Last news in Fakti

8 Октомври, 2020 07:49 2 464 4

Испания представи план за възстановяването на икономиката след пандемията

  • испания-
  • педро санчес-
  • икономика

Икономическата пътна карта е опит да се излезе от рецесията, в която изпадна четвъртата по големина икономика в еврозоната заради пандемията

Испания представи план за възстановяването на икономиката след пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанският премиер Педро Санчес представи „План за възстановяване, трансформация и устойчивост на испанската икономика”.

Заради пандемията тя изпадна в най-тежката рецесия в еврозоната, която според Международния валутен фонд може да се задълбочи ако политическите партии не преодолеят противоречията си и не предприемат общи действия за излизане от кризата.

Педро Санчес обеща през следващите 3 години да създаде 800 000 нови работни места и да намали бедността, включително и детската. Като акцентира върху екологичния преход, социалното и териториално сближаване, дигитализацията и равенството между половете, Санчес обяви, че очаква увеличение с 2,7 пункта на БВП.

Икономическата пътна карта е опит да се излезе от рецесията, в която изпадна четвъртата по големина икономика в еврозоната заради пандемията. Само за второто тримесечие Испания бележи 18% спад на икономиката си, а Испанската централна банка прогнозира свиване с 12,6 на сто за цялата година.

Страната имаше четири правителства за пет години и в момента работи с бюджет от 2018 г., който беше изготвен от предишното консервативно правителство.

На 15 октомври планът ще бъде изпратен за одобрение в Брюксел, откъдето се очаква да дойдат и парите. За първите три години Санчес планира да получи 72 милиарда евро от общо 140 милиарда за целия период до 2026 година. Получаването им обаче не е гарантирано и зависи от изпълнението на редица договорености, пряко свързани със стабилността на политическата система.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А при

    13 0 Отговор
    Ганьо план няма , но пък се раздават и делят стотици милиони между свои !

    Коментиран от #3

  • 2 Ала бала

    3 3 Отговор
    Глобалния капитализъм се изчерпа, защото сам създава кризи, чрез безграничната си свободия на печатане на пари и завземане на пазари за сметка на малките. Е глобалните фирмибпревзеха всичко, няма на къде да се разширяват, или се изяждат помежду си или печатницата ще ги държи живи. Колкото по дълго тече втория процес, толкова сициализма ще се върне по дълго
  • 3 Чичолина

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "А при":

    Ганьо и ганьовците около него нямат сиво вещество,за да направят план.Мъничкото,което имат мисли само какви далаверки да се направят,че да се пълни шкафчето.
  • 4 браво цинги

    3 0 Отговор
    Направили били план как да харчат парите на дойчовците.