Last news in Fakti

4 Декември, 2020 11:45 2 103 44

Три основни стълба на ЕС: Честни избори, медийна свобода и борба с дезинформацията

  • ес-
  • честни избори-
  • медийна свобода-
  • дезинформация-
  • план-
  • стратегия-
  • европейска демокрация

През последните години безопасността на журналистите продължи да се влошава

Три основни стълба на ЕС: Честни избори, медийна свобода и борба с дезинформацията - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия представи своя план за действие за европейската демокрация, чиято цел е оправомощаване на гражданите и изграждане на по-устойчиви демокрации в целия ЕС.

Устоявайки на предизвикателствата пред нашите демократични системи, породени от нарастващия екстремизъм и усещането за дистанция между хората и политиците, с плана за действие се определят мерки за насърчаване на свободни и честни избори, укрепване на свободата на медиите и борба с дезинформацията. По-конкретно Комисията ще предложи правни действия във връзка с политическата реклама, които ще бъдат насочени към спонсорите на платено съдържание и каналите за производство и разпространение, включително онлайн платформи, рекламодатели и политически консултанти с цел изясняване на съответните им отговорности. Комисията също така ще препоръча мерки за справяне с проблема, свързан с безопасността на журналистите, и ще представи инициатива за тяхната защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО). Накрая, Комисията ще насочи усилията си за преразглеждане на действащия Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, като засили изискванията за онлайн платформите и въведе строг мониторинг и надзор.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: С развитието на цифровата революция гражданите трябва да могат да правят своя избор по начин, който им позволява да изразяват мнението си свободно. Фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците, а свободните медии и гражданското общество трябва да могат да участват в открит дебат без злонамерена намеса. Затова ЕС предприема действия с цел подобряване на устойчивостта на демокрациите ни в рамките на ЕС.

Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви: Демокрацията не може да се приема за даденост; тя трябва да бъде поддържана и защитавана. Целта на нашия план е защитата и насърчаването на пълноценно участие на гражданите, оправомощаването им да правят своя избор в публичното пространство свободно и без манипулации. Трябва да актуализираме правилата, за да управляваме възможностите и предизвикателствата на цифровата ера. С плана се предлагат действия за повишаване на защитата на журналистите и за борба с дезинформацията и намесата, като същевременно се защитава напълно свободата на изразяване.

С развитието на цифровата революция гражданите трябва да могат да избират, така че мнението им да бъде изразявано свободно, фактите да бъдат разграничавани от фикцията, а свободните медии и гражданското общество да могат да участват в открит дебат без злонамерена намеса. Предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, не са ограничени до границите му, и затова всички негови действия ще имат отражение извън него.

В плана за действие за европейската демокрация се посочват мерки, ориентирани около три основни стълба:

1. Насърчаване на свободни и честни избори

Комисията ще предложи законодателство относно прозрачността на спонсорираното политическо съдържание („политическа реклама“). Комисията също така ще преразгледа правилата за финансиране на европейските политически партии. Посредством Европейската мрежа за сътрудничество в областта на изборите Комисията ще подсили сътрудничеството между държавите членки и ще лансира нов оперативен механизъм, с който ще се подпомогне постигането на ефикасен и навременен обмен относно въпроси, свързани с почтеността на изборите като киберсигурността на изборите.

Комисията ще организира проява на високо равнище, на която ще се срещнат различни органи, за да преодолеят предизвикателствата, свързани с изборните процеси, както и за да се даде възможност на гражданите да участват като гласоподаватели и кандидати в демократичния процес. Солидната демокрация зависи от ангажираността на гражданите и активното гражданско общество, не само по време на избори. За тази цел планът за действие насърчава използването на структурните фондове на ЕС и наличното финансиране по линия на новата програма „Творческа Европа“, а също така подчертава значението на активното участие сред младите хора, което е основен елемент от стратегията на ЕС за младежта. ЕС също така ще укрепи капацитета на мисиите на ЕС за наблюдение на избори в трети държави.

2. Укрепване на медийната свобода и плурализъм

През последните години безопасността на журналистите продължи да се влошава — в няколко държави членки нарасна броят на физическите и онлайн заплахи и нападения върху журналисти. Ето защо през 2021 г. Комисията ще предложи препоръка относно безопасността на журналистите, като ще обърне специално внимание на заплахите срещу жени журналисти, както и инициатива за ограничаване на злоупотребата със съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО). Комисията също така ще работи в тясно сътрудничество с държавите членки чрез структуриран диалог и ще осигури устойчиво финансиране за проекти за правна и практическа помощ за журналисти в ЕС и на други места. Накрая, Комисията ще предложи и допълнителни мерки в подкрепа на медийния плурализъм и за повишаване на прозрачността във връзка със собствеността върху медиите и държавната реклама, наред с другото, чрез Обзор на собствеността върху медиите.

Планът за действие за европейската демокрация върви ръка за ръка с плана за действие в областта на медиите и аудио-визуалния сектор, чиято цел е да се подпомогне сектора, за да се възстанови и да се възползва максимално от цифровата трансформация.

3. Борба с дезинформацията

Планът за действие предлага да се подобри съществуващия инструментариум на ЕС за противодействие на чуждата намеса, включително нови инструменти, които позволяват налагането на финансови санкции на извършителите. Комисията ще насочи усилията си към преобразуване на Кодекса за поведение във връзка с дезинформацията в рамка за съвместно регулиране на задълженията и отговорността на онлайн платформите в съответствие с предстоящия законодателен акт за цифровите услуги. За тази цел през пролетта на 2021 г. Комисията ще издаде насоки за подобряване на Кодекса за поведение и ще изготви по-стабилна рамка за мониторинг на неговото прилагането. Комисията и върховният представител ще предприемат също така мерки за укрепване на устойчивостта на нашите общества и за насърчаване на международните партньорства.

Следващи стъпки

Комисията ще изпълни плана за действие за европейската демокрация постепенно до 2023 г., което е година преди изборите за Европейски парламент. След това тя ще оцени също така постигнатия напредък и това дали ще са необходими по-нататъшни стъпки. Комисията ще продължи да работи с Европейския парламент и Съвета, както и с широкия кръг от национални участници, публични и частни и неправителствени органи, които са от основно значение за укрепването на устойчивостта на нашите демокрации.

Настоящият план за действие за европейската демокрация заедно с новия европейски механизъм за върховенството на закона, новата стратегия за укрепване на прилагането на Хартата на основните права, плана за действие в областта на медиите и аудио-визуалния сектор, както и пакета от мерки, предприети за насърчаване и защита на равенството в целия ЕС, ще бъдат основен двигател, за да се даде нов тласък на европейската демокрация с цел преодоляване на предизвикателствата на цифровата ера. Ангажиментът към демокрацията е залегнал също във външната дейност на ЕС и е основен стълб на неговата работа с присъединяващите се и съседните държави. Планът за действие за европейската демокрация е една от основните инициативи на работната програма на Комисията за 2020 г., обявена в политическите насоки на председателя Урсула фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пЕЕЕЕраса

    16 3 Отговор
    Ами ние?! К'во?! Нали ние сме в основата на евроГЕЙската ценностна система.Забравихте ли ни?!
  • 2 Моделчик

    19 2 Отговор
    Щом е така, веднага да се изгони Боко Мутрата и да се настани в ЗАТВОРА за да гледа как се правят ЧИСНИ ИЗБОРИ.
  • 3 Глупости на търкалета!

    28 2 Отговор
    В ЕС нито едно от трите не се случва, напротив.

    Коментиран от #16, #21

  • 4 мислещ

    19 2 Отговор
    Объркали сте словореда. Правилното е : Борба с честните избори, с медийната свобода; и дезинформация.
  • 5 един българин

    9 1 Отговор
    БРАВО, ТОВА Е ОСНОВАТА, АМА КОЙ ЩЕ ИЗГРАДИ СГРАДАТА БОРЕЩА СЕ ПРОТИВ КОРУПЦИЯТА?!
  • 6 да де

    12 1 Отговор
    Хе,хе лицемери всичко е едно празнодумие.
  • 7 БАЙ Х@Й

    18 2 Отговор
    Медийна свобода - от утре си оСВОБОДЕН от работа !
  • 8 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    И гей оргии с по 25 и раници с дрога. И по водопродната тръба на явната Лъжа!
  • 9 БАЙ Х@Й

    12 2 Отговор
    Честни избори - ама резултата бе , резултата е подменен!
  • 10 доктора

    10 2 Отговор
    Ако искат да водят борба с дезинформацията, да спрат веднага с дезинформацията за ковида
  • 11 ЦЪЦЪЦЪ

    6 0 Отговор
    ПЕЕВСКИТЕ ТРОЛОВЕ КАК СТЕ?! НЕЩО ХИБИРИДКАТА БОКСУВА!
  • 12 БАЙ Х@Й

    6 0 Отговор
    Борба с дезинформацията - гледайте " Да разлаем кучетата" !
  • 13 Немаскираният

    19 2 Отговор
    Обречен е тоя Съюз. Лицемерие, двойни стандарти, различни скорости на развитие, потъпкване на националната идентичност, пропагандиране на неестествените сексуални взаимоотношения и т.н.
  • 14 Окупаторите от нато вън

    6 0 Отговор
    Също така и - войната е мир (проект триморие) невежеството е сила (ковид истерията) и тн истини, а да не забравяме и нашия тулуп, цойто цитира класиците - трудът е свобода!
  • 15 Свобода на словото по Европейски

    12 0 Отговор
    Основното оръжие на ЕС е лъжлива информация за целонасочената държава , после следва санкции за държавата и накрая военна намеса за да демократизирване на държави , примери много Ирак, Сирия , Либия и мн. други .
  • 16 напротив

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости на търкалета!":

    толерира се корупцията , грабежите , незачитането на закони и правила , граждански свободи .....
  • 17 км моп нб

    11 0 Отговор
    Имали 3 основни стълба! Нямате нищо такова. Нито изборите са ви честни, нито има свобода на словото и всичко е фейк.
    Еврейският съюз е организация на мафията, която доограбва хората.
    Колкото по-далеко е човек от тоя съюз, толкова е по-добре.
  • 18 Интересноо

    6 0 Отговор
    Аз пък изпратих жалба до ЕК за изтезанията и репресиите от Пернишката секта,а тия ми връщат писмо в което пише да се жалвам на БГ омбудсмана и БГ съда ,все едно да се жалвам на шефа на сектата!
  • 19 Коментар по заглавие

    6 0 Отговор
    Обещават красиво и светло бъдеще... Тези не успяват дори да заблудят някого! И те не си вярват!
  • 20 Лейка

    0 2 Отговор
    Тези основни Стълбове са невъзможни в България. Каквото и да се пише и прави, е все едно. Докато не се изрине с пълна мощност всичко и да има някакво ново начало. Както и нови затвори, ако не ще им ги изнасяме на Запад.

    Коментиран от #28

  • 21 Стига бе

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Глупости на търкалета!":

    Не виждаш ли, че е само ЩЕ и нищо повече. Малко прах в очите на плебса.
  • 22 Перо

    3 0 Отговор
    Както често се случва,а в БГ е традиция, царя да дава,а пъдаря да не дава. Няма ли ефективен контрол,особено за БГ,всичко си остава на хартия. Например,на фона на европейската ценностна система в ЕС да съществува държава,в която престъпността да е държавна политика,медиите да са под пълен контрол на криминални олигарси и т.н.,примери много!
  • 23 От лицемери,

    8 1 Отговор
    меки китки и соросоидна "демокрация" вече отдавна сме наясно какво всъщност представлява този еврейски съюз. Най пресния пример за нас е позицията на брюкселските лицемери относно справедливите протести на българите за сваляне на крадливата мутра Бойкошенко и моменталните им писъци срещу другия диктатор - Лукашенко.
  • 24 бегаййй

    8 0 Отговор
    И трите стълб са прогнили и пропити с корупция и измама. ЕС е една скапана сбирщина от гейове без капка ценностна система - като най от пред е меркелето без дете без маче - е аджеба за какво се борим ммм - ми за на тиквата шкафа и лъжите. Това няма как да е вечно - всичко има начало и край.
  • 25 Vov

    8 0 Отговор
    Борба с дезинформацията звучи страшно. Всички, които не споделят нашето мнение, са грешни и дезинформират. Наложено е в Германия през 30-те години и резултатите ги знаем.
  • 26 big

    6 0 Отговор
    ЕС борба с дезинформацията? Въобще там има ли такова животно, т.е. борба? Това е основа на цялата им информационна система, истината въобще я няма, особено свързано с Русия, Китай или там където политиката не отговаря на техните интереси!
  • 27 Селянин

    6 0 Отговор
    Имам само един въпрос. Денисчо, колко заработи за тази статия?
  • 28 no name no face no number

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Лейка":

    И на Запад и на Север и на Юг все същото.....е както и в БГ. Така, че трагедията е пълна
  • 29 Дрънкане

    7 0 Отговор
    3те стълба са фикция. Честни избори в България - ха, ха, ха. Медийна свобода в България - ха, ха, ха. Борба с дезинформацията в България - ха, ха, ха, лъжат те от екрана от сутрин до вечер.
  • 30 Бългaрин

    4 0 Отговор
    Борба с дезинформацията - 🤔" противодействие на чуждата намеса," Ами Браво! Спирайте американската пропаганда и турските сериали, които заливат България !
  • 31 знаемзахитлер

    4 0 Отговор
    Хахаха видяхме ги тия три стълба в кампанията на Биден и Хамала:

    честни избори- вписване на умрели за гласоподаватели, измами с електронното и пощенското гласуване( доказателства колкото щеш от Сидни Пауъл и Рудолф Джулиани- бивш главен прокурор на САЩ и бивш главен прокурор на щата Ню Йорк, вкарал в затвора мафиотския клан Гамбино).

    свобода на словото- пълна цензура на свободното мнение и доказателства за манипулации с изборните преброявания, от частните медии и социални платформи на корпоративните елити и олигарси, спонсорирали кампанията на Биден и Хамала.

    Меркел и ЕК на Лайден са част от либералния( някъде му казват либерастки) проект на демократите, чрез Килъри и Обама за глобална доминация чрез дигитален контрол, следене и ограничаване правата на европейските граждани- възрастни и деца, под формата на извънредни закони срещу заплахи от нещо си.
    Хитлер е използвал същите извънредни закони за ограничаване правото на европейските граждани- комендатски час, ограничаване на придвижването на групи от хора, цензура на свободното мнение със заплаха от затвор или концлагер, само правилна пропаганда от медиите на Гьобелс( както днес се налага единствено пропагандата на частните медии на либерал- демократите- СНН, НБС, Ройтерс, ФАЦ, Дойче Веле, ББС и т.н.).
  • 32 JEB

    0 5 Отговор
    що квичите бре..при путин нали всичко е разрешено
    нямат гейове..и еврей нямат..и интернет не е ограничен до руски или никакъв..за съдебната им система да не говорим едно писъмце от горе и няма излизане от затвора
  • 33 JEB

    0 4 Отговор
    повечето глупаци тука ако го попиташ каква партийна идеология изповядват няма да могат да отговорят..националисти ли са
    комунисти ли..повечето клонят към тривиален хейт анархизъм..харесват путин но не харесват бойко и тн,,пълна каша ви е в главите другари..обаче едно да ви е ясно няма как да стане на вашата в тоя живоот

    Коментиран от #35

  • 34 Антигерб

    2 0 Отговор
    Ехааа, те да питат нашите гербаджийчета как се правят "честни избори", да вземат пример от нашата "медийна свобода", как се борят с "дезинформацията" като им противопоставят откровени лъжи, какво "върховенство но закона" имаме - законите изобщо не важат за върховете.

    Абе направо да вземат тиквата за председател на ЕК щото народът тук е прост и не можахме да го линчуваме ама там може и да стане да увисне с главата надолу.
  • 35 Антитрол

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "JEB":

    Какви идеологии те гонят - хората харесват всеки управник който милее за държавата си и народа си, та за това харесват Путин и Орбан а не харесват Вожда ви - продажниците всеки ги мрази и не се чудете защо не харесваме соросоидни тролове. Те продават държавата си за пари

    Коментиран от #39

  • 36 бозавглавата

    0 4 Отговор
    виж аз съм бетон антигербер..но България на практика е умалено копие на русия в управлението си в момента без ядрените бомби..ти ако харесваш разни вождове аз не харесвам такива..нито харесвам правителството да решава кои новини са новини и кои не са щото не им изнасят..не знам какво толкова е свършил путин за русия при условие че са една от най-бързо намаляващите нации и бвп им е почти същото като нашето..при унгария е малко по различно по една проста причина унгарците са забити в средата на европа и стандарта им се определя в голяма степен от съседните страни..така че и там нищо голямо не се случва

    Коментиран от #42

  • 37 Демократ

    2 0 Отговор
    Това борба с дезинформацията ми звучи много нацистко - хората не са толкова глупави че да не могат да преценят кое е информация и кое дезинформация - информацията обикновенно е придружена от факти но в повечето случаи когато информацията е нелицеприятна за управляващите казват че това е дезинформация въпреки че е придружена от факти.

    А борбата против "дезинформацията" се заключава в триенето на на информацията и скриването на фактите.
  • 38 JEB

    0 2 Отговор
    изяснете си първо в каква политическа система искате да живеете и тогава плюйте по демокрацията

    Коментиран от #40, #41

  • 39 кцм дс фсд

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Антитрол":

    Правилно си го казал, само си забраил да кажеш "малко, унизително малко пари". Защото те продава всички нас за кока-кола и парче вчерашна пица. Някои казват, че ппреди и банани са им давали ,ама сега са спрели, щото джендърията ги ползвала не по предназначение и по този начин се отплесвали от задължението си да пишат лиготии и опорки.
  • 40 Наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "JEB":

    Точно Демокрация искат хората. Затова дигат глас срещу цензурата, която иска да наложи ЕС. Знаем резултата - Вашингтон казва кой е прав и кой да бъде бомбардиран, ЕС мълчи.
  • 41 кц сд цс а

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "JEB":

    А защо трябва да искам да живея в някаква си ПОЛИТИЧЕСКА система?
    Може да искам да живея в СПРАВЕДЛИВА, СОЦИАЛНА сицтема. Там където ми се дава право да кажа какво мисля и да поискам правата ми да бъдат зачитани. Там където една шепа хора с мнооого и придобити нечестно пари са в затвора, а по-добре в крематориума, вместо да ми определят съдбините и да ме третират като ГОЙ.
    Може да искам да живея в система, където хората си помагат, а не те гледат вълчи и да се чудят как да ти забият нож в гърба или спринцовка в задника.
    Що, това соросоидите на се пръждосате във въжделената ви америка и да спрете да отравяте хората с манипулациите си?! Вървете вие там! Нали ви кефи. Не ме пращайте в Русия, защото и там не са цветя и рози. Просто тамошният не ви дава да крадете и за това не ви понася!
  • 42 Антитрол

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "бозавглавата":

    Изобщо не харесвам вождове но пропагандата ти е промила мозъка.

    Путин руснаците си го харесват и е избран от повече от половината от имащите право да гласуват.

    Руснаците намаляват с темповете на Япония например и са много за нас.

    БВП на Русия е малък но се увеличава с доста големи темпове - но за да е малък не е виновен Путин а разпада на СССР с последващо заграбване на активите при Елцин от олигарси и санкциите на американците - те не са се отказали да заграбят Русия.

    В крайна сметка последните 30 години не Русия е виновна за нашето окаяно положение а новите ни господари но тролчетата не получавате пари да плюете по САЩ а само по Русия - но това не са интересите на България а на краварите.
  • 43 Антисоциалист

    1 0 Отговор
    Господа, щом евроимперците обявяват, че водят "Борба с дезинформацията", то да поискаме от тях:
    - да отречат лъжите си за спасяване на планетата и да признаят истината, че земният климат зависи предимно от процеси в самата Земя и не от от емисиите на промишлеността;
    - да отречат лъжите си за коронавирусната пандемия и да признаят, че нито вирусът й е изолиран, т.е. не е доказано да я причинява и, че нея да я има.
    Щом Евроимперците се обявяват за честни и свободни избори, то да поискаме от тях да осигурят забрана на изявления и избор на хора с безусловно низка и ниска нравственост, на нравствено недъгави като евродепутата Кон Бендит - организатор на палежи на лични коли на граждани във Франция през 1968 г.; на умствено недъгави като г-ца Тумберг, на потомствени агенти на тайни служби като г-жа Меркел - на ЩАЗИ.
    Щом искат "Върховенство на закона", то:
    - да отречат лъжите си за върховенство на техните закони над националните ни;
    - да отменят исканията си да съдят държави за атмосферни замърсявания с прахови частици от Сахара;
    - да заставят Германия да изплати на Гърция репарациите за нацисткото си нашествие с лихвите за 64 години - над 300 милиарда евро.
  • 44 JEB

    0 0 Отговор
    изчисти сърцето си и ще почистиш стаята..изчисти стаята и ще почистиш къщата..изчисти къщата и ще станеш едно с поднебесната
    ..света не е черно бял никога не е бил..истината е че външната политика е много сложно нещо още повече за малка страна като нашата..аз смятат че съм наясно със себе си и с политическите си възгледи..ако имаме повече такива няма да стават грешки