Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 08:42 4 339 45

Армения: Азербайджан иска да разшири „географията на войната”

  • нагорни карабах-
  • армения-
  • война-
  • азербайджан

Целта е да се прикрие масов обстрел от Азербайджан на големи населени места

Армения: Азербайджан иска да разшири „географията на войната” - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От външното министерство на Армения заявиха, че с разпространението на информация за арменски обстрел на населени места, Азербайджан подготвя почвата за "разширяване на географията на войната".

Според Ереван целта е да се прикрие масов обстрел от Азербайджан на големи населени места в оспорвания анклав Нагорни Карабах. По-рано AFP съобщи, че боевете в региона са продължили осем дни със засилване на бомбардировките по градски зони, което предизвиква безпокойство за положението на цивилните там.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев поиска Армения да определи график за изтегляне от Нагорни Карабах и околните територии, и заяви, че докато това не стане, Баку няма да прекрати военните действия. Според Алиев равнодушието на международната общност е една от причините за ситуацията в региона.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ей тия чалми само войни търсят

    41 9 Отговор
    нека си мълчат евро джендърите.
  • 3 На който не му харесва

    13 36 Отговор
    Какво азерите правят в собствената си територия е в правото си да я напусне.....или натори.

    Коментиран от #27, #30, #45

  • 4 Кипър е гръцка територия

    44 11 Отговор
    Турците да я отстъпят.

    Коментиран от #7, #36

  • 5 30г декларации

    14 1 Отговор
    Според Алиев равнодушието на международната общност е една от причините за ситуацията в региона......
  • 6 Май не е така

    10 3 Отговор
    Азербайджанско военното министерство поясни, че Ганджа, град с повече от 330 000 души в Западен Азербайджан, и няколко други населени места са атакувани с ракети и снаряди.

    Коментиран от #34

  • 7 Кипър

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "Кипър е гръцка територия":

    си е Кипърска територия. Научи поне малко география. Тъпофил.
  • 8 И къде е този масов обстрел?

    22 9 Отговор
    Значи ти обстрелваш азерските градове и когато кадрите от обстрела обиколят света и покажат какъв варварин си заявяваш, че това е защото азерите уж искали да обстрелват арменци на азерска земя. Еййй, и евреите не са толкова нагли....

    Коментиран от #18

  • 9 Музика за ушите

    5 19 Отговор
    Е арменският вой...
  • 10 offf

    12 22 Отговор
    Жалко за славния арменски народ и позора да бъдат руски подлоги. Така на времето сърбите ни нападнаха в гръб.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Sofia

    25 4 Отговор
    Армения е първата държава, която приема християнството като официална религия (301 г.)
  • 12 барчо

    13 3 Отговор
    За съжаление цивилизования свят не вижда потенциала на този конфликт, който зрее от 30тина години. А потенциала е 3та световна. Трябва да се задуши в зародиша на момента и да не се позволява да се разпространи. Ако продължава така и Турция се намеси открито, то отговара на Русия няма да закъснее, защото единствения и съюзник там е Армения, както и факта, че имат там военна база в момента. Да си спомним времената, когато Армения и Азербейджан бяха руски републики!!! Тогава нямаше никакви териториални претенции, никакви престрелки. Арменци и Азербейджанци живееха като братя и ако някой тогава ги е питал дали има някаква възможност за война между двата етноса, щяха да го обявят за луд с такъв въпрос!!! Не че стария свят до съществуването на СССР, соц лагера е бил пефектен, но този сега не ми харесва в по-голямата си част. Ако някой постави въпроса за това че по онова време е имало руска хай-фи техника по магазините и опашки за закупуването им, ще им припомня, че в 90% от българските домакинства тази техника беше ЗАПАДНА, "незнайно откъде"!!! За храната и безработицата дори няма да споменавам.

    Коментиран от #16

  • 13 Доктора

    22 7 Отговор

    До коментар #10 от "offf":

    Там е работата, че са краварски подлоги. Чети малко повече преди да дрънкаш глупости. Президента им е русофоб и непрекъснато плюе срещу Русия. Сега по трудния начин ще разбере, колко грешна политика е водил. Руснаците не се месят в конфликта и троловете, като теб реват. Ако се намесят пак ще ревът. Няма угодия за подобни безмозъчни същества. Все пак, ако имаш 2 клетки мозък си помисли, че и ние сме в същото положение. Утре турците могат да оцепят наши територии и никой няма да си мръдне пръста за нас. Плюем по руснаците, а те са единствените, които могат да ни защитят, както са го правили.
  • 14 898

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "offf":

    Ами точно затова им се случва ,защото скъсаха всички връзки с РФ. Нали соросоидите си докараха Н.Пашинян за да разтрогне договорите с РФ.Направиха го!Е, и!? Къде е "международната демократична общност" да спре турците ,азерите и терористите от ИДИЛ ,които сега колят арменците отново?!
  • 15 Българин

    21 4 Отговор
    Армения се изплю върху Русия и извърши преврат и прегърна запада! И сега естествено на запада изобщо не му пука за нея
  • 16 Един там

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "барчо":

    Така е, но върви го обясни на де*билите с промити мозъци за които Русия и соца са най-лошите неща! Гледайте видепотата на Киро Брейка. Човека ги обяснява нещата как са били по времето на онзи строй и нагледно ги показва, а не да лъже, като демократ.

    Коментиран от #19

  • 17 барчо

    8 2 Отговор
    Хуманна или стерилна война не е имало, няма и няма и да има. Няма смисъл да бъде осъждано дали е гърмяно по един или друг град, дали са убити мирни жители или военни и колко, как и защо!!! Куцата организация ООН просто трябва да бъде облечена в закон, който да е достатъчно обвързващ и да му бъде предоставена най-мощната войска, за да осъществява своите решения в действителност. Когато има такъв случай като този, ООН изпраща в регионите да речем милионна армия, която обезоръжава и двете армии, иззема всички огнестрелни оръжия от частните домове и поема защитата за година докато се уталожат духовете. За всичко това ще трябва да платят и двете държави щом не могат да се разберат по мирен начин. Би трябвало ООН да върши тази работа, а не само да лапа пари без да е предотвратила или прекратила нито една война през цялото време на съществуването си!!!
  • 18 падналия ангел

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "И къде е този масов обстрел?":

    Виж сега, азерите обстрелват столицата на Нагорни Карабах с касетъчни бомби. Азерите направиха следната постановка, обвиниха арменците, че стрелят по ел.централата и язовирната стена на гр. Мингечевир. Направиха дупка в асфалта, забиха част от ракета Смерч, която няма обсег да стигне до там и за да се задържи наклонена и бучнаха и едно дръвче да я крепи!

    Коментиран от #20, #38

  • 19 барчо

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Един там":

    Благодаря за насоката. За съжаление или радост аз съм бил и по онова време в съзнателния си живот и съм свидетел на това какво беше постигнал онзи строй. Това беше една революция за благото на всеки един отделен индивид, чийто живот и начин на живот беше поставен на първо място. Не говоря естествено за първите размирни години, когато един обществен строй премахва предния. Това става само с кръв и за съжаление много от тази кръв е невинна. Факт, който е валиден и за западните цивилизации, които са дошли на власт точно по същия начин, не по друг, а с много кръв и повечето невинна. И като казвам невинна, нямам в предвид само при смяната на самия строй, а и в последствие във времето, когато този строй трябва да бъде задържан и установен на практика.
  • 20 Какво правят азерите на тяхна територия

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "падналия ангел":

    Си е тяхна работа. На който не му харесва да се маха. Схвана ли

    Коментиран от #21, #22, #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мими

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "Какво правят азерите на тяхна територия":

    Нека да те просветля.Още от древността това е арменска територия.Това,че края на ІХ век Арабския халифат до ХІХ в е господствал там не го прави територия на азерите.По времето на СССР Н.Карабах е била автономна република и след 1990г обявява независимост от Азейберджан,като Косово. Сега Косово е признат, а Н.Карабах не.Простата история е ,че край РФ винаги се подклаждат конфликти познай от кого?

    Коментиран от #26

  • 24 не може да бъде

    4 2 Отговор
    Има ли някъде обяснениезащо започна тази война - аз не намирам никъде такова!?Около 30 г-там е мирно и тихо,може двете страни да са се гледали накриво през това време ,но за такъв конфлик няма предпоставки !?Според мен някой от по-големите е в дъното на тази история -особено Турция!?А една предпоставка за това е и Никол Пашинян -човек без завършено образование,даже руски говори много лошо /по мнението на руснаците/,спонтанен неуправляем характер...А Илхам Алиев е негова противоположност -МГИМО,чужди езици,дипломатичен и т.н.Струва ми се арменците ще берат ядове !

    Коментиран от #25

  • 25 мими

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "не може да бъде":

    по-горе съм написал защо започва конфликта!
  • 26 Мименце малко сладко

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "мими":

    Не става въпрос нито за 9 нито за 19 век. Става дума за сега. Както ти не си на този който ти е направил сефтето, а си на този с който си в момента и имаш брачно свидетелство, така е и със земите, на този са който последен има нотариален акт за тях.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мими

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Мименце малко сладко":

    Така не се говори с дама! Я, Бойко да покаже нотариалният акт за РБ!?!

    Коментиран от #29

  • 29 Мименце малко сладко

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "мими":

    Чу за акт...и се възбуди. Нотариалният акт на Бойко са последните парламентарни избори. Президентът му го връчи заедно с мандата за съставяне на правителство.
  • 30 Бай кой?!

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "На който не му харесва":

    И ти не си прав и майка ти не е права. Това са исторически арменски земи, подарени за кратко от сталин на азерите.
    Четете историята, ама както дявола евангелието, но дявола винаги е на второ място след Бог!

    Коментиран от #31

  • 31 Ами армените тогава

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Бай кой?!":

    Да се сърдят на чичко Сталин.

    Коментиран от #35

  • 32 TRoskOt

    6 1 Отговор
    Досега азербайджанците са освободили от ОКУПАЦИЯ 22 населени места( за седмица)
  • 33 TRoskOt

    1 0 Отговор
    Армения е обстрелала места близо до столицата на Азербайджан Баку с ракети от обсег 300 км разбира се населениместа с цивилно население както едно време ФАШИСТИТЕ от Германия обстрелвали Лондон с цел заплаха за участието им в противна коалиция.
    Такова нещо правят ФАШИСТИТЕ за заплаха обстрелват цивилно насвление без целово просто тъйа да ги сплашат.
  • 34 чалма тв

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Май не е така":

    Алиев иска от Армения график за изтегляне на арменци от Карабах...има го този график вече 30години..Малко по-сериозно ,чак пък толкова, нали има война и азери вече по думите им завзели 100 села и 200 града...за каво ви графика. Да не сте сбъркали посоката и се движите към Баку..имате ли компас..

    Коментиран от #39

  • 35 Бай същия

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ами армените тогава":

    Този път други ще се сърдят на Сталин.
  • 36 Хасан

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кипър е гръцка територия":

    Откъде накъде гръцка !?
  • 37 Тюрк

    4 1 Отговор
    Армения иска да разширява географската война. Армения напада цивилни като изтреля ракети извън бойното боле в Азербайджан там където живеят цивилни и са извън обсега на Карабах където се води войната. Това е закана за регионална война от страна Армения. Хайде стига сте писали пропаганда новини.
  • 38 Blood

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "падналия ангел":

    Ти там ли беше, да не си копнал дупката. Голям сценарий😃🤣
  • 39 Ганчо пак недоразбрал

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "чалма тв":

    Гаванке, график иска ако толкова много държат да не ги млатят....иначе азерите си ги млатят и без график както виждаш.

    Коментиран от #40

  • 40 H2O

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ганчо пак недоразбрал":

    Абе смешник коментирай си в Турция какво ми пишеш тука това е България ,бе смешки исамо българите имаме право да се наричаме Ганьо помежду си ти не!!
    Това е като да наречеш чернокож ,негър!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Извинявай неггро

    1 1 Отговор
    Аз никого не наричам Ганчо....само казвам, че Ганчо пак е недоразбрал...
  • 43 TÜRK

    1 0 Отговор
    #37
    Армения иска да разширява географската война. Армения напада цивилни като изтреля ракети извън бойното боле в Азербайджан там където живеят цивилни и са извън обсега на Карабах където се води войната. Това е закана за регионална война от страна Армения. 👌👌👌👌👌
  • 44 цВЪК

    1 1 Отговор
    Армения е точно толкова объркана колкото Халваджиян, гледах го при Ники Кънчев. Завършил в Русия, там мацките били супер, общежитието безплатно, уважение и т.н. Ама развитите демокраций така па онака, дрън-дрън.
    Значи в Русия те правят човек, образоват те, бачкаш в България, щото си завършил в Русия и дръгаде нема да можеш. Ама си объркан, ама на Запад това па онова, не си стъпвал освен на екскурзия с цирка и много знаеш. Я ходи в Луизвил да видиш как е, София ще ти се стори Париж. То и в самия Париж е като в Етиопия вече...
    Същото и с Армения - кандидат член на НАТО и ЕС, ама да бачкат за много пари и да учат безплатно в Русия и да и ползват детските градини и надбавки и мацките. И после да критикуват това било-онова било.
    Сега като се видя какви са пръдльовци - леле никой не помага! Ами вдигаи телефона на Тръмп и готово бе. Ама нема кой да им вдигне отсреща. Е не може да плюеш от където ядеш и да искаш да ти дават. Имаш дупе да си независим - оправяш се сам. Ако трябва вън от Карабах и това е.
    Руснаците се научиха как и около тях контролиран хаос а у тях - стандарт на живот - евала. Като с Латинска Америка. Всичките им бивши републики ще припълзят ама тоя път няма да им е безплатно.
  • 45 Полудяли

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "На който не му харесва":

    Ге и сърбите бяха в собствената си територия, НАТО ги бомбардира и реши проблема сега е косоварска мюсюлманска, сърбите се свиха в един анклав и там нато и Кейфор ще ги прогони, сърбите в Митровица нямат право да се присъединят към Сърбия,защото НАТО не разрешава, ние бяхме на страната на косоварите, сега сме на страната на НАТО ,то ес на Турция и Азърбайджан, трябва све сигорен та 100 %В Нагорни карабах няма са остане нито един арменец, които останат след превземането ву от НАТО то ес от Турция, ще бъдат жестоко наказани от наемниците ислямски терористи,нито един жив арменец няма са има там, знаем колко ка жестоки ислямските терористи към християните,имуществото и къщите та арменците ше бъдат поделени от аверите задава се нов арменски геноцид с подкрепата на наще съюзници от нато ,турците, какво би се случило с Гърция и Кипър,след това
    не мога да мисля ,в Св.София молитвата бе прочетена с ятаган в ръка,послание изпратено към всички мюсюлмани в света ние ще ви освободим от неверниците