служител да е равен партньор. Централните банки могат да осигуряват на всеки възрастен свободна банкова сметка, в която фиксирана стипендия се дава всеки месец.

Повечето хора използват централната банка за своите плащания, повечето от печатаните от нея пари се прехвърлят обратно в нея. Така хората ще получават два вида доход, дивидентът от банката и заплащането от своята работа.

Правителството ще се финансира чрез два вида данък, такъв върху корпо-синдикалистките фирми и върху отдаването на земя под наем.

Международната търговия ще се води чрез нов вид дигитална валута. Ако стойността на валутата по износа на страната надвишава тази при вноса, то тя ще получи сметка в размер на разликата. Същото важи и при обратното.

Така се ограничават спекулантските парични движения, ощетяващи развиващите се страни. Когато служителите станат партньори и получат право на глас в корпорациите, разликата между заплата и печалба се премахва и демокрацията започва да действа.

Така конгломератите ще бъдат разбити в малки компании и ще се съживи пазарната конкуренция. Така акциите вече няма да се търгуват, а с това и няма да има нужда от голям дълг.

Новите идеи ще бъдат предложени в нова книга. В нея ще бъдат предложени по обобщени представи.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ето я алтернативата

    22 15 Отговор
    Социализъм с човешко лице!

    Коментиран от #21, #51, #54

  • 2 ха ха

    9 8 Отговор
    бантустанците и те като гърците... искат да ги управлява пингвин.
  • 3 Муфтакисс

    20 22 Отговор
    Капитализма работи само в богати държави . Където има нефт, газ, злато, ЯО, армия. При бедните не работи.

    Коментиран от #32

  • 4 да де

    31 3 Отговор
    То на теория всичко може, но като как големите акули ще се съгласят да им умре далаверата.
  • 5 Сандо

    18 0 Отговор
    Интересни идеи,но в материала са дадени в насипен вид и е трудно да се преценят идеит на Варуфакис.
  • 6 Бойко Палпатин

    7 9 Отговор
    Лудницата я измислил, остава да се намерят луди за нея!
  • 7 Българина

    19 3 Отговор
    Ясно е че глобализма е отрова, нужен е обратния процес, най важното е баланса между личната инициатива и стремеж към поече да не бъде убита, но да не се позволява глобализъм и монопол. Пример. Преди 50 г независимите автопроизводители бяха 10 пъти повече, 5 фирми изкупиха всички останали чрез държавни помощи и схеми с оправданието поевтиняване на производатвото . Резултата е колите станаха многого по скъпи чупливи, а ефекта от от изкупуването е повече печалба. Така е във всеки бранш схемата е една и съща, глобален монопол на шепа фирми. Там е проблема. Нужни са ограничения във всички държави едновременно, за да има ефект. Това не може да стане, така че само война или прир катаклизъм ще обърнат процеса
  • 8 Родното Иго

    17 1 Отговор
    Къдвто има душмани и разбойници нищо не работи. Не комунизъм, не капитализъм, а нищо. Най-вече там където всичко живо са роби на институции и администрации.
  • 9 ъъъъъ

    10 1 Отговор
    и кой ще работи при това благоденствие?
  • 10 цербер

    5 3 Отговор
    Варуфакис признава, че не е харесвал нейния модел, но признавал влиянието Й като лидерКА и разбирането Й за намиране на нова програма.
  • 11 Псевдоним

    5 2 Отговор
    Това е някакъв вариант на споделена икономика, но не знам дали сме узрели за да направим подобна стъпка или ще се изядем едни други доста по-рано. На първо време трябва да се оказва сериозен граждански натиск на монополите.
  • 12 КИТАЙСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ РАБОТИ

    9 4 Отговор
    А ВСИЧКИ ДРУГИ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ ТРУДА НА КИТАЙЦИТЕ.САМО ЧЕ И НА ТЯХ ИМ ОМРЪЗНА ДА СЕ ТРУДЯТ ЗА ВСИЧКИ И ДА ИМ ПЛАЩАТ С ПЕЧАТАНИ ХАРТИЙКИ ЗА НЯКОЛКО ЦЕНТА С МНОГОКРАТНО ПО ГОЛЯМ НОМИНАЛ.ОБЩО ВЗЕТО КАПИТАЛИЗЪМ ИЛИ СОЦИАЛИЗЪМ ВАЖНОТО Е ДА ИМА РЕАЛЕН ТРУД И ПРОИЗВОДСТВО ИНАЧЕ СТАВАМЕ КАТО БРАТЯТА РОМИ ДЕТО ЛЕЖАТ НА СОЦИАЛНИТЕ И ВИКАТ КОЛКО Е ХУБАВО.ДА НО НЕ И ЗА ТИЯ ДЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ
  • 13 Българина

    9 1 Отговор
    Всочко започва с разпределението на две неща, базовите природни блага изкопаеми, вода, земя и ДОСТЪП ДО ПАЗАРА. и двете нива са овладяни от едрия капитал. Това се променя насила само с революция която не гарантира желания ефект веднага, но за известно време нешата се балансират
  • 14 Реално

    6 9 Отговор
    Прав е гръка-капитализма го виждаме в чиста форма в САЩ-уродлив и анти-човешки строй. И в последното десетилетие страни като Китай,Виетнам,Русия доказаха,че има алтернатива на капитализма-нещо средно между соцализъм и капитализъм--важното е пропорцията да се съобрази с манталитета и потребностите на народа.Капитализма като идеология а и като финансоф и икономически модел отдавна боксува-просто дълго време се търси алтернативата му....

    Коментиран от #19, #29

  • 15 Рико

    6 11 Отговор
    Чуя ли от някого "капитализъм" веднага го класирам за боклука без да го слушам или чета. Що е то "капитализъм"? По някаква си причина,някакви умници измислили думата и като се повтаря ... Няма "капитализъм" . Има Демокрация! Каквото каже Демокрацията това става! Демокрацията е казала това-значи е това, а умниците да си го наричат както искат. Значи -капитал-изъм, а защо не -труд-изъм? Не оскверняваите Демокрацията с измислени "изми"!
  • 16 Бау

    5 2 Отговор
    Хора, през живота си не прочели един учебник по икономика, седнали да дават акъл. Класически Бай Ганьо, късен период.
  • 17 точно в това е проблема!

    9 1 Отговор
    Че сега държавата плаща на едрия бизнес,което няма НИЩО общо с капитализма!Да вземат да прочетат „Капитал” на Маркс,ама то изисква свободно време щото е бая дебеличка книгата,ала по-лесно е вместо това да си губим свободното време съа безмислената за капитализма измислица на Зукърбърг!

    Коментиран от #31

  • 18 Станишката

    4 0 Отговор
    Охооо, батка??!! Ние откогааааа превключихме на ойросоциализъм.......
  • 19 тъй ли?

    7 3 Отговор

    До коментар #14 от "Реално":

    Нещо си се объркал.Държавата САЩ е най-големия платец към едрия бизнес,най-вече оръжейния,което няма нищо общо с капитализма,затуй и е уродлива формата на управление там.Капитализмът приключи 70-те години.После дойдоха на власт бившите хипарчета и наркомани от края на 60-те,а те не са свикнали да работят както физически така и умствено.
  • 20 Българина

    11 2 Отговор
    След 50 г ще се е избистрила концеоцията, когато хората са готови да я приемат. Социализма преди 100 г е бил в отговор на глобалния капитализъм, който е чукал на врата, имало е много бедни и необразовани, а социализма или комунизма е звучал като шамар срещу капиталиста и чорбаджията. Хората лесно са прегърнали соц идея. Така че следващия промяна на строя ще стане когато хората са готови да я приемат. Хиперинфлацията и свръхзадлъжялостта в съчетание с малоимотност или безимотност ще стартира процеса. Пълен абсурд е часовник, телвфон или др техника на изплащане, на квартира, кола и къша също, че и образованието. Значи се раждаш бе нишо и цял живот си длъжник на едрия капитал. Няма спестявания в банка, защото на банките вече не са им нужни, ПЕЧАТАТ СИ ГИ!
  • 21 Не имаше много простотии

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ето я алтернативата":

    Много се крадеше при соца и голяма безотговорност. Натрисаха за началници полуграмотни комуняги под крилото на БКП. Е сега Бацо също намества неграмотните калинки.
  • 22 хоминид

    0 0 Отговор
    Калимба дел сол,калимба де луна.
  • 23 Мнение

    8 2 Отговор
    Капитализма не работи защото няма ограничение , като например за какво са му на Гайтс или Зекурберг по 100 млрд. в банковите сметки ??? останалите ненаяли се също , трупат ли трупат , естествено, че ш се стигне до никъде , тая тенденция бедните да беснеят още повече, ще доведе до отключване на най-примитивното у човека и тия ш се чудат един ден къде да избягат
  • 24 Най-добрия строй сега е в Швеция

    6 2 Отговор
    Полезни изкопаеми,водата,банка, пътища и здравеопазване са държавни. Лека промишленост частни.
  • 25 Госあ

    2 3 Отговор
    "Така конгломератите ще бъдат разбити в малки компании и ще се съживи пазарната конкуренция " глупости, анархията е неприемлива днес. И каква пазарна икономика го гони този, идеята е да се върнем към планова икономика.
  • 26 ****

    7 0 Отговор
    Само не разбрах кой ще контролира тези процеси?
  • 27 Дедо ви Ванго

    4 2 Отговор
    У назе работи , ако не верват да дойдат и видят как се пълнят чекмеджета със злата и евро.
  • 28 Този е кретен...

    7 4 Отговор
    По безумни икономически идеи не бях чел. Пазарен социализъм, демократичен социализъм, и още какъв?, северен вятър който духа от юг, пари които падат от небето, банки раздаващи пари на калпак, и шоколадови бонбони на песионерите, агне с две глави и пет крака, капитализъм с лице на майка Тереза, Корнелия,Гечев-хиперинфлацията и...абе, Гърците нямат ли си, четвърти километър????🙈🙈🙈

    Коментиран от #30, #49

  • 29 Георги

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Реално":

    Като имаме впредвид, че българският капитализъм е копие на руският! Каква алтернатива на " западния" може да е руският капитализъм?!
  • 30 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Този е кретен...":

    демократичния социализъм се нарича социалдемокрация и води началото си от Русо.

    Коментиран от #33, #38

  • 31 1234

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "точно в това е проблема!":

    Сегашния глобален капитал беше създаден с помощта на продажните политици, които спасявяха и спасявят само големи фирми за да станат още по големи с цената на обшествен ресурс и държавно задлъжняване. Като мантрата е , много са големи за да ги оставим да фалират, а ефекта е лавинообразен, стават оше по големи и унищожават всяка потенциална заплаха в зародиш в условията на конкурвнция.

    Коментиран от #34

  • 32 стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Муфтакисс":

    До 3 ком -За пример даваш сигурно Русия -Там има и от всичко- само дето са по бедни и от нас
  • 33 ?????

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    От Жан Жак Русо ли????

    Коментиран от #36

  • 34 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "1234":

    Напротив, големите не фалират, фалират малките балончета, които създават големият балон. Той се пука и държавата спасява малките с парите от големите. Това става на практика. Историята е показала как Германия и Япония стават свръхсили за кратко време. Нарича се национал социализъм. И Китай развива точно това.

    Коментиран от #41

  • 35 Монопол

    4 0 Отговор
    Когато държавата спасява големият бизнес от фалит, тя създава "too big to fail" предприятие. Вместо да фалира и да се разпродаде на малките, и средните фирми, то продължава, да съществува. Това създава некачествени продукти, но запазва работните места. То е ясно като бял ден, чист капитализъм няма. ДДС на стоките им вдига цените изкуствено, митата и те, забраната на определени видове стоки, примерно марихуана, забраната на вносът от една страна. Но друго по-добро дето да работи, не е измислено. Аз лично харесвам "георгизм". То е споменато в статията, това е когато няма друг данък освен данък върху природните ресурси на държавата, демек земята. То е прогресивен данък и важи за имотите. Един човек с апартамент на центъра в София ще плаща повече данък, от едни човек с къща в село. Това е справедливо. Защото земята и природните и ресурси принадлежат на всички, тоест.
  • 36 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "?????":

    Друг няма.
  • 37 224

    0 0 Отговор
    Моля,изглаждайте текста !
    Машинен превод ?!
  • 38 😂😂😂😂😂

    1 8 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Като чуя за социализъм, и то демократичен, направо се изприщвам. И това да го вкараш в икономиката, и да извърваш експерименти върху хората...това е издевателство. Има според мен една единствена икономическа система от както свят съществува, свободен изцяло от регулации пазар, човешка алчност която тласка.света напред, и..всеки да се оправя сам.

    Коментиран от #40

  • 39 Майнкрофт

    3 2 Отговор
    Най-после нещо умно.От сега да е ясно обаче,че ще капитализма ще се се бори до последна капка кръв.Буквално.
  • 40 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "😂😂😂😂😂":

    Ами идеята е, че няма частна собственост, но има частна инициатива. В сегашния случай, просто лихвите на банките и арендата от земя трябва да се премахнат. И всички онези облаги от препродажбата. С една дума, търгашите да бъдат просто търгаши, а не да се изживяват като владетели. Това което не ми харесва в тази система е,че няма спирачки за свръхпроизводството и потреблението. Всъщност Прудон е казвал, че капитализма може да бъде победен с непрестанна работа " до всяка капиталистическа фабрика, постройте две" Това е разхищение на ресурси и бич за планетата. Трябва да се гледа устойчивото развитие. А иначе, алчността е издевателство, и ако бяхме на тази схема от край време щяхме да сме като неандерталците.

    Коментиран от #42

  • 41 Да така е..

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Госあ":

    След като е премахнат залатният стандарт, на банките са развързани ръцете да печатат пари, под строг контрол от Централните банки, следящи паричните потоци и контрол върху инфлационните процеси. Това поражда бурен икономически разтеж от свободните парични средства, освободени от златният стандарт...класически капитализъм. Защо го наричаш национал социализъм..не знам?






















    дават се условия за инвестиции и ускорен растеж. Това се случва в Германия и Япония след войната.

    Коментиран от #43

  • 42 Съгласен...👍

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Госあ":

    👍👍👍👍👍👍👍
  • 43 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Да така е..":

    Аз имах предвид развитието преди и по време на войната, когато Хитлер просто е скъсал варелите печатани марки и ги е заменил с производство, а това производство е осъществявано от големите корпорации под контрол на държавата. В Япония е било същото.

    Коментиран от #44

  • 44 Разбрах те...

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    👍👍👍👍👍👍....
  • 45 Госあ

    4 2 Отговор
    "Изкуственият интелект е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени съвременните социални и икономически системи. Ако той остане под контрола на пазарните сили, то неизбежно можем да очакваме оформянето на свръхбогат олигопол, съставен от „информационни“ милиардери, които ще жънат несметните богатства, създадени от роботите, които ще са заменили човешкия труд, оставяйки огромна безработица след себе си. Макар и да създава неравенство, съществуването на пазара е оправдано, стига той да създава нови работни места. Когато обаче той започне да създава безработица, тъй като роботите ще заменят все повече и повече хора, то няма друга добра алтернатива, освен държавата да се намеси.Именно широкото разпространение на изкуствения интелект ще доведе до края на господството на пазара.
    Както ни е известно, Laissez-faire капитализмът не може да доведе до нищо друго, освен до диктатура на AI олигарсите, които събират рента, защото притежават права върху интелектуалната собственост върху средствата за производство. В глобален мащаб е лесно да си представим как този отприщен дигитален капитализъм. За целите на социалното благополучие и сигурността, както на физическите лица, така и на частните компании, не бива да се допуска те да притежават екслузивни права върху най-съвременните технологии или базовите платформи за изкуствен интелект. Подобно на ядрените и биохимичните оръжия, поне докогато те съществуват, нищо друго освен стабилна и силна държава не може

    Коментиран от #46

  • 46 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Подобно на ядрените и биохимичните оръжия, поне докогато те съществуват, нищо друго освен стабилна и силна държава не може да осигури безопасността на обществото. Ако не национализираме изкуствения интелект, бихме могли да потънем в една дистопия, напомняща за ранната мизерия на Индустриалната революция, със сатанинските си месомелачки и уличните хлапаци, просейки за коричка хляб." (Фънг Сианг) Това е китайската концепция. Този Варуфакис пак на гръцки алъж - вериж го избива....
  • 47 Госあ

    3 2 Отговор
    "За целите на социалното благополучие и сигурността, както на физическите лица, така и на частните компании, не бива да се допуска те да притежават екслузивни права върху най-съвременните технологии или базовите платформи за изкуствен интелект" това е най същественото нещо за съвременния социум ! Да не се позволява на определени лица да притежават ексклузивни права върху ноосферата ! Това е собственост на суверена ! Точно това е национал социализма.
  • 48 Госあ

    4 2 Отговор
    ....когато суверена притежава природните ресурси и ноосферата (или информацията) и сложи подходящите данъци върху тях ,тогава частната инициатива няма да води до този олигархичен модел. И няма нищо по естествено и справедливо от това.
  • 49 Чети бе

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Този е кретен...":

    В Китай как е? Скоро ще са икономика N1

    Коментиран от #52

  • 50 Историк

    2 2 Отговор
    А комунизмът и социализмът вижте къде работи ! Северна Корея, Куба, Никарагуа и Венецуела. Факт!
  • 51 Историк

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ето я алтернативата":

    Не съществува социализъм с човешко лице. Примери: Катинската гора, сталинския терор и лагерите, народния съд в България, избиването веднага след 9.9.1944 г. на близо 35 000 невинни, лагерите Белене, Скравена, Ловеч...АКО ТОВА Е ЧОВЕШКО ЛИЦЕ....
    Последни примери за човешкото лице на руския социализъм е отровените: Навални, Скрибал...Троцки,
  • 52 Тц......

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Чети бе":

    Няма да е много скоро, колкото си мислиш ти..бе..

    Коментиран от #53

  • 53 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Тц......":

    Мисля че вече е. Именно заради национал социализма, който все още е донякъде запазен Германия и още повече в Япония. Трета и четвърта икономики в света 😉
  • 54 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ето я алтернативата":

    Не, феотдализъм с капиталистическа муцуна.
  • 55 Венцислав

    0 0 Отговор
    „В нея ще бъдат предложени по обобщени представи”, или „В нея ще бъдат предложени по-обобщени представи”?
Новини по държави: