Last news in Fakti

4 Декември, 2020 08:08 3 361 13

Пробив! Полша е готова да оттегли ветото си върху бюджета на ЕС в замяна на...

  • ес-
  • полша-
  • унгария

Варшава и Будапеща не искат достъпа до европейско финансиране да зависи от критерии, свързани със спазване на върховенството на закона

Пробив! Полша е готова да оттегли ветото си върху бюджета на ЕС в замяна на... - 1
Снимка: Shutterstock

Полша е готова да оттегли ветото си върху бюджета на ЕС в замяна на пояснителна декларация за връзката между еврофондовете и върховенството на закона. Това заяви полският вицепремиер Ярослав Говин, който се срещна с висши представители на Европейската комисия в Брюксел.

Полша си е дала сметка, че блокирането на бюджета на ЕС и Фонда за възстановяване ще навреди финансово на нея и на другите страни от ЕС, каза Говин.

Варшава и Будапеща блокираха многогодишната финансова рамка за 1,1 трилиона евро и Фонда за възстановяване от коронавируса за 750 милиарда евро, предназначени за всички страни-членки.

Полша и Унгария не искат достъпа до европейско финансиране да зависи от критерии, свързани със спазване на върховенството на закона.

Говин смята, че е възможен компромис чрез правно обвързваща декларация, която интерпретира върховенството на закона и трябва да бъде приета от европейските лидери:

„Интерпретиращата декларация може да бъде ясно изявление на Европейския съвет, че правилото за условност няма да бъде използвано за упражняване на неоправдан натиск върху отделни членки в сфери, различни от правилното използване на европейските фондове“, каза още Ярослав Говин.

Представителите на Европейската комисия, с които той е разговарял, са дали ясно да се разбере, че ако Полша и Унгария държат на своето вето, ЕС няма да има друг избор, освен да ги заобиколи чрез споразумение за фонд за възстановяване с останалите 25 страни.

В сряда председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен е споменала тази възможност в разговор с ръководителя на Европарламента Давид Сасоли.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бреййй

    5 5 Отговор
    Много на хитри се правят ?!

    Коментиран от #3

  • 2 Venturа

    14 4 Отговор
    Що, не си трайкате, като наш Боцко!
    Хем си прави каквото ще, хем пари му дават. Те го хокат, нашият се е сгушил, като виновен ученик пред даскал.

    Коментиран от #7

  • 3 един от многото

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Бреййй":

    Хитри , не хитри , хората искат , не са като нашия послушко и съгласен с всичко , само и само той и партията му да са добре!
  • 4 Чонкин

    0 2 Отговор
    Пани Бегунова, ела в номере, у меня есть много доларов!
  • 5 ценности

    12 2 Отговор
    Така се прави , а не като нашето момче да ги целува и тупа по гърбовете и каквото му кажат веднага го прави за секунда , без замисляне, че може и да стане с някаква изгода за България.

    Коментиран от #11

  • 6 Мария Габриел Калинова- среден3???

    9 2 Отговор
    На толко ти оценяват работата!! Това е на Дипломатически език казано!! На Български е Слаб 2!!!!тройката е да не си плюят на Соратите самите те!
  • 7 324

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Venturа":

    Явно те не крадат като нашия!
  • 8 Перо

    9 2 Отговор
    Правилна позиция на Полша и Унгария! За тях не може да има “началници”,от които да има финансова зависимост. Нашият кормчия е на черешата,не знае за какво става дума,само козирува и мисли за чекмеджето.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мухахахах

    1 6 Отговор
    едните получават ценности..чичко орбан получава мангизите
  • 11 бобо

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "ценности":

    Какво им се кефиш? Ни виждаш ли, че Полша се спасява сама и заряза Унгария. Дами на повикване.

    Коментиран от #13

  • 12 туй то

    2 2 Отговор
    Кой каквото и да ви говори става въпрос за едни европейски пари - много европейски пари , които Полша иска да продължава да получава а Брюксел не желае да продължава да дава , а както каза Петър Димитров , без европейските пари сме умрели като кучета, а полските кредити , гонят тези на Гърция . Гърция тогава успя да изнуди Меркел , наред са поляците .
  • 13 ценности

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "бобо":

    Единствено съм се кефил на времето на полякините , защото за тях секса не беше предпоставка за запознанство! Иначе винаги са си гледали интереса и не вярвам Унгария много , много да е разчитала на тях , защото добре си ги познава.
Новини по държави: