Last news in Fakti

13 Ноември, 2020 07:27 2 917 12

Полша заплаши да наложи вето на европейския бюджет

  • ес-
  • полша-
  • бюджет-
  • вето-
  • варшава-
  • пари-
  • матеуш моравецки-
  • унгария

Говорител на ЕК потвърди, че такова писмо е получено

Полша заплаши да наложи вето на европейския бюджет - 1
Снимка: Shutterstock

Полският премиер Матеуш Моравецки изпрати писмо до институции на ЕС, заплашвайки да наложи вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства, предаде "Ройтерс".

Писмото е подобно на друго, изпратено по-рано от унгарския премиер Виктор Орбан. Писмото е адресирано до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такова писмо е получено. Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И той

    7 10 Отговор
    иска да прескача закони !
  • 2 КОТарАК

    19 1 Отговор
    нашите сискат палци на Полша
  • 3 Полска

    17 2 Отговор
    Опа да не се катърне и четвъртият райх че нещо поляците и унгарците не са пдали като френците и няма да мълчат пред немвкият диктат май.
  • 4 CoV TV

    13 0 Отговор
    Полша е държавата която най-добре усвоява европарите
  • 5 оня с коня

    3 9 Отговор
    Е нали уж у Нас не се спазва Върховенството на закона,за което в Близкото минало едно Отровно трио протестираше яростно и се заканваше "Да измете" Правителство,Прокуратура и т.н.,пък то БАШ БЕЗОБРАЗИЯТА били в Полша и Унгария?!И докато Йончева проглуши ушите на ЕП че в БГ нямаме Съд и Прокурор на мястото излиза че в сравнение с тия 2 държави/за Румъния пък да не говорим/ сме "Вода ненапита".За разлика от Премиерите на Въпросните държави които плашат с Вето,то ББ с готовност откликна на "Препоръките" на Европа и заяви че "се заемаме да се оправим".И КАКВО получихме като Наставления от същата тая Европа?Ами заповед да приемем Истанбулската Конвенция...нерде Ямбол,нерде Стамбул!Естествено бат Бойко е наясно с тия Междунар. отношения и изобщо не им се връзва на нашите Протестанти,дето го описват С ЖАР колко много е "Уплашен"...докато си рита Топката на Стадиона с кеф!:)
  • 6 Сандо

    8 2 Отговор
    Раздаването на пари е моркова и тоягата с която евроНачалниците налагат волята и политиката си.Защо нашите управляващи не се присъединяват към Полша и Унгария1след като и нас ще ни цакат със същия номер?
  • 7 Шляхта

    2 0 Отговор
    А бургаската мър** разкешва и при нея върховенството на закона е ОК нищо, че едни и същи 10 години усфояват евро пари и са над закона!
  • 8 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    7 0 Отговор
    По този повод ББ каза: Разбирам ги поляците, всеки има чакмедже за пълнене, а еврофондовете са идеалният начин за това...
  • 9 5232

    6 0 Отговор
    Евала на поляци и унгарци- да живее Орбан, истисти патриот и родолюбец, пазител на христянските традиции, ценности и култура! Да се разпада тоя ЕС, че ми писна от джендъри!
  • 10 Голем смех

    2 0 Отговор
    Само там ли са толкова крадливи. Я да види ЕК и тук, че май и ние сме в този кюп. Дето се казва, работа та дава свобода, ама само за някои.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания