Last news in Fakti

22 Ноември, 2020 15:14 4 549 33

Сърбия се сбогува с патриарх Ириней по "безотговорен" начин

  • ириней-
  • патриарх ириней-
  • сърбия-
  • коронавирус-
  • погребение

По-голямата част от вярващите се съгласиха да вземат причастие с една и съща лъжица

Сърбия се сбогува с патриарх Ириней по "безотговорен" начин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Всички усилия на компетентните институции за предотвратяване на разпространението на коронавируса се оказаха безполезни. Хиляди поклонници целунаха покойния патриарх Ириней в катедралата, пренебрегвайки предпазните мерки. Много от вярващите на Сръбската православна църква не само не носеха маска и не спазваха разстояние, но и по-голямата част от тях решиха да се причастят с една и съща лъжица - включително деца, пише сръбската медия „Нова“, цитирана от македонското електронно издание “Локално“.

По-голямата част от вярващите се съгласиха да вземат причастие с една и съща лъжица. Не само това, но и непълнолетните им деца също се причастиха. Това решение на някои вярващи, но и позицията на Сръбската православна църква, по мнението на много потребители в социалните мрежи, е много проблематично по времето на пандемията от коронавируса, когато в Сърбия има по над пет хиляди заразени на ден, предаде агенция "Фокус".

Възниква въпросът за безопасността на причастието при пандемия, защото много вярващи използват една и съща лъжица. Църквата обаче настоява, че не може да има опасност от предаване, защото причастието е „кръвта и тялото на Христос“ и следователно не може да се предава болест. Църквата казва, че е приложила всички ограничения за обществената безопасност. Сръбската православна църква вярва, че причастието е по-важно от защитата на живота на гражданите. „Сръбската патриаршия в Белград заяви, че Светият синод твърди, че причастието от една и съща лъжица по традиционния начин, което се практикува от 2000 години, не нарушава задължителните инструкции на държавните органи.

Част от обществеността, от друга страна, смята подобно поведение за "болезнено" и "безотговорно" и че вярващите, които са позволили на децата си да ползват една и съща лъжица, не се интересуват от тяхното здраве или здравето на своите съграждани. Не само непълнолетните се причастиха със съгласието на родителите си, което прави всичко още по-страшно, но и сановниците на Църквата не следваха препоръките на Кризисния щаб да се спазва дистанция. По-рано властите предупреждават и призовават гражданите да спазват предпазните мерки, тъй като цифрите са тревожни. През последните 24 часа в Сърбия са регистрирани 5774 новозаразени, а 28 души са починали от коронавируса. Тествани са 16 938 души.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колхозник 13

    8 18 Отговор
    Титовски порядки...
  • 2 На 1 ноември се случи

    6 11 Отговор
    същото в Черна гора при погребението на починал митрополит с коронавируса инфекция.

    Коментиран от #24

  • 3 ЗАЩОТО

    28 22 Отговор
    Сърбите са мъже а не мишоци
  • 4 Грейс

    18 30 Отговор
    Прост, по прост, най прост ~сърбин!
  • 5 МИ КЪ

    9 13 Отговор
    ЩЕ СЛЕДИМ КОЛКО ЩЕ СЕ ЗАРАЗЯТ В СЪРБИЯ СЛЕД ЕДНА СЕДМИЦА?
  • 6 Behemoth

    2 12 Отговор
    Плътта Христова зали е чумава?
  • 7 Кирилов

    27 4 Отговор
    Нормално са го изпратили - не пишете глупости!

    Бог да го прости и да упокои душата му в Небесното Си Царство!
  • 8 КОТарАК

    25 3 Отговор
    явно е бил истински свещеник..такива са рядкост вече, не говоря за предаване на вирус защото това са глупости

    Коментиран от #10

  • 9 Камен

    31 3 Отговор
    Не пишете, по-добре на такива теми като не знаете и не разбирате!

    От Св.Причастие не може да се зарази никой, защото това са Тялото и Кръвта Христови!

    И вече около 2000 г. Православните християни се причастяват по този начин и няма, не е имало (и няма и да има) нито един случай на заразяване, дори и при най-тежките инфекции и епидемии!

    Коментиран от #14, #18

  • 10 Грейс

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Глупост е за тези, които още не са го изкарали а когато не си боледува не знаеш какво е, затова не давай мнение, че е глупост. По добре "бай бабо да не те стига мечка"

    Коментиран от #12

  • 11 реалистъ

    10 5 Отговор
    "По-голямата част от вярващите се съгласиха да вземат причастие с една и съща лъжица"

    Истински християни! От какво се страхувате? Нали след смъртта ви очаква вечен живот - всекиму според заслуженото. От срещата с Бог ли ви е страх, душици дребни? Или от това че няма да може да плюскате пръжки и да пиете зелен сок и да се оригвате.
  • 12 КОТарАК

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Грейс":

    ти ли го изкара?

    Коментиран от #15

  • 13 Тъкмо ще прибере

    1 8 Отговор
    Повече със себе си да му се кланят и на оня свят
  • 14 Значи викаш

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    От 2000 години нито един християнин не е умрял от болест.

    Коментиран от #32

  • 15 Грейс

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    По лошо! Синът ми!

    Коментиран от #16

  • 16 КОТарАК

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Грейс":

    навремето от грип сме били на парцали-много добре знаеш, мисля с теб коментирахме качеството на храните преди и сега. никога не съм приемал тоя грип за сериозен-просто е опасен за хора със странични заболявания. радвам се за сина ти , пропуснал си да го научиш да пие по 1-2 ракийки за дезинфекция явно-но не е непоправимо:)

    Коментиран от #20

  • 17 3kO

    5 9 Отговор
    За старците разбирам да речем че може да има прочистване на грехове но децата( ми те са без грехове) да се пречистват от грехове по този начин е смешно.
  • 18 Centurion

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Камен":

    Аз се чудя как е възможно, има съвременни хора които да вярват в подобни глупости и небивалици.Смешно е, и е срамно дори.Трябва да се води просветителска дейност ,за да разберат ,че това е една утопия и пълна заблуда,до вярват ,да се кланят и уповават в несъществуващи богове и прочие.Свещенниците,тези измамници трябва да бъдат преследвани заради заблудите в които въвеждат простите хора,от което векове наред живеят на техният гръб.Храмовете не зависимо на коя религия трябва да останат,да се подържат като музеи,на историята на човешкото развитие и на глупостта и невежеството.Няма Господ, няма небесно царство,и никой няма да ви помогне и да спаси душите ви ако не го направите вие.Всичко останало е Плод на развинтени фантазии,и пълни илюзии.

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Хаджи Хаджи Българин

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "Centurion":

    Съгласен съм с реб за храмовете, че трябва да станат музеи! Но когато един музей - " Света Хагия София" я отварят като джамия, това е сигнал за останалите ! Иначе, и за разкошния живот на проповедниците си прав!
  • 20 Грейс

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Пийва, пийва ама то не пита. Аз донякъде съм съгласна, че ако не бяха преекспонирали опасността, ако л лекари както едно време |онова лошото време преглежда ха по домовете, правеха се рентгенови снимки, за да се хване пневмонията навреме нямаше да се препълват болниците и нямаше млади хора да умират. Но така обяви СЗО, че е страшен вируса лекарите също са хора уплашиха се и специално личните лекари отказват с грипоподобни симптоми без тест да преглеждат. Но както сърбите да се буташ между шамарите не го разбирам. Освен това Господ е казал не си създавай кумири. Не съм много сведуща по религия, но това си спомням.
  • 21 КОТарАК

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Centurion":

    аз също не съм особено вяращ , но факта че 13 човека са направили световна религия е смущаващ. това не би било възможно да се случи без външна намеса според мен. има неща които не разбираме и трябва да сме предпазливи в изказа си спрямо тях.

    Коментиран от #22, #25

  • 22 Грейс

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    Някои религии се появяват и изчезват. Дали си спомняш преди 30,40 години за църквата на един кореец МУН, който събираше по стадионите 200,300 двойки и ги венчава ше. Не си спомням кога умря, ни повече не се чу за учението му.

    Коментиран от #23

  • 23 КОТарАК

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Грейс":

    е , то това не беше църква а секта
  • 24 Гледайки реакцията на коментара

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "На 1 ноември се случи":

    ми за починалия в Черна гора митрополит, реших, че българските медии не са писали по случая. Но не е така. Намерих следното: "Патриархът беше един от хилядите, които в неделя присъстваха на погребението на митрополит Амфилохий, най-старшия духовник на Сръбската православна църква в Черна гора.

    По ирония той също почина от COVID-19. На погребението му обаче тълпите от хора бяха огромни, повече от които - без маски. Голяма част от тях са целували и тялото на починалия митрополит, който е бил в отворен ковчег, отбелязва Би Би Си.".
  • 25 Centurion

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "КОТарАК":

    Само си спомни за светата инквизиция,за това ,че невежото християнство е избило най прогресивната ,част от човечеството,учени, физици,химици астрономи и прочие светли умове.Спомни си за Джордано Бруно и за хиляди човешки същества изгорени живи на клада.Земята е плоска нали!!!Или е на гърбовете на три кита.А знаеш ли Колко произведения на изкуството са унищожили тези вандали Християните?Всички статуи и пластики изобразяващи Римски и Гръцки богове са натрошени,статои излезли от из под длетото на гениални майстори!Но да ме продължавам.

    Коментиран от #26

  • 26 КОТарАК

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Centurion":

    това са последствията , но съгласен ли си че 13 човека да направят световна религия е непосилна за обикновени хора задача?

    Коментиран от #27

  • 27 Centurion

    1 6 Отговор

    До коментар #26 от "КОТарАК":

    Защо да е непосилна,13 умна хитри интелигентни и поврътливи намерили формата ,чрез която да държите в заблуда и подчинение масите.Да се възползват от наивността им.Това е същото като партиите,една не малка ,част вътрешно ме споделят идеологията но са там по конюнктурни и клиентелистки съображения.

    Коментиран от #28

  • 28 КОТарАК

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Centurion":

    не е точно така- за разпространяване на християнстото са ги горили , измъчвали , убивали-както първоапостолите така и наследниците им. тук сравнения с партии и тарикатски истории са неуместни , защото са нямали никаква полза а са жертвали живота си.
  • 29 Сашо

    1 6 Отговор
    Браво Центурионе! Дано повече хора прочетат това ,което пишеш и да не се занимават с глупости.
  • 30 Сашо

    0 6 Отговор
    Браво Центурионе! Дано повече хора прочетат това ,което пишеш и да не се занимават с глупости.
  • 31 Другия с коня

    3 7 Отговор
    След масови Литургии и събирания в Черквите Светата Църква успява да зарази с Чума и убие ПОЛОВИНАТА население на Европа през 14 ти век.Чумата се предава като Ковид по въздушнокапков път....Това е и основната причина за експанзията на тюркски племена и завладяването на България от тях...Вярата си е Вяра,ама хайде и малко Хигиена,хора.....
  • 32 Бари

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Значи викаш":

    Стюпид , иска да каже че от извършено Свето Причастие в Православен храм ( защото това се случва само там и единствено в Пр. църква) няма как да се заразиш с корона , чума и каквато да е заразна болест . Защото това е Кръвта и Тялото на Бог Иисус Христос , няма как "Те" да са заразни .
  • 33 йокин

    0 0 Отговор
    Ми тогаз,що измряха,патриарсите?