Last news in Fakti

9 Ноември, 2020 04:25 4 509 25

9 ноември 1938 г. Погромът на Кристалната нощ

  • евреи-
  • германия-
  • погром-
  • кристална нощ

Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души

9 ноември 1938 г. Погромът на Кристалната нощ - 1
Снимка: Shutterstock

В нощта на 9-ти срещу 10 -ти ноември 1938 г. е погромът на Кристалната нощ. Той е първият сигнал за това, което очаква човечеството. За съжаление е доказателство и колко сляпа е била тогава Европа.

„Кристалната нощ” е грижливо премислена и планирана акция. С разрушаването на синагогите и общинските еврейски центрове се унищожава еврейската инфраструктура – унищожени и разграбени са над 400 синагоги, откраднати са архивите на еврейските общини, на базата на които нацистите създават прочутите институти за расова чистота.

Убити са 90 евреи, арестувани и депортирани са 30 хиляди души. Слабата реакция на международната общност на погромите срещу евреите дава кураж на нацистите да продължат. Започва Холокоста. „Кристалната нощ” е краят на илюзиите на евреите, че мрачните години на Средновековието са отминали. За съжаление, проявената от тях доверчивост не им дава възможност да видят антисемитизма, който тогава е заладял Централна и Източна Европа, обединена под лозунга на Хитлер „Европа без евреи!“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    56 10 Отговор
    Аз пък мисля, че Европа ослепя сега. Със свръх либерализма си позволи на всякакви пустинни плъхове да се разхождат с ятагани по улиците и да колят хората. Меките душички се смятат за нормални. Дори циганите заговориха за човешки права??? В последната си реч Хитлер пророкува, че ще дойде време " всички да разберат, че това, което направихме беше правилно". Мисля, че няма здравомислещ човек, който да не е разбрал това вече.

    Коментиран от #21

  • 2 no name no face no number

    17 10 Отговор
    А нещо за Палестина Сирия и Ливан???Не ми е жал за тия каквото търсили намерили
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Минчо

    43 1 Отговор
    ЕЕЕ В БЪЛГАРИЯ ПОДОБНИ ПОГРОМИ СА ПОСТОЯННИ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ...И СА ИЗСЕЛЕНИ 2,5 МИЛИОНА ТРУДОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ.А НЕМЦИТЕ С ТЯХНИТЕ ИЗСЕЛЕНИ 30 ХИЛ.НАПРАВО СА СМЕШНИ.ИМА ДА УЧАТ ОТ ТУКАШНИТЕ
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 7 Отговор
    страна имаме държава нямаме

    Коментиран от #6

  • 6 Минчо

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ВЕЧЕ И СТАНА НЯМАМЕ.КАДЕ ВИДЯ СТРАНА В КОЕ

    Коментиран от #7

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Минчо":

    ОБИЧАМ СТРАНАТА СИ МРАЗЯ ДЪРЖАВАТА защото ДЪРЖАВАТА е за едни МАЙКА аза други МАЩЕХА

    Коментиран от #9

  • 8 Реално

    18 3 Отговор
    А не 16 ноември в британският парламент,един от представителите на вишото ръководство на Лейбариската Партия казва така..."Защо не вземем пример от Хитлер...?" И дотук с лицемерието на Запада как били осъждали зверствата на нацистите....
  • 9 Минчо

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    СТРАНАТА НИ КАКВО Е?.БОЛНИ БЯГАЩИ УНИЗЕНИ РАЗОРЕНИ И ПЕНСИЯ ПО 200 ЛВ....ТОВА НЕ Е НОШАТА СТРАНА.В ГРАДИНИТЕ ВЗИМАТ АРАБЧЕТА НО НЕ И БЪЛГАРЧЕТА.В ТРАНСПОРТА ГЛОБЯВАТ И СЕ ДЪРЖАТ АРУГАНТНО САМО КЪМ БЪЛГАРИТЕ.Е ТОВА ЛИ Е ТВОЯТА СТРАНА АА?

    Коментиран от #12

  • 10 Абе,не че такова,

    24 3 Отговор
    ама има нещо около еврейте.Още от времето на Вавилон преди 4000 г. ги мразят и гонят.Имам позната камериерка в хотел,посещаван от евреи,която ми каза,че без да е чела история,знае защо ги мразят.

    Коментиран от #11

  • 11 Минчо

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Абе,не че такова,":

    А ГИ ХАРЕСВАМ ЕВРЕИТЕ .МОЖЕ И В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ДА ГИ МРАЗЯТ НО ТЕ СА ЗАЕДНО...ААА ТУК КОЙТО ВЗЕМЕ ВЛАСТТА УМИЩОЖАВА ДРУГИТЕ Е ТОВА ЛИ Е ДОСТОЙНОТО.?ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ 40%ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СИ БЕЗ ВОЙНА

    Коментиран от #15

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Минчо":

    защото държавата МАЩЕХА толерира определенна етническа група
  • 13 Минчо

    8 0 Отговор
    ПРОСТО Е ТОЗИ ОТ КОЙТО ЗАВИСИ ВЗИМА ПАРИ ОТ АРАБИТЕ 20 50 100 лв ПРОДАВА СЕ.НО ТОВА НЕ ГО ПРАВИ ДЪРЖАВАТА. ААА ХОРАТА.ПРОСТО НИКОЙ ЦЕНТРАРИЗИРАНО НЯМА ДА КАЖЕ ВЗЕМЕТЕ ОТ АРАБИТЕ 20. 50 100 ЛВ
  • 14 Любопитен

    10 3 Отговор
    "Протоколи на ционските мъдреци"дава отговор на всички въпроси за логиката на събитията и процесите преди и сега.Книгите на Никола Николов и Хенри Форд също!Интересно е последното интервю с Аарън Русо в ютюб.
  • 15 Не че такова,

    11 8 Отговор

    До коментар #11 от "Минчо":

    ама не може да се отрече,че са намерили цаката да оцелеят през вековете,а ние ще изчезнем напълно след някоя година!Ако не беше турското робство,отдавна да сме се самоунищожили.
  • 16 Минчо

    12 0 Отговор
    ГЛЕДАЙ ПО ДОБРЕ СИРИАНА ФИЛМ.ТАМ СА ВСИЧКИ ОТГОВОРИ.СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ВОЕННАТА СИЛА А НЕ ОТ ПАРИТЕ.СЕГА ЩЕ КАЖЕШ АМА ПАРИТЕ.Е ДА НО АКО БЕШЕ ТАЯ ЛОГИКА АРАБИТЕ ЩЯХА ДА СИ КУПУВАТ ВОЕННИ ТЕХНОЛОГИИ С ПАРИТЕ.НО ТЯХ ГИ ДОПУСКАТ САМО ДО ЗЛАТНИ МЕРЦЕДЕСИ И ПОДОБНИ ЦИГАНИИ
  • 17 Не че такова,

    12 4 Отговор
    ама защо Европа сто години вече се запълва с всякаква паплач,противно на здравия разум и точно по "планът Карнеги"?!Случайно ли Меркел е еврейка и случайно ли покани мигрантите!?
  • 18 Тя и сега е сляпа Европа

    24 0 Отговор
    Щом не вижда заплахата от Азия и Африка!
  • 19 Нанфо

    19 3 Отговор
    Ако имаше истинска Кристална нощ,то сега света нямаше да има сегашните проблеми.
  • 20 Аве Адолф Хайл

    14 6 Отговор
    Жалко само , че акцията не е доведена до край ..... сега света щеше да е по хубав.
  • 21 Циганин

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ццц":

    Много бързо забравихте турските погроми в България, насилственото ислямизиране и публичните екзекуции че и започнахте да симпатизирате на нацистите. Радвате се че са избили милиони евреи и цигани ама плачете за Батак нали.
  • 22 МРЪШЛЯЦИ

    1 0 Отговор
    ТУК ЧЕСТО ПОЛИЦИЯТА ОРГАНИЗИРА СВОИТЕ КРИСТАЛНИ НОЩИ И ПОСЛЕ ИСКА 30% УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТА , А БИТИТЕ ДА ИМ Я ПЛАЩАТ !
  • 23 ЛЪЖЕЦ

    1 0 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът пo врeмe нa нaциoнaлнaтa диcкуcия "Дa! Нa бългaрcкaтa икoнoмикa. Eврoпeйcкa Бългaрия - cтaбилнocт и рacтeж":
    Caнирaнeтo e бeзплaтнo, вcичкo прaвим. Ocтaнa caмo дa миeм прoзoрцитe нa хoрaтa cлeд caнирaнe."... БОЙКО Е ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ
  • 24 МОШЕНИК

    1 0 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Прeмиeрът и лидeр нa ГEРБ Бoйкo Бoриcoв кoмeнтирa прeд „Нoвa тeлeвизия“ кaмпaниятa зa мecтни избoри
    Cигурнo cмe oмръзнaли нa хoрaтa, нo пo-дoбрo oт ГEРБ нямa."
  • 25 БОКО ПАНДИЗ

    0 0 Отговор
    Бoйкo Бoриcoв
    Мeждунaрoднaтa oбcтaнoвкa в мoмeнтa e тeжкa и пocлeдицитe ca зa Eврoпa и в тoвa чиcлo Бългaрия.".................КАЗВА ЕДНОКНИГОВЕЦА ОТ БАНКЯ
Новини по държави: