Last news in Fakti

4 Ноември, 2020 16:35 3 007 11

Изборите в САЩ: една страна, два свята

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • избори-
  • президент

Дълбоки окопи разделят привържениците на Тръмп и Байдън

Изборите в САЩ: една страна, два свята - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато човек погледне неокончателните резултати от президентските избори в САЩ и данните от екзитпола остава с впечатлението, че наблюдава два изборни процеса в две съвсем различни страни. Така например цели 87% от привържениците на Тръмп са убедени, че епидемията от коронавирус в САЩ е била добре овладяна. Това е направо удивително, като се има предвид, че тъкмо сега много американски щати регистрират рекордно високи стойности на новите инфекции.

Избирателите на Байдън гледат на този въпрос по съвсем различен начин: 82% са убедени, че усилията на страната за справяне с кризата изобщо не са били ефективни.

Какво вълнува избирателите

Съответно противоположни са и мотивите, накарали хората да гласуват за един от двамата кандидати. За привържениците на Тръмп водещият аргумент да го подкрепят е икономическата му политика. Близо 62% назовават този фактор като основна причина да му гласуват доверие, имайки предвид фазата на икономическо оживление в САЩ, която обаче приключи заедно с началото на пандемията от коронавирус през март. Към онзи момент САЩ действително отбелязваха изключително висок ръст на средните доходи и най-ниското ниво на безработица от 50 години насам.

Избирателите на Байдън гледат на страната със съвсем други очи. В кампанията на кандидата на демократите нямаше основна водеща тема, но все пак 36% от привържениците му нареждат расизма в страната сред най-важните теми, а 28% обявяват пандемията от коронавирус за водеща.

Не бива да се забравя фактът, че почти 80% от избирателите на Тръмп описват икономическата ситуация в САЩ като добра, а близо 80% от привържениците на Байдън я оценяват като лоша.

Небивал разлом

Този факт отново показва невероятно високата поляризация и разединение на американците, които си личат и в отношението им към всички по-важни съдържателни теми. Подобен разлом никога досега не е имало.

Има и още един интересен факт, който е показателен за голямата разлика между сегашните избори и предишните през 2016 година. Данните сочат, че сега почти не е имало колебаещи се, които чак в последната седмица или дори в последна минута да са решили за кого да гласуват. Близо 87% от привържениците на Тръмп още през септември, или дори още по-рано, са били наясно, че смятат да гласуват за настоящия президент. Същото се отнася и до кандидата на демократите – 84% от привържениците на Байдън са били готови с решението си още през септември.

И обратното: само 2% от избирателите и на двамата кандидати са решили за кого да гласуват през последните дни. Какво показват тези данни? Че в последната фаза на предизборната борба не е настъпила коренна промяна в нагласите, каквато наблюдавахме през 2016-та, когато тази промяна бе в полза на Тръмп. Този факт може би ще изиграе важна роля за крайния резултат от гласуването.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    64 2 Отговор
    Да два свята! Бели бачкатори и черни мързеливци!Да ви напомня за нас?!?
  • 2 ......?

    32 2 Отговор
    в програмата на Байдън е записанонче черните ще могат да искат репарации за годините на робство от белите.Нека някой по-запознат да каже.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Сила

    26 0 Отговор

    До коментар #2 от "......?":

    Не съм много запознат но и аз четох подобно нещо някъде.Мисля че беше по предложение на Нанси Пелоси шефката на конгреса и четвърто поколение конгресменка дамократка! Общо 88 години семейството и е в конгреса на САЩ!!! Това работят!?!
  • 4 Stéphanie 🎲

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "......?":

    Прав си белите са с Тръмп 👍🇺🇸,христяни,католици , движения на расисти които са срещу исляма и ги назоваха зверове меко казано 👍и никой не им направи нищо .Ако бе във Франция щяха да имат проблем ,за казаното .Всички нормални хора са за Тръмп дори и африканци ,гейове.....Не вярвам че Байдън води 👎играят си с нервите на хората или наистина има конспирация нещо не в ред....🤔
  • 5 Разум

    19 1 Отговор
    Байдън е корумпиран като Борисов, и въпреки това десетки милиони гласуваха за него. Това е знак на упадък на Америка, а не прогрес.
  • 6 Бай Манчо

    13 4 Отговор
    Хайде да приключва този цирк , че се изморих да слушам глупости , който и ТВ канал да пуснеш какво казал единият , другият как се е подиграл с него , жалко , че американските бройлери нямат кой знае какъв избор - трябва да избират между 2-ма агресивни склеротика .
  • 7 Що правят

    6 0 Отговор
    избори в това предприятие не знам. Там има ли дна партия с две фракции, демократична и републиканска
  • 8 Мистичното създание ХАРПИЯ

    6 5 Отговор
    КРАВАРНИКА Е ПРОКЪЛНАТА КОЧИНА НА ЗЛОТО 👹😆👹🔴🔴🔴🔴🔴🔴🔴 ДАНО ПОТЪНЕ ВДЪН ЗЕМЯ ОКЕАНСКА 😆😆😆👍
  • 9 тръмп

    8 3 Отговор
    Така е, комунисти и "дълбока държава" срещу средната класа и християни. Едва ли има човек, който не го разбира това. Репарации, безплатни болници, у-ща, университати, мързеливи тъмнокожи и вдигане на данъците срещу работни места, здрава икономика, демокрация, свободен пазар и без войни по света. Много е просто, едните искат анархия, другите ред. Ако не бяха либералните медии (90% в щатите) Тръмп щеше да спечели всеки един щат в Америка, но... Да им е честит стария-нов ред и още по-голямото затъване. Проблема е че това ще удари негативно и много други страни в света. с
  • 10 марони

    6 1 Отговор
    Байдън ще върне щатите назад,икономически и ще отслаби световното влияние на Америка!Хаосът в света ще се увеличи.Дано Тръмп да спечели!
  • 11 Дядо Николай

    1 1 Отговор
    За да платят репаци на чернокожите ще трябва да върнат Аляска на руснаците и да продадът Калифорния. А без Калифорния Нямя САЩ. Голяма дилема.