Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 15:20 3 807 17

Властелинът на лъжите: Тръмп и числото 22 000

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • лъжи-
  • властелинът на лъжите-
  • президент

Проверки доказват, че в своя мандат Тръмп е разпространил над 22 000 откровени лъжи и неверни или заблуждаващи твърдения

Властелинът на лъжите: Тръмп и числото 22 000 - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още от самото начало на президенството на Тръмп огромни щабове от хора са заети с проверката на неговите твърдения. „Вашингтон пост“ дори поддържа специална база данни, в която документира резултатите от тези проверки. От тях излиза, че в своя мандат Тръмп е разпространил над 22 000 откровени лъжи и неверни или заблуждаващи твърдения.

Няколко примера

Някои от тези лъжи и неверни твърдения междувременно са се превърнали в истински хит. Така например Тръмп е обещавал повече от 260 пъти, че стената към Мексико скоро ще бъде завършена. Освен това близо 200 пъти е обявявал, че е извършил цялостна реформа на въоръжените сили. А над 400 пъти е заявявал, че е създал най-успешната икономика в историята. Твърдение, което не може да бъде доказано с факти - особено пък откакто избухна пандемията.

Досега тя е взела над 230 000 жертви в САЩ, а Тръмп през цялото време сипеше заблуждаващи или напълно неверни твърдения. Едно изследване дори стигна до извода, че Доналд Тръмп е най-големият разпространител на фалшиви новини и неверни теории.

Той разпространяваше усърдно и митовете на движението QАnon - над 260 пъти е поствал в Туитър съобщения със съдържания, ключови думи или символи на движението. Миналата година ФБР окачестви QАnon като източник на потенциална терористична опасност, а привърженици на движението бяха задържани за извършени от тях престъпления, свързани с употреба на насилие.

През 2015, 2017 и 2019 проектът „PolitiFact“ присъди на Тръмп антинаградата за „Лъжа на годината“. Същият проект определи общо 146 твърдения на Тръмп като чиста лъжа, 330 други като погрешни, 186 като предимно неверни, 119 като относително верни, 84 като предимно верни и едва 35 като напълно верни.

През 2018 Тръмп внезапно се включи и в дебата за престъпността в Германия, твърдейки, без да посочва някакви доказателства, че германските власти укривали престъпления, извършени от бежанци. Освен това многократно обясняваше, че баща му бил роден в Германия, а семейството му произхождало от Швеция. И двете твърдения са напълно неверни.

Измислици и конспиративни теории

Тръмп многократно е разпространявал и конспиративни теории. Така например той твърдеше, че едно изследване преувеличавало броя на жертвите при един ураган, само за да му навреди лично. Подобни измислици разпространява и във връзка с пандемията.

Постоянните му твърдения за някакви изборни фалшификации достигнаха връхната си точка в обвинението, че някой бил откраднал президентския вот и че той бил истинският победител. И тъй като за всичко това няма никакви доказателства, с изявленията си и предприетите юридически стъпки по време на преброяването Тръмп предизвика възмущение както в САЩ, така и в чужбина.

Автор: Патрик Гензинг (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    25 14 Отговор
    Не се излагайте!! Радев и Борисов правят по повече лъжи на ден отколкото Тръмп за година.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Антикомунист

    21 15 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Нa път cъм дa cтaнa coциaлиcт!
    Нинoвa eдинcтвeнa провeдe в Бългaрия,
    пряк избoр зa лидeр нa пaртиятa, нaли?

    Кoмуниcтитe oт OПГ-ГEРБ,
    и фюрeрът им Бoриcoв,
    ca нaй-дoлнaтa утaйкa нa БКП!

    ФAКТ!
  • 3 Бойко Covida

    24 13 Отговор
    Тоя тулуп лъже повече от мен, бе...
  • 4 Псевдоним

    18 10 Отговор
    Като няма доказателства не значи, че не е вярно.
  • 5 Последния Софиянец

    19 27 Отговор
    Тръмп докара до Гражданска война и стотици хиляди умрели от грип хора САЩ.И има наглостта да иска пак да управлява.Надмина Бойко по наглост.
  • 6 Грейс

    21 15 Отговор
    Лика прилика като два стръка иглика Боко и Тръмп са си плюли в устата. Даже лъжите им са едно към едно.

    Коментиран от #12

  • 7 1234

    21 12 Отговор
    Вие от Дойче Зеле не спряхте да пишете лъжи!
  • 8 Треблинка

    20 6 Отговор
    Айде и Дойче Зеле се включи с плюнките....скa_пa_ни eвpeй!!!!
  • 9 минчо

    12 5 Отговор
    В СВЕТА ИМА НЯКОЛКО ЕДНОТИПНИ ВОДАЧИ И ТРЪМП Е ЕДИН ОТ ТЯХ.НО ПРОТОТИПА НА ВСИЧКИ ТЕЗИ ТРЪГНА ОТ БЪЛГАРИЯ
  • 10 Доналд Дъмб

    6 9 Отговор
    Отивам си и не мога да се примиря, ще ги съдя във фалшифициране на вота и искам да спрат да броят още сега, защото ще разберат всички, че никой не ме обича уаааааа хлип хлип
  • 11 Мейк америка шит аген

    6 14 Отговор
    Тоя друго не постигна освен да печата долари, да спасява Боинг и други компании с милиярди и да обрече народа си на смърт повреме на пандемия и никакви пари за малкия човек, но за всички компании оооо даа яко и на дебело, да си имат да си харчат...
  • 12 един от многото

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Грейс":

    Стояли са на една банка на международните курсове за най голям лъжец и са били отличници на курса. След курса нашето момче взема и магистратура по пълнене на нощни шкафчета.
  • 13 Алфа чикяр

    9 3 Отговор
    Тръмп победа
  • 14 Хайл

    7 4 Отговор
    На този Патрик изобщо не ме интересува коментара, още повече че е писал в ДВ,най-лъжливата "медия"
  • 15 Ели Оригинал

    11 3 Отговор
    Пенсилвания ха хаа, Муми поведе Филаделфия от 13 000 бюлетини Муми печели 90%.
    Ха хаа, можеха и сто и един %, демократите се уляха с фалшификациите.
  • 16 Дойче веле

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    на ден пускат повече лъжи и манипулации.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.