Last news in Fakti

1 Декември, 2020 13:17 4 414 27

Полша се отказа от военната база "Тръмп"

  • форт тръмп-
  • нато-
  • военна база-
  • полша-
  • сащ-
  • доналд тръмп

Идеята се появи за първи път през 2018 година

Полша се отказа от военната база "Тръмп" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Полската мечта за „увековечаване“ на американския президент Доналд Тръмп чрез създаването на форт с неговото име е мъртва и сега нейните поддръжници се опитват да замаскират самия факт на нейното съществуване, коментират в редакцията на американското издание The Washington Times, предаде агенция "Фокус".

Идеята за Форт „Тръмп“, постоянна американска военна база, която полското правителство трябваше да финансира, се появи за първи път през 2018 г., но сега най-накрая беше заменена от разширен пакт за отбрана. По-специално, в съответствие със Споразумението за засилено сътрудничество в областта на отбраната (EDCA), САЩ ще увеличат военното си присъствие на ротационен принцип до около 5,5 хиляди войници.

Новият договор обаче не съдържа нито дума за нова военна база в Полша. Очевидно вестникът смята, че тази концепция е била изместена на заден план по време на преговорите през 2019 г. Що се отнася до полските служители, те сега твърдят, че Форт „Тръмп“ е имал символична роля и не е бил реален план. Според тях като цяло той олицетворява гаранциите за отбрана на САЩ, след идването на Тръмп на власт преди четири години.

„Името Форт „Тръмп“ беше символично; термин, който обобщава накратко целите на националната сигурност на Полша - постигане на постоянно военно присъствие на САЩ в Полша и по-широко присъствие в региона“, заявиха от полското посолство във Вашингтон. Както обаче припомня The Washington Times, лидерите на двете страни говориха открито за съоръжението. Според някои бивши служители на Пентагона Полша се възползва от този термин, възприемайки го като начин да извлече благосклонност към чувствителния към името си президент на САЩ, чието име вече носят много сгради по света.

„Усмихнах се, когато разговарях с г-н президента“, заяви държавният глава на Полша Анджей Дуда, коментирайки една от срещите с Тръмп. „Казах, че много бих искал да създадем постоянна американска база в Полша, която ще наричаме Форт „Тръмп“. И съм сигурен, че е възможно". Различни служители в отбраната също се позоваха на идеята, която предполага, че американските войски ще бъдат разположени постоянно на едно място. Това беше дългогодишна мечта на Варшава, която Кремъл вероятно няма да хареса. По ирония на съдбата някои бивши служители на Пентагона посочват, че идеята за изграждане на американско военно присъствие в Полша е била популярна както сред републиканците, така и сред демократите през годините. Самият термин Форт „Тръмп" обаче според тях „мъти водите" и излишно политизира темата.

„Към края на моя мандат вече обмисляхме различни варианти в Полша“, призна Джим Таунсънд, заместник-помощник-министър на отбраната в администрацията на Обама. „Цялата тази история с Форт „Тръмп“ предизвиква благосклонност към Тръмп“. Таунсънд също отбеляза, че той и колегите му от Министерството на отбраната приветстват сключването на Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната, вярвайки, че увеличаването на американското присъствие в Полша ще бъде от полза за американската национална сигурност и ще помогне за сдържането на агресивната Русия. Междувременно Дуда поздрави Байдън за края на предизборната кампания, когато стана ясно, че той вероятно ще бъде следващият президент на САЩ. Въпреки това Варшава принадлежи към списъка на световните столици, които все още не са поздравили официално демократа за победата му, тъй като Тръмп оспори резултатите от изборите. Според полските власти официалното признаване зависи от „политическия и юридическия процес в САЩ“.

Въпреки политическите сътресения в САЩ, полските власти са уверени, че отношенията между Вашингтон и Варшава ще останат силни, дори ако администрацията на Байдън дойде на власт. „Надяваме се, че настоящите ни положителни отношения и сътрудничество в областта на отбраната със САЩ ще продължат и със следващата администрация“, заявиха от полското посолство. „Полша е държава, която през последните няколко десетилетия след края на Студената война ясно се придържа към проамерикански и проатлантически курс, независимо от политическите пристрастия на различни американски администрации“. „Вярвам, че нашето партньорство е над политическите различия“, каза Дуда. „Очакваме новия президент на САЩ да встъпи в длъжност".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чичо

    5 16 Отговор
    Поне идея са имали поляците....

    Коментиран от #19

  • 2 Хасан

    12 6 Отговор
    Може да направим там военна база Ердоган.
  • 3 Хо хо хо

    9 1 Отговор
    Ха немците връщат "окуоационните" американски сили в Германия.Чудя се далини немците не чкат америианските пдали внуниформи из базите.
  • 4 Behemoth

    20 2 Отговор
    Ша изкарат бялата мечка от бърлогата и после не могат я вкара обратно...
  • 5 ГОВОРИТ МОСКВА

    17 4 Отговор
    Полските панове съвсем ще свалят гащичките, ама ще им бъде невъзможно да ги 'дигнат.

    Коментиран от #6

  • 6 Хо хо хо

    17 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГОВОРИТ МОСКВА":

    Полша ще замине по-бърже и от Карабах ако ги нагънат рушняците.
  • 7 Сандо

    18 4 Отговор
    Поляците умеят да се въртят и ще я прекръстят.Само да не е на Байдън,че човека е на възраст и може да и търсят ново име.Най-добре да я нарекат Путин,така руснаците може би няма да я унищожат,как ще посегнат на това свято име?
  • 8 Вълко Червенков

    3 23 Отговор
    САЩ ще увеличат войските си в Полша.И не само там.Байдън не споделя "пацифистките" идеи на Тръмп за съкращаване на американските контингенти.Рускенефа ще свърши като СССР.Неизбежно е.

    Коментиран от #11

  • 9 Амбриажи Сър

    15 2 Отговор
    Американците са кнужен тигър и за разлика от американофилите в Бг китайците го знаят затова им пуснаха и вируса който си е оръжие за масово порязяване а американците не направиха нищо нсраха се от страх жените им се неаха с нгрите от БЛМ и даже си свалиха президента.
  • 10 Моцарт

    14 1 Отговор
    Паляците бързо обърнаха байраците. Следващата база ще се казва бай Дън.

    Коментиран от #24

  • 11 Каишков

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вълко Червенков":

    А я кажи нещо за краварския дълг дето е 60% от дълга на целия свят !
  • 12 Ван Хелзинг 🚁

    4 1 Отговор
    Полша ще направи база форт Байдън на 101години и ще бъде признателна към новия американски президент
  • 13 Бойко Борисов

    6 1 Отговор
    Аз на трети март отивам в Анкара да връча ключовете на турската база пред Народното Събрание която ще се казва форт Султан Великолепни
  • 14 Га4е

    10 0 Отговор
    Някои поляци започнаха да идват на себе си.Американски бази, негри, войници събрани от "кол и въже",с присъди,не плащат наем за използваните терени /както при българските летища (полигони)-Капитан Андреево, Летище БЕЗМЕР, Сарафово/.Още малко време да мине и от полските евроатлантици няма да остане и следа.За съжаление Полша /като изкуствена страна/и до сега не може да намери своето място под слънцето.При това се изживяват като католици.При това положение какво павят със сащ,без вероизповедание/20 престъпни секти/.Това трябва да им говори нещо.
  • 15 Ким Чен Ун

    4 0 Отговор
    Вчера връчих на двамата неуспели да преборят инфлацията ключовете за ковчега в който трябва да влезнат и да отпочинат за вечни времена
  • 16 Майоров

    10 0 Отговор
    20 - 30 Милиарда доларчета спечели САЩ от славянска ейропейска Полша)
  • 17 Господин Фратю

    11 0 Отговор
    Поляците са аааадските д*педавци...
  • 18 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    11 0 Отговор
    Поляците са по-големи анаЛЛизачи даже и от Георги Харизанов...

    Коментиран от #27

  • 19 Панове

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "чичо":

    Тя идеата е Сърматска , ама срещу Скитите шега не бива?
    А сега рукайте "Доналдската кочина", че идва Байдън , а после
    може да е и Джон Траволта?
    "Полски Парламент" е думата с която Европа нарича, моментите на ,без ред и тотален хаос!
  • 20 Политолог

    14 0 Отговор
    Няма по "умни" от поляците😂 Срещу привилегията да закупят ф-35 и да се заборчат за 100 години напред, трябва да направят американска база за 5000 човека за тяхна сметка😂😂😂😂😂
  • 21 цоко

    4 0 Отговор
    Колко е тъпо и по "андрешковски " !!! За съжаление е толкова популярно из всички славянски държави. Едните от самочуствие и нарцисизъм да си изпуснат газовете , а пък другите от натягане и под-
    лагане да се нацапат целите от изпусакане !!! Е, ще дойде време и да си плащат тарикатлъка , а това няма да им бъде сефте !!!
  • 22 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ПОЛЯЦИТЕ СПАСЯВАТ ВИЕНА ОТ ТУРЦИТЕ , А КАТО ДАБАВИМ И ВЛАДИСЛАВ ВАРНЕНЧИК --- "СЛАВА ПОЛЯКИ" !!! НО СА ТОЛКОВА КАТОЛИЦИ ,ЧЕ НАПРАВО МИ СЕ ПОВРЪ... !!!!!!!!!
  • 23 киро

    2 0 Отговор
    ЛИЦЕМЕРИ ! Д*педавци , женчовци !!!!
  • 24 То по тези

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Моцарт":

    места вятъра е често от различни посоки,та те са свикнали и байряци и гащи и резби да обръщат така,че няма да им е за първи път на пановете.
  • 25 комитата

    5 0 Отговор
    да им се чудишна поляците що се навират между шамарите -при един конфликт нато ще е едно нищо а основните удари ще са насочени от Руси срещу основните им центрове в Европа . за секунди и минути ще има по една дупка на картата
  • 26 Димитров

    1 0 Отговор
    Когато има две свръхдържави във военно отношение е добре да си член към една от двете страни и това е напълно достатъчно!Ако обаче териториално граничиш с противниковата страна и да искаш военни бази на другата в своята страна е явна глупост!
  • 27 Крум

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Гошко харизанов е непобедим.....:)))))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания