Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 19:16 3 925 17

Мигрантска криза на Канарските острови

  • канарски острови-
  • мигранти

Приемните центрове са препълнени, а ситуацията допълнително се усложнява и от санитарните протоколи, които се прилагат за всички мигранти

Мигрантска криза на Канарските острови  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Канарските острови са изправени пред най-голямата миграционна криза от 2006 година насам. Само за три дни през последния уикенд - от събота до понеделник, до бреговете на архипелага с лодки са се добрали над 2 500 души. Мигрантският натиск продължи и през следващите дни. Импровизирания пристанищен лагер Аргуинегин в Гран Канария е претъпкан.

От 14 години не са пристигали по 1 000 мигранти на ден както сега, казва Тема Сантана от Комисията за бежанците, като уточнява, че това се дължи на кризата с коронавируса в близките африкански държави.

Според данни на Министерството на вътрешните работи между януари и ноември 11 409 души са акостирали на Канарските острови, което е с 665% повече от миналата година, когато 1 493-ма мигранти са пристигнали по море.

Приемните центрове са препълнени, а ситуацията допълнително се усложнява и от санитарните протоколи, които се прилагат за всички мигранти, за да се избегнат коронавирусните инфекции.

Хората, които са пътували с различни лодки, не бива да имат контакт, а на практика е трудно да се разделят, защото над 2 хиляди души чакат да бъдат пренасочени към други хуманитарни центрове или да бъдат върнати в страните си на произход.

Когато лагерът Аргуинегин беше създаден на 20 август, трябваше временно да приюти около 400 души, докато полицията обработи документите им, а здравните работници им направят тестове за коронавирус.

Сега той е пристан на хиляди, а властите на Канарските острови и хуманитарните организации призовават правителството на Педро Санчес за помощ.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маскарад

    46 1 Отговор
    Тия са избиратели на Бай Дън. Това ни чака, мамуне и Ковиди до края на света.
  • 2 Меркел

    25 3 Отговор
    Няма криза давайте ги тоя отгоре е за мен!
  • 3 челюсти 6

    37 1 Отговор
    До тия Канари не плуват ли акули бре?
  • 4 Очаквано

    24 0 Отговор
    Те са на 300 - 400 км от Африка !
  • 5 Private Spaсe

    41 0 Отговор
    И тези като плъзнат по улиците на Европа въххх гад ме полази!
  • 6 Брат ми

    13 0 Отговор
    Е все пак ,има една бяла фланелка там.
  • 7 толерастията убива

    44 1 Отговор
    И за какво ви е тигава цялата Еврогейска армада от кораби, да плсшите сардините сигурно !? Значи някои европейски граждани не могат да си покажат носа от вкъщи заради забрани, а идат "туристи" без пари и носят....
  • 8 Мисирка

    7 0 Отговор
    А канарчетата(кучетата де), как са?! Хахахаха.
  • 9 Ако бяха удавили първите

    15 0 Отговор
    Нямаше вторите въобще да тръгнат! Първата грешка, води милиони след себе си!
  • 10 Тони Стругаро от механното

    26 1 Отговор
    Лагер без комини не е лагер.
    Адолф Хитлер
  • 11 един от многото

    15 0 Отговор
    Бре , тези като са пътували за Канарите да не са преплували през някой мазутен разлив.
  • 12 Сталин

    14 0 Отговор
    Защо към статията е приложена снимка от зоопарка?
  • 13 ИСПАНИЯ

    15 1 Отговор
    ИСПАНСКИТЕ ВЛАСТИ СЕ ЗАНИМАВАТ С НОСЕНЕ НА МАСКИ НА ОТКРИТО ГЛОБИ И БИЕНЕ НА СОБСТВЕНОТО СИ НАСЕЛЕНИЕ ЗА НЕНОСЕНЕ НА ПАРЦАЛИ И НАМОРДНИЦИ ДОКАТО СА ОСТАВИЛИ НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА ЗЛАТНАТА МИНА ОТ ТУРИЗМА НА ИСПАНИЯ КАНАРИТЕ ЖАЛКАТА ИСТИНА ЗА ЛЪЖАТА КОРОНА И ДИКАТАТОРСКИЯ РЕЖИМ В ИСПАНИЯ И СВЕТА.
  • 14 един

    8 0 Отговор
    Начинът е само един - спиране на щедрите помощи, по-точно не на щедрите, а на всякакви детски и темподобни. Инаме ще се влачат до безкрайност. Не сме стигнали супертехнологии, за да раздаваме пари на когото и да е. Пари при съкращение да, за няколко месеца и край. Всеки нормален и не толкова мързелив знае, че работа се намира винаги........
  • 15 Комунист

    2 0 Отговор
    Либерастия...дива и уродлива..."Но в коя страна капитализма не е див и варварски?"-питаше народния трибун...
  • 16 Нане

    1 0 Отговор
    тия са кат хлебарки
  • 17 все не разбрал

    1 0 Отговор
    Всяка държава трябва да се грижи първо за собственото си население
Новини по държави: