Last news in Fakti

17 Октомври, 2020 14:35 3 434 11

САЩ отново разгневи Китай, но този път заради Тибет

  • китай-
  • тибет-
  • сащ-
  • културен геноцид-
  • далай лама-
  • правата на човек-
  • демокрация

Управлението на Пекин представлява „културен геноцид“.

Китай обвини Съединените американски щати, че се стремят да дестабилизират Тибет, след като администрацията на Тръмп назначи висш служител по правата на човека за специален координатор по въпросите на Тибет.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви по-рано тази седмица, че Робърт Дестро, държавен секретар по демокрацията, правата на човека и труда, ще заеме допълнителен пост, който бе вакантен от началото на мандата на президента Доналд Тръмп.

Китай на свой ред възприе това като намеса във вътрешните му дела. „Въпросите, свързани с Тибет, са част от вътрешните работи на Китай и не подлежат на чужда намеса“, заяви Джао Лиджиан, говорител на китайското външно министерство, като подчерта, че „Китай твърдо се противопоставя на това“.

Назначаването на Робърт Дестро идва в момент, когато отношенията между САЩ и Китай по редица въпроси, сред които търговията, правата на човека, коронавируса, Тайван и Южнокитайско море, са сериозно обтегнати.

Дестро „ще ръководи усилията на САЩ да насърчат диалога между Китайската народна република и Далай Лама или негови представители, да защитят уникалната религиозна, културна и езикова идентичност на тибетците и да гарантират спазването на техните човешки права“, заяви Помпео в свое изявление.

Китай превзе контрола над Тибет през 1950 г. и се сключва т.нар. „Споразумение за мирно освобождение“. „Хората от всички етнически групи в Тибет са част от голямото семейство на китайската нация и от мирното си освобождение Тибет има проспериращ икономически растеж“, каза Джао, като добави, че всички в Тибет са се радвали на религиозна свобода и правата им са били напълно спазени. Но критиците, водени от духовния лидер в изгнание Далай Лама, казват, че управлението на Пекин представлява „културен геноцид“.

През юли Помпео заяви, че Съединените щати ще ограничат визите за някои китайски служители, участващи в блокирането на дипломатическия достъп до Тибет и в "нарушенията на човешките права", добавяйки, че Вашингтон подкрепя идеята за автономия на Тибет.

Въпреки това, за разлика от предшественика си Барак Обама, Тръмп не се е срещал с Далай Лама.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    5 7 Отговор
    70% ОТ "ШИРПОТРЕБАТА" В САЩ Е КИТАЙСКА !!! МИ---ЩЕ СЕ ДУПИТЕ БЕ ЧИНЕЗИЪН И ЩЕ ДОПУСКАТЕ ЮСА ВОЕННИ КОРАБИ В УЖ ВАШИ ВОДИ !!! БИЗНЕС БЕ И ПАРИ ПО ЕВРЕЙСКИ ТЕРТИП -ДОЛАРОВ !
  • 2 Жак Фреско

    19 8 Отговор
    Сащ вече са мишка ,котките са 2 Китай и Русия!Всяка песен си има край !

    Коментиран от #4

  • 3 USA 🇺🇸

    7 23 Отговор
    СЛАВА НА САЩ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И БАЙДЪН СОРОС И ТРЕТИЯТ ПОЛ 🏳️‍🌈🏳️‍🌈 🇺🇸 🇺🇸 ДЕМОКРАЦИЯ В ВЪЗХОД.ТАВАРИЩИ ЧЕМОДАН ВАКЗАЛ МАЦКВА 😁😁😁😁😁😂😁😂😁 КОМУНИЗМА ВИ УМРЯ ОТДАВНА ВЗИМАЙТЕ СИ И МУНЧО ФИГУРАНТ И ПРАЬДЬОТ НА😁😁😁😁😂😂😂 ЧЕБУРАШКИСТАН НА ПУТИНЯГ 😁😁😁😁😁😊😂😁😂😁😁😁😁

    Коментиран от #6

  • 4 😁😁😁😁😂😂😊😊

    5 16 Отговор

    До коментар #2 от "Жак Фреско":

    Размя ме с чебурашките 😁😁😁😁 и жълтугите 😁😁😁😁 САЩ са върха а тия кочини и двете където си ги избройл са на американска доларова хранилка ТАВАРИШ 😁😁😁😁😂😁😂😁😂😁😁😁
  • 5 мъка

    17 0 Отговор
    Тия що не си гледат коренното население , ами се месят на всякъде?
  • 6 МЪЛЧИ БЕ ДЖЕНДЕР

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "USA 🇺🇸":

    ТОВА ЧЕ СИ ГЕИ ТИ ДАВА ПЪЛНО ПРАВО ДА ЖИВЕЕШ В САЩ. .

    Коментиран от #8

  • 7 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕ, ЧАК ДО ТАМ Е ПРОПЪТУВАЛ , БЪЛГАРСКИЯТ МИТОЛОГИЗИРАН ГЕРОЙ .
    ВИЖДАМ МИНАРЕ , КАЦНАЛО НА ТИКВА ... ТОВА ПОД ТИКВАТА СИГУРТО Е МАТРАК , И ПОДМАТРАЧНА РАМКА ...
    АУУУУУ , КАКВО ПРАВИ ... В ТОЗИ МОМЕНТ ...
  • 8 Бисексуална съм 🙎

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "МЪЛЧИ БЕ ДЖЕНДЕР":

    Не съм мъж а вие ТАВАРИЩИ сте най големите джендъри ама вовка милиционеров 😁😁😁 не ви дава да си изкарвате емоциите затова е тоя яд страх и обиди 😁😂😁😂😁😂😁😁😁
  • 9 Иван

    5 0 Отговор
    Эащо американците не подкрепяха автономията на Крим?
  • 10 Госあ

    6 1 Отговор
    Така, първо като учен на който абсолютно всичко трябва да е позволено, както е в цивилизованите комунистически страни и след това като природолюбител и планинар съм ходил в Непал и Хималаите за да се спускам с дъската си от високи върхове, ви казвам че по голяма каочина от иначе хубавия Катманду,не съм в виждал, благодарение на англосаксонските прасета. А хората там обичат Поднебесната империя. Казват строят болници, електростанции,мостове. Дават ни дрехи. А носачите умират по склоновете за да носят багажа на паразити. Които така или иначе не стигат високо, а тези които стигат, ги носят дотам. Тибет е съвсем друга бира. Това го знам от алпинисти,не туристи,вегани и не знам к'ви. Браво на Китай ! На Поднебесната империя. 🐷 да си квичат в кочината. В Тибет има правила.

    Коментиран от #11

  • 11 Развийш ли

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    А ти кажи за гоненията на Тибетците от комунистическия режим на Китай и тяхната съпротива срещу комунистите