Last news in Fakti

2 Декември, 2020 15:44 3 158 8

Германците мислят как да заобиколят американските санкции

  • северен поток-
  • северен поток 2-
  • германия-
  • санкции-
  • сащ-
  • газопровод-
  • газ

Инструментите за заобикаляне на санкциите, които европейците създават, все още не са сработили

Германците мислят как да заобиколят американските санкции - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Германия те не само планират да започнат да завършват строителството на „Северен поток 2“ след една година бездействие, но и измислиха как германските компании, участващи в този процес, могат да заобиколят американските санкции. Експертите смятат, че след полагането на тръбите в малък немски участък ще започне работа по основния недовършен участък - във водите на Дания. Но заобикалянето на санкциите няма да бъде толкова лесно, колкото германците планират, коментира руският вестник “Взгляд", предаде агенция "Фокус".

Обявена е датата за започване на подновяването на полагането на тръбите на „Северен поток 2“. Стартът ще бъде даден на 5 декември, но най-вероятно без помпозни събития. Геополитическият фон не е подходящ за това. Тази дата беше съобщена на Bloomberg от официален представител на Германската федерална служба за корабоплаване и хидрография.

Германската федерална служба за корабоплаване и хидрография (BSH) потвърди, че се е съгласила с прокарването на газопровода „Северен поток 2“ през декември в германски води. „За работа през януари - април е необходимо да се завърши процедурата за съгласуване на промените (в общото разрешение за работа)“, заяви заместник-председателят на BSH Мерле Мансфелд. Вярно е, че в германските води участъкът е малък - необходимо е да се положат тръби в два участъка с обща дължина 2,6 км. За кораба „Академик Черски“ това няма да е трудно - да прокарва по един километър тръби на ден. Но може да има престой поради продължителни бури в региона . Следователно строителството може да отнеме от една до две седмици. Разрешението на отдела обаче е валидно от 5 до 31 декември, така че корабът е способен на всичко това.

Странно е, че и двамата германски представители предполагат, че корабът „Академик Черски“ ще оперира на германския участък. Тъй като самият оператор Nord Stream 2 AG само преди няколко дни заяви, че ще извърши строителство в изключителната зона на Германия с помощта на плавателен съд с анкерно позициониране. Но това изискване се изпълнява от друг тръбополагащ кораб - "Фортуна". За разлика от „Фортуна“, „Академик Черски“ има динамично позициониране, а не анкерно. И услугите му са по-скоро необходими за завършването не на германската секция, а на датската секция, където работата беше спряна точно преди година поради американски санкции.

Немският участък е малък и дълбочината там е по-малка от 20 метра, така че е възможно да се използва анкерно позициониране (на котва-бел. ред.). Докато в датския участък работата ще се извършва на дълбочина повече от 30 метра и тук е трудно да се направи без динамично позициониране. Сега "Фортуна" е в германския град Висмар, а "Академик Черски" след едномесечен престой в германското пристанище Мукран (това е логистичната база на целия проект) се завърна в Калининград миналата седмица. „Вероятно след германския участък "Фортуна" веднага ще пристъпи към изграждането на датския участък, където към него ще се присъедини вече подготвеният "Академик Черски". От гледна точка на санкциите няма разлика в коя водна зона да започне строителството.

Веднага щом започнете да завършвате изграждането на Северен поток 2, веднага попадате под санкции. Следователно няма смисъл да спираме, казва Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация, експерт в Националния фонд за енергийна сигурност. По неофициална информация на вестник Bild министър-председателят на германската федерална провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швесиг планира да създаде специален фонд за защита на климата. Този фонд ще класифицира газопровода „Северен поток 2“ като „един от най-важните компоненти за опазване на околната среда в Мекленбург-Предна Померания“. Фондът възнамерява да създаде специализирано търговско предприятие, а германските компании, заплашени от американски санкции, ще взаимодействат с руската страна чрез икономически инструменти, предоставени от фонда.

Юшков смята предложения от ФРГ инструмент за защита на германските компании от санкции за сътрудничество с "токсични" кораби (такива, които предизвикват налагане на санкции-бел.ред) за неефективен. Посредник под формата на фонд за защита на климата е малко вероятно да действа като въздушна възглавница, каза той. Германският вестник уверява, че от техническа гледна точка, благодарение на този фонд, никоя германска компания няма да осъществява пряко взаимодействие с компании, които изграждат "Северен поток 2".

На практика обаче това е трудно за изпълнение. „Например, собственикът на„ Академик Черски “(Самарският фонд) е санкциониран, включен в черния списък, издирват се сметките му и се замразяват транзакции с долари. Корабът няма да си сътрудничи с германски компании. Корабите за доставка могат да дойдат до немското пристанище Мукран, където са разположени тръбите, за да заредят с гориво, да заредят нова партида тръби и др. Тези услуги трябва да се предоставят от германски компании. За да избегнат санкции, те продават тези услуги на германски фонд, който ще снабдява „токсичните“ кораби. Но този германски фонд автоматично ще попадне под санкциите на САЩ и също ще стане токсичен. В резултат на това санкциите все пак ще достигнат до контрагентите на този фонд. Затова не виждам смисъл от този фонд “, обяснява слабостите на схемата Юшков. Според него инструментите за заобикаляне на санкциите, които европейците създават, все още не са сработили. „Можете да си спомните как те създадоха инструмент за заобикаляне на антииранските санкции. Но в крайна сметка нито една компания не е използвала този инструмент, защото е безсмислен “, казва експертът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 турски поток

    5 4 Отговор
    Полша излиза от Евросъюза, тръбата става полска и те така.
  • 2 Гошо

    5 7 Отговор
    Лелее кви предатели са това германците
  • 3 Схемаджия

    21 0 Отговор
    Ей, не се научиха! Регистрират компания на Мюмюн Мехмедов от някое монтанско село, слагат 2-та километра тръби и след това американците нека си го търсят и санкционират... Най-вероятно даже ще има и 10% за чекмеджето на Меркел :):)

    Коментиран от #5

  • 4 ПЕНКО

    15 1 Отговор
    ПУСТИ ИЗПЕРКТСКИ МЕРАЦИ !!!!! САНЦИИТЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЧЕЛИ НЕЩО СИ !!! БАНКА КОЯТО МИ "ЗАМРАЗИ" СОБСТВЕНИТЕ МИ ПАРИ СЕ ВЗРИВЯВА ЗАЕДНО С ЕВРЕЙСКИТЕ АГЕНТИ НА ЦРУ !!! ТЕПАНЬЕ МУ Е МАЙКАТА - ДА ВИДИМ КОИ САНКЦИИ ЩЕ СА ПО- ЕФЕКТИВНИ !?!?!?
  • 5 барчо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Схемаджия":

    Това отдавна трябваше да го направят с измислени фирми на измислени хора.Лошото е, че някои основни средства - техника няма как без тях. И за теб ще трябва подобно решение.
  • 6 pbdan

    10 1 Отговор
    Интересно ако САЩ правят газопровод през Мексиканския залив за страните от Южна Америка и някой им се намеси със санкции как не само ще реват, ами ще пратят всичките си самолетоносачи.
  • 7 pbdan

    9 1 Отговор
    Руснаците могат да пуснат газ през Украйна на пълна мощност и да я обвинят в кражби, с което няма да излъжат. Спират газта през тях и казват - който иска газ, през СП1, ако не стига, тогава през Турски поток и СП2. Достройте ги, малко остава.
  • 8 Тодор

    5 0 Отговор
    Как никой не се сети да се даде санкции срещу САЩ, Какво си въобразяват
Новини по държави: