Last news in Fakti

22 Септември, 2020 21:11 1 862 8

Гутериш: Коронавирусът е единственият победител от конфликтите по света

  • оон-
  • антониу гутериш-
  • ковид-19

Генералният секретар на ООН категорично осъди желанието на някои страни да се сдобият с ваксини срещу Ковид-19 само за собствена употреба

Гутериш: Коронавирусът е единственият победител от конфликтите по света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заради пандемията от COVID-19 светът се нуждае от "глобален режим на спиране на огъня за потушаване на "горещите" конфликти" и от това да се направи "всичко възможно за избягване на нова Студена война".

Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването общополитическите дебати в Общото събрание на световната организация, предаде Франс прес. По думите му "има само един победител от конфликтите по време на пандемия: самият вирус", предаде Асошиейтед прес.

"Движим се в много опасна посока", каза Гутериш и заклейми нарастващата китайско-американска вражда, предава БТА.

"Нашият свят не може да си позволи бъдеще, в което двете най-големи икономически сили да разделят планетата и по този начин да предизвикат голям разрив, след който всяка от тези сили ще има свои собствени търговски и финансови правила, интернет и ресурси за изкуствен интелект", заяви генералният секретар на ООН в началото на общополитическите дебати на високо равнище от 75-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Гутериш предупреди, че "технологичното и икономическото разделяне неизбежно рискуват да доведат до геополитически и военни разделения". "Трябва да избегнем това на всяка цена", каза той, цитиран от ТАСС.

Гутериш категорично осъди желанието на някои страни да се сдобият с ваксини срещу коронавирус само за собствена употреба.

Такъв "ваксинен национализъм" е не само несправедлив, но и обречен на провал". "Никой от нас няма да бъде в безопасност, докато всички не бъдем в безопасност", добави той.

В продължение на седмица лидерите на 193 страни, в това число САЩ и Китай, ще направят изявления на форума на ООН, който тази година е организиран виртуално заради пандемията.

Гутериш говори днес в почти празната зала на Общото събрание в Ню Йорк. Световните лидери ще направят обръщенията си в предварително записани на видео речи, отбеляза ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TRUMP

    5 1 Отговор
    Който си плаща ще има ваксина хихи :D
  • 2 РЪМПЕЗИ

    4 1 Отговор
    ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА...АКО НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ С КОРОНА ВИРУСЪТ ЩЕ ИМА ОЩЕ ПО ГОЛЯМА ИЗНЕНАДА ЗА САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ДЪРЖАВИ...ПЕРЧЕНЕТО ИМ ЩЕ СЕКНЕ ЗА СЕКУНДАТА...ИМА ДЕЙСТВИЯ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЯ...
  • 3 Бурканбанк

    7 0 Отговор
    Ало, Гутериш, като си подлога на илюминатите поне се прикривай по-умело.
    Светът се нуждаел от "глобален режим"; "ако не се обединим, коронавирусът ще ни унищожи". Мислех, че за генерален секретар на ООН ще сложат някой по-умен, а не някой, който без изобщо да се прикрива повтаря илюминатските опорни точки.
    Отвратителна, продажна подлога!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Ахахахаха "ваксинен национализъм" - това е върхът!

    Тия наистина си помислиха, че ще могат да избиват наред или, че ще получат върховна власт 😂

    Чичка, бягай докато ти е мил животът!

    Русия и Китай, никога няма да позволят гави и цепи да им диктуват правилата!
  • 6 ха ха ха

    7 0 Отговор
    Тия имат ли представа колко нелепо изглеждат с тоя нещастен и слаб грипен вирус, дето ни размахват ката ден?
  • 7 откриха америка

    1 0 Отговор
    Доктор от Бостънския университет доказа, че достатъчно количество витамин D намалява риска от заразяване с коронавирус с 54%.

    „Хората търсят магическото лекарство или чакат ваксината, а е толкова просто“, казва д-р Майкъл Холик, професор по медицина, физиология и биофизика в Медицинския факултет на Бостънския университет.

    Гутерешку да се обеси на по-дебело дърво, че да не отиде зян дръвцето!
  • 8 Този коментар съдържа снимка/видео и ще бъде публично достъпен след одобрение от модератор.