Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 17:10 3 714 11

Разработват реактор, който ще осигури екологично гориво за корабите

  • реактор-
  • кораби-
  • гориво

През следващите десетилетия близо 60 000 кораба трябва да преминат към горива с нулеви емисии

Разработват реактор, който ще осигури екологично гориво за корабите - 1
Снимка: Shutterstock

Британската компания Core Power съобщи, че се присъединява към международния екип за разработване на технология за реактор на разтопени соли (MSR), която да бъде използвана за захранване на кораби. В групата участват Southern Company, TerraPower - ръководена от основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс и американският клон на Orano.

Според заявление на Core Power, Международната морска организация на ООН – IMO, e поставила цел пред морската индустрия до 2050 г. да намали наполовина вредните емисии, в сравнение с 2008 година., предаде Neimagazine.com.

Технологията за реакторите на разтопени соли се разработва именно, за да осигури екологично гориво за малки кораби и електрическо захранване за големи плавателни съдове. През следващите десетилетия близо 60 000 кораба трябва да преминат към горива с нулеви емисии.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VENOM

    5 14 Отговор
    И от къде ще ги вземат тези соли? Ненормални ингилизи

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бойко жена на Доган

    15 10 Отговор
    Капитализма трябва да бъде забравен със закон,това е най голямото зло за човечеството по голямо и от фашизма
  • 5 Бозар

    17 2 Отговор
    Ало, мисирките! Да бяхте добавили думата "ядрен" към реактора. Щото за това става въпрос. Като чете човек статията остава с впеча тление, че е открито някакво ново чудодейно гориво с нулеви емисии - "разтопен соли".
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Язе

    4 2 Отговор
    Давате ли си сметка, че това са си ядрени реактори а масовите работещи в тая индустрия са малограмотни филипинци, индиици и друга сволъч. Не ми се мисли, филипино капитан на кораб гледа секстанта като индианец пишеща машина. Тоя си представете да командва кораб с ядрен двигател.

    Коментиран от #9

  • 8 Коментиращ

    9 0 Отговор
    Като чета коментарите и ми е ясно, че тези, които са ги писали освен това как се пише думата "реактор" повече по темата не знаят. А като се спомене соли и оцъклянето е тотално. Ами с образование на ниво лайкове от фейса няма как да сте наясно за процесите в един ядрен реактор и разликата между водно-воден на уран 235 (като в Козлоду) и такъв с разтопена сол на уран 233 и торий.

    Коментиран от #11

  • 9 Бай ганю

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Язе":

    Ами първо измисли ти друг начин ако ли не прати наши специалисти да им кажат как да се управляват тези кораби
  • 10 солен

    1 1 Отговор
    сол се загрява (чрез хиляди малки огледала) до няколко хиляди градуса поради което се втечнява и се прокарва през вода за производство на енергия няма нищо ядрено
  • 11 Kevin

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коментиращ":

    Объркал си се нещо, симпозиума на ядрените физици е в Магдан. Тук сме лаици и се информираме за технологичните новости, доколкото ни стигат знанията по физика от 10-ти клас.