Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 11:27 4 037 58

Енергоблок на руска АЕЦ произведе 8 милиарда киловатчаса енергия

  • нововоронеж-
  • русия-
  • аец-
  • атомна енергетика-
  • киловатчаса

През 2019 г. общо централата е произвела над 21 милиарда киловатчаса

Енергоблок на руска АЕЦ произведе 8 милиарда киловатчаса енергия - 1
Снимка: Shutterstock

Иновационният седми енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който е от поколение „три плюс“ с реактор ВВЕР-1200, произведе над 8 милиарда киловатчаса електроенергия за една година. Той бе включен в мрежата и подаде първите си 240 мегавата на 1 май 2019 година.

На 31 октомври м.г. енергоблокът бе предаден в промишлена експлоатация и това бе едно от ключовите събития за атомната енергетика на Русия. Произведеното електричество от момента на пускането му е над 10,5 милиарда киловатчаса, което е съпоставимо с електроенергията, която използва малък високотехнологичен град, подобен на Нововоронеж, за 150 години.

„Включването в мрежата на седми енергоблок бе 12 дни по-рано от планираното, а въвеждането му в експлоатация - 30 денонощия преди графика“, заяви директорът на Нововоронежка АЕЦ Владимир Поваров. През 2019 г. общо централата е произвела над 21 милиарда киловатчаса, което е 10% от изработената електроенергия от всички АЕЦ на Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аркадий Удугов от камчатка

    37 11 Отговор
    Слава на РФ 🇷🇺 Тя е моята родина от Русия по-силна и развита страна няма само тя щени спаси от кризата
  • 2 ivan vasilev

    34 4 Отговор
    дайте и на нас един такъв блок

    Коментиран от #9, #53

  • 3 Сандо

    41 4 Отговор
    Едни произвеждат все-повече и повече,други купуват,все-повече и повече.И понеже нямат пари,вземат заеми,все-повече и повече.
  • 4 гост

    9 51 Отговор
    Що за дебилска идиотия и ушанковско умопомрачение за български русопитеци ??!! Ами произвел е колкото може да произведе и за колкото е проектиран !! Ако беше произвел барем 50% повече , това щеше да е новина и интересно , ама ядец , оказва се , че просто си е свършил работата , за която е бил предвиден !! Ако не беше я свършил , както става в повечето случаи в Раша ,също щеше да е новина , ама тогава щяха да мълчат като пукъли и нямаше да дадат дума да се издума !! Да сте видели някоя АЕЦ в САЩ да пуска статии колко е "произвела" ??? Или си въобразявате , че са произвели по-малко ?? Само дето за тях е просто свършена работа , а не повод за партийни събрания на пропагандата за "великите успехи" , дето са само в мечтите на идиотите !! В САЩ са произведени и ще се произвеждат в ПЪТИ , ама много пъти повече енергия , както от една АЕЦ , така и общо от всички АЕЦ , само че там не пропадат от дебилски възторг от това , а го приемат просто за свършена работа и изпълнено задължение !!

    Коментиран от #15

  • 5 гост

    3 30 Отговор
    Американските АЕЦ постигнаха най-високото си ниво на производство на електроенергия през 2018 година, въпреки затварянето на няколко централи.
    Това показват данни на Американската агенция за енергийна информация (EIA). Добавеният капацитет от производствени мощности, съчетани с по-кратки цикли на смяна на горивото, позволиха от ядрена енергия в страната да се произведат общо 807,1 милиона MWh електроенергия през изминалата година, надминавайки предишния рекорд от 2010 г. (от 807 млн. MWh).

    Седем енергоблока с обща инсталирана мощност от 5,3 GW са спрели работата си от 2013 година, а само един – АЕЦ „Уотс Бар“ 2, с мощност от 1,2 GW, е пуснат в експлоатация след 2010 г.

    През 2018 г. в САЩ функционират 98 ядрени енергийни реактора, разположени в 60 АЕЦ.
    Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“, които трябва да бъдат включени в енергийната система съответно през 2021 г. и 2022 г., ще добавят допълнителна мощност от 2,2 GW. Две централи – АЕЦ „Пилгрим“ в Масачузетс и АЕЦ „Три Майл Айлънд“ в щата Пенсилвания, се очаква да бъдат изведени от експлоатация тази година.

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    3 22 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    CAЩ paзпoлaгaт c нaй-гoлям бpoй paбoтeщи ядpeни peaĸтopи нa плaнeтaтa - цeли 96 бpoя. Зaeднo тe имaт ĸaпaцитeт oт 97 565 мeгaвaтa, a дaнни зa 2018 гoдинa пoĸaзвaт, чe ядpeнaтa eнepгия e пpeдcтaвлявaлa oĸoлo 20% oт цялocтнoтo пpoизвoдcтвoтo нa eлeĸтpoeнepгия в нaй-гoлямaтa иĸoнoмиĸa в cвeтa.

    Фpaнция e нa втopo мяcтo в ĸлacaциятa - дoм нa 58 ядpeни peaĸтopa, ĸoитo пpoизвeждaт oĸoлo 75% oт eлeĸтpoeнepгиятa нa cтpaнaтa. Oт cтpaнaтa oбaчe имaт нaмepeниeтo дa "cтoпят" пpoцeнтът дo 50% дo 2025 гoдинa, ĸaтo плaнът вĸлючвa ocтaнaлaтa чacт oт eлeĸтpoeнepгиятa дa ce пpoизвeждa oт възoбнoвяeми изтoчници.

    Cлeд тoвa e чeлнaтa пeтицa ce нapeждaт Kитaй c 48 ядpeни peaĸтopa, Япoния c 37, a в Pycия мoщнocтитe ca 36.

    Коментиран от #7

  • 7 гост

    5 27 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Раша дори не втора или трета , дори не е четвърта , хахахах !!! Чак ПЕТА е в света и там ще си остане , да не и по-ниско , щото дори една Индия ще я мине скоро !!!
  • 8 гост

    7 23 Отговор
    Писна ми да обяснявам на хора със "специални потребности" явно , НЯМА с какво да учудите света , нито да го впечатлите с ушанковските глупости , които само вас впечатляват !! НЯМА КАК с икономика 1,5 % от световната и то базирана на износ на изкопаеми горива да имаш световни постижения в каквото и да е !!! Проумейте го и го преживейте !!

    Коментиран от #10, #55

  • 9 Антигерб

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "ivan vasilev":

    Ами те точно такива ни произведоха и дадоха за АЕЦ "Белене" ама нали си имаме американски подлоги на власт реакторите стоят на склад и не произвеждат нищо защото трябва или да си купим прескъп американски реактор (7 милиарда долара за американския срещу 600 милиона евро за руските) или да купуваме прескъп ток от "американските" ТЕЦ-ове.

    Управниците ни се грижат много добре за американските интереси а България кучета я яли.

    Коментиран от #21

  • 10 Антитрол

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    По твоята соросоидна логика Китай като най-голяма икономика има и най-големите постижения във всичко.

    Пропагандото май не върви много а...

    Коментиран от #11, #12

  • 11 гост

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "Антитрол":

    За твое най-голямо съжаление Китай нито е най-голямата икономика , нито скоро ще бъде !! Така че не ти се урежда поредната опорка от кремълските , ххах !! В момента положението е такова , САЩ - 21 трилиона , 28% от световната ( почти една трета) , ЕС - 19 трилиона , 25% от световната , Китай - 14 трилиона , 18% от световната !! Както виждаш още мнооого сол и тояги имате до първа икономика , ако не ви мине котка път , което е мнооого вероятно !! Няма да давам линкове да ме трият , но всеки поне основно гхрамотен може да ги намери !!

    Коментиран от #17, #54

  • 12 гост

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Антитрол":

    Та какво викаш за пропагандата и най-вече как викаш на явни и откровени лъжи , за да се изкара велик тоя който не е и няма да бъде такъв ??
  • 13 1944

    4 17 Отговор
    с какво точно се хвалят мазните ушанки? в 2700 руски училища още няма канализация и вътрешни тоалетни. 103 години са назад и в ляво.

    Коментиран от #14

  • 14 любопитен

    9 5 Отговор

    До коментар #13 от "1944":

    Ти защо боравиш с информация от 17 век?

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нормален

    3 8 Отговор
    И?Какво от това?Какво е произвела Русия с тези милиарди киловат часа ел. енергия?Едно голямо НИЩО!

    Коментиран от #18

  • 17 Не съм 'гост'...

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Ето ви статистиката за 2019.

    Коментиран от #46

  • 18 Новосибирск

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Нормален":

    Някой дава ли ток? Може би ти го дава.. Кому дарит электричество? Может тебе его отдает?
  • 19 хахахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    ми такава му е предоставена
  • 20 Рико

    2 7 Отговор
    Страната им намаля като територия, като население драстично намаля; продължава да намалява. Извън експлоатация са много от нерентабилните съветски заводи. А мощностите за производство на елбектроенергия ... се увеличават. Какво нямане е било по времето на СССР.
  • 21 Рико

    1 7 Отговор

    До коментар #9 от "Антигерб":

    България НЕ произвежда : автомобили,телефони, телевизори, компютри ... ... НЕ произвежда! Единственото което произвежда в ИЗЛИШЪК е електроенергия. Хайде, дай ми смислен отговор, защо държавата точно в електричество трябва да налива милиарди.

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Новосибирск

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Може би не всички са губещи. Може би има нови. Може би западните медии са забранени да пишат. Заповядано ми е да пиша само лоши неща.

    Коментиран от #24

  • 23 Новосибирск

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Рико":

    Русия е на второ място по брой произведени леки автомобили в Европа, на второ място само в Германия през 2013 година. Россия занимает второе место по количеству произведённых легковых автомобилей в Европе, уступая лишь Германии в 2013 году.

    Коментиран от #27

  • 24 Рико

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Новосибирск":

    Светът се намира в едно драматично преструктуриране на производства. И в новите производства енергоемкостта е много по-малка. Страна която не отчита тези промени, ще изостане.

    Коментиран от #26

  • 25 Новосибирск

    4 3 Отговор
    Според статистиката средната възраст на автомобилите в България е 20 години. Средната възраст на автомобилите в Русия към 1 юли 2020 г. е 14 години Согласно статистике средний возраст автомобилей в Болгарии составляет 20 лет. Средний возраст автомобилей в России по состоянию на 1 июля 2020 года 14 лет
  • 26 Новосибирск

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Рико":

    Производство на стомана в света през 2019 г. Русия 5 място. Производство стали в мире в 2019 году Россия 5 место

    Коментиран от #31

  • 27 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #23 от "Новосибирск":

    Словакия е с 5 милионно население. Сглобяват 5 милиона автомобила годишно. Когато Германия произвежда по 80 млн, Русия по 150, а КНР по 1.5 милиарда, тогава да се нареждат в А група.

    Коментиран от #29

  • 28 Новосибирск

    0 3 Отговор
    Страните лидери в добива на въглища в света за 2018 г. Русия-6 място Страны лидеры по добыче угля в мире на 2018 год Россия - 6 место

    Коментиран от #30, #34

  • 29 Новосибирск

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Рико":

    Русия е лидер в Европа в броя на апартаментите, построени през последните години. Според резултатите си в страната през последните три години са построени повече от 3,3 милиона нови апартаменти. Россия лидирует в Европе по числу построенных за последние годы квартир. Согласно его результатам, в стране за последние три года построили более 3,3 миллиона новых квартир
  • 30 Рико

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Новосибирск":

    Още през 60-те ГФР (тогава) рязко свали копаенето на въглища. Защото е по-изгодно да ги купува. Когато валутата ти е конвертируема и имаш мощна национална икономика,не е проблем и нещо да внасяш. Въпрос на интерес. Не виждам никаква гордост в това да се завираш на 1 километър под земята в отровната почва и въздух и да копаеш като къртица.
  • 31 Нормален

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Новосибирск":

    90 милиона руснаци нямат собствен автомобил

    Коментиран от #35

  • 32 Новосибирск

    2 3 Отговор
    Износ на пшеница 1 место. Экспорт пшеницы 1 место
  • 33 Новосибирск

    3 3 Отговор
    Оръжие 2 място. Оружие 2 место

    Коментиран от #37

  • 34 Нормален

    2 7 Отговор

    До коментар #28 от "Новосибирск":

    Русия е една миньорска колония, която продава природните си ресурси за жълти стотинки.На всичко отгоре продажбата на газ е рекордно ниска от десетилетия, продажбата на петрол също е рекордно ниска като и цената му е рекордно ниска.БВП пада стремглаво като за 5 години се е свил с над 50%.Резултатът за 2020г ще бъде плачевен.

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Новосибирск

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Нормален":

    309 - 1ооо тысячу машин 30%. (старики и дети). В каждой семье 309 на 1000 души. - старци, деца. Всяко семейство
  • 36 Новосибирск

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "Нормален":

    Произвежда голямо количество: перални машини, съдомиялни машини, телевизори Производит большое количество: стиральных машин, посудомоечных машин, телевизоров

    Коментиран от #39

  • 37 Нормален

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Новосибирск":

    Продажбите на руско оръжие намаляват всяка изминала година като САЩ държи 76% от пазара, а само за тази година приходите на Русия от този отрасъл са спаднали с 13%

    Коментиран от #40

  • 38 Новосибирск

    4 3 Отговор

    До коментар #34 от "Нормален":

    Производител на атомни ледоразбивачи. +космос Производитель атомные ледоколы

    Коментиран от #41

  • 39 Нормален

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Новосибирск":

    Ама колко болше перални машини и телевизори, че Китай 100% произвежда болше от рашките?И между другото всеки 10-ти хладилник в Европа се прави у нас.Да не излезе, че могучая не произвежда чак толкова болше?

    Коментиран от #42

  • 40 Новосибирск

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Нормален":

    Портфейлът от поръчки за износ на руски оръжия надхвърли 51 милиарда долара Портфель экспортных заказов на российское оружие превысил $51 млрд

    Коментиран от #43

  • 41 Нормален

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Новосибирск":

    Я гледай?И какви са ѝ проходите от атомните ледоходки?Да не излезе, че тези железа са само за да се прави Рашка на велика?

    Коментиран от #44

  • 42 Новосибирск

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "Нормален":

    Продажба-покупка се извършва чрез Китай. Много руски фирми са регистрирани в Китай. Продажа - покупка происходит через Китай. Много российских фирм зарегистрирована в Китае
  • 43 Нормален

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Новосибирск":

    За периода 2015-2020г износа на оръжие от САЩ е нарастнал с 23% а на Франция с 72%.За същия период продажбите на Русия са се свили с повече от 30%.

    Коментиран от #45, #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Новосибирск

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Нормален":

    Продажи осуществляются через Китай.
  • 46 PlimP

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Не съм 'гост'...":

    патка, тва е статистика на БВП
  • 47 Рико

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Нормален":

    Преди делях клиентите на оръжие на две групи : едните са богати и купуват качествено американско оръжие; другите са бедни и заменят влияние срещу некачествено руско оръжие. Сега руснаците искат и буквално да печелят пари. Колко? Колко печелят? Каква е цената на руското сравнено с образците от развитите държави.

    Коментиран от #48, #49, #50

  • 48 Нормален

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Рико":

    Само като погледнеш, че печалбата на Уолт Дисни от продажба на анимационни филмчета е по-голяма отколкото печелят рашките от продажби на оръжие и всичко става ясно.
  • 49 Новосибирск

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Рико":

    Купувач. 1 място-Индия. 2 място Китай. Бедните страни за закупуване на оръжие? Богати страни за закупуване на самолети F 35 България. Покупатели. 1 место - Индия. 2 место Китай. Бедные страны по покупки оружие? Богатые страны по покупки самолетов F 35 Болгария
  • 50 Новосибирск

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Рико":

    Богата България ще купи 8 осем изтребителя F-16 Богатая Болгария купит восемь истребителей F-16

    Коментиран от #51, #57

  • 51 Рико

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "Новосибирск":

    За мен не е важно какво сме избрали(не разбирам от военна авиация), по важното е че СМЕ ИМАЛИ ПРАВОТО НА ИЗБОР!

    Коментиран от #52

  • 52 Новосибирск

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Рико":

    Не можете да избирате. Америка Заповядва. Вы не можете выбирать. Приказывает Америка. Вие сте американска колония.

    Коментиран от #56

  • 53 Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ivan vasilev":

    Тиквун не дава
  • 54 Sassin

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Отворко! Я кажи в Хамерика къкво друго се произвежда освен царевица и сено?А случайно да ти е известно,гориво за аец’ите откъде го добиват?
    Нещо което работи на магия не трае дълго!
    Тяхната икономика ди е на магия,но времето ще покаже!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Новосибирск":

    В България монополист на пазара за горива са Лукойл и Газпром.Нефтохим е руски, Булгартабак е руски, Лафка и Виваком са руски, Черноморието е руско, 89% от данъчните складове са руски, КТБ беше клон на руската ВТБ, дадохме милиарди на Русия за АЕЦ Белене, строим газопровода на Русия с наши пари, Черноморието е руско, в България има регистрирани около 110 000 руски фирми.Та каква колония сме викаш?
  • 57 Българин

    2 4 Отговор

    До коментар #50 от "Новосибирск":

    Не 8, ще купим 16 броя Ф16.
    И знаеш ли защо?Защото иначе ежегодно даваме стотици милиони на Русия за поддръжка на нейните бракми, а след ремонта не получаваме и сертификат за вложените части.На всичко отгоре Русия постоянно пуска нейни изтребители да навлизат в нашето въздушно пространство.По закон България е длъжна да вдигне самолети насреща.Това скапаната Русия го прави за да хаби ресурса на нашите самолети.
  • 58 До 52

    1 0 Отговор
    Били сме византийска, османска, бяхме и руска до преди 30г. Сега пробваме и Америка да разтурим... Но ни има! ;)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания