Last news in Fakti

5 Декември, 2020 15:46 3 695 31

"Политико": България плаща цената за неработещото здравеопазване

  • коронавирус-
  • българия

Борисов се страхуваше да въведе по-строги мерки, за да не влоши шансовете си за победа на изборите през идната пролет

"Политико": България плаща цената за неработещото здравеопазване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

България е с най-високата смъртност сред държавите в ЕС, а правителството взе твърде късно и твърде малко мерки срещу коронавируса, коментира авторитетното издание "Политико". Ето някои акценти.

България плаща цената за неработещата здравна система, която бе обезкръвена от дългогодишния отлив на медицински специалисти към чужбина, а сега е изправена на ръба на своите възможности, пише авторитетното сп. „Политико".

Изданието съобщава, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) България в момента е с най-високия процент на смъртност в ЕС – 25,4 на 100 000 жители в рамките на 14 дни, а през последната седмица на ноември са били регистрирани над 20 000 нови инфекции с коронавирус.

Всъщност смъртността за 14-дневен период в България е дори най-високата в смета. По този показател България изпревари с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията.

В статията на "Политико" е цитиран Петър Марков, епидемиолог и преподавател в London School of Hygiene and Tropical Medicine, който казва, че високата смъртност е индикатор за претовареността на здравната система и показва доколко качествени са грижите за пациентите в тежко състояние и дали има добра защита на рисковите групи.

Прекалено малко мерки, твърде закъснели

Чуждото изданието цитира мнения на експерти, според които, правителството е чакало твърде дълго с въвеждането на по-строги ограничителни мерки, независимо от бързо нарастващия брой на новите инфекции.

По-строги мерки трябваше да бъдат взети отдавна, казва Петър Марков. "С оглед на високата смъртност в България те трябваше да бъдат въведени още преди няколко седмици", коментира експертът.

„Борисов се страхуваше да въведе по-строги мерки, за да не влоши шансовете си за победа на изборите през идната пролет“, казва политоложката Ружа Смилова. А "Политико" изказва недоумение от факта, че и сега са разрешени събирания на хора до 15 души, че остават отворени театрите и някои малки магазини, макар и да не продават стоки от първа необходимост.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боко

    9 3 Отговор
    стига си тъпнял бе, бръкни в чекмеджето и си купи вазелин, хем и на твоя македонски приятел ще му е по- харно.
  • 3 Behemoth

    7 4 Отговор
    Пу първи!
  • 4 БГ ДБ

    40 3 Отговор
    За закъснелите, противоречиви и объркани мерки, за попиляното здравеопазване, за липсата на линейки, здравни работници и реформи българи плащат с живота си. Крайно време е хунтата да плати с оставките си и да влезе в затвора
  • 5 Браво Браво

    17 1 Отговор
    Благодарим ти, партиьо любима, че и в таз класация ни има!
    Новата година май ще си я честитим през март..

    Коментиран от #24

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 3 Отговор
    герб мутри вън
  • 7 Румелиец

    8 18 Отговор
    Март месец гласувайте за ДПС и да си отиваме към Турция,тука вече не се издържа!!!

    Коментиран от #9, #23

  • 8 вярвайте на бб

    15 3 Отговор
    той е слънце и истината казва, трябва да му благодарим че се е съгласил да ни управлява. Само той може друг няма. А за това че българите са в това състояние е виновна византия и после османците, вярвайте бойко няма вина. И аз си поръчах момиче и на сутринта шкафчето ми с едни евра едни златни кюлчета.

    Коментиран от #10

  • 9 Нинка.

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Румелиец":

    Имаш избор...В Анадола или Диарбакър...Бягай,не спирай!!!.Който иска го вземи ,също.с тебе...Действай.!!

    Коментиран от #12, #28

  • 10 Гошо

    4 5 Отговор

    До коментар #8 от "вярвайте на бб":

    А не е ли Русия и КГБ

    Коментиран от #11

  • 11 добави

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гошо":

    когото си искаш. Само няма да обвиняваш вожда, Може и себе си да обвиниш, ти си знаеш защо.
  • 12 до нинката

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нинка.":

    защо да бяга скоро бг'то ще е виалет или федерация, няма повече да е щат те се разпадат.
  • 13 В worldometer

    7 8 Отговор
    Пише друго. Смъртността в Англия, Франция, Испания, Чехия, Белгия, Румъния е по висока от нашата, само пиковете им са в друго време. В Белгия и Румъния е двойна. Обаче мисирките много искат трагедии...

    Коментиран от #14

  • 14 до мисирката

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "В worldometer":

    има в интернет световна информация, дневна, седмична, месечна и общо на 100000 болни. Няма как да мине фейка ти.

    Коментиран от #25

  • 15 Цитирам по памет

    1 2 Отговор
    Ето някой от фразите, които съм чувал да са произнасяни от „геройте” на прехода : „Знам, че съм за малко и гледам да изкарам колкото мога”, „Как 2 години? Имате 3 месеца да напишете стратегията с някакви анализи. Не се знае след 6 месеца дали ще сме на власт вие искате 2 години стратегия да правите.”... Ето за това сега умират хора, но гледайки разни снимки и слушайки разни записи разбирам, че нищо не се е променило и дори вбъдеще още добри българи ще плащат сметката с живота си.
  • 16 Хупман

    8 1 Отговор
    Политико е жълто издание и далече не е авторитетно . Беше. Сега пише статии по слухове, чужди публикации и по поръчка, защото не може да плаща на кореспонденти и си съкрати персонала с 40 %. Тая статия е типичен пример.

    Коментиран от #18

  • 17 Полит ко

    6 3 Отговор
    И в коя държава болниците не са препълнени и няма недостиг кадри?Дайте пример де?Въпреки ,че тези държави нямат Мангъров ,който отрича всички мерки веднага щом въведат и към него се прикачват бивши политици със съмнително минало,задължително участват твмедии, всичко с цел да провалят и мерките ,да дезорганизират обществото с мръснишката цел повече заразени и претоварване на болниците,няма значение ,колеги,етика ,грижа за обществото,дали с политическа или друга цел,няма значение,защото застават срещу здравето на нацията умишлено.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 18 знаем те

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хупман":

    ти вярваш на пеевския печат. Тези издания които критикуват вожда са жълти нали? кафевия.
  • 19 примера

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Полит ко":

    е Турция.
  • 20 каква световна

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Полит ко":

    конспирация включи само само да замажеш некадърност.
  • 21 що за мазилка правиш

    2 3 Отговор

    До коментар #17 от "Полит ко":

    Италия скоро ще открият болница а твоя вожд магистрала. Така че засрами се и се снижи.

    Коментиран от #31

  • 22 Евгени

    5 2 Отговор
    Пандемията от коронавирус махна много маски – видяхме много бързо разликата между отговорния гражданин и тъпоумния мангъровист със запалена маска в едната ръка и снимка на Мая Манолова и Арман Бабикян в другата. Сега обаче лъсва най-гнусната мимикрия – тази за съществуването на българското семейство. За какво говорим, когато половината нация смята дома си за най-страшния затвор и проклина земя и небо, че се налага да прекара малко време там?
  • 23 Тръгвай си,

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Румелиец":

    никой не те спира,защо ще чакаш месец март. Щом те влече,тръгвай сега. Какво се оплакваш по форумите.
  • 24 Политолог

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Браво Браво":

    Новата стара година...😂
  • 25 Санитар

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "до мисирката":

    Е точно, в интернет нещо не излиза, че сме първо място по смъртни случаи. Не че това е успокояващо, но изглежда Белгия е на първо място.

    Коментиран от #26

  • 26 пак лъжеш

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Санитар":

    излизат даже две диаграми. Задклавиатурното може да не е в ред.
  • 27 Кой68

    1 0 Отговор
    Щото в Италия е джелезо.....

    Коментиран от #29

  • 28 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нинка.":

    Унижение за анадола,тук е по бетер и от анадола бре Нинке
  • 29 как може толкова глупави

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кой68":

    Ако не знаеш защо ето жокер "на 100000 го смятат"България е на първо място в ЕС и на 25-о в света по смъртност от коронавирус.
    Данните на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията сочат, че за последните 14 дни страната ни е на първо място по смъртност от коронавирус Статистиката показва, че в държавата ни има по 26.0 смъртни случая от коронавирус на 100 000. Зад нас са Словения (21.9), Лихтенщайн (20.8)
  • 30 гост

    2 0 Отговор
    Бойко, оня горе ще те накаже за всичко. Много хора си отидоха без време. Много грхове си взе. Не искам да съм на твое място.
  • 31 Ти пък

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "що за мазилка правиш":

    И кой е казал ,че няма достатъчно болници ?Не разбра или недочуваш,че медиците са недостатъчно,повечето са заразени и няма кой да ги замести.По 12 часа със скафандри лекуват тежко болни,и на фона на това протести срещу маските,някои " умници" ги горяха,,не се спазва дистанция като че ли е много сложно да не се завираш и да дишаш във врата на човека пред теб на опашка или другаде, да си миеш често ръцете или дезинфекция.Ниската здравна култура,безхаберие и изобщо на култура на някои ни докара увеличаването на заразените.И не без безрезервната подкрепа на Мангър който демонстративно вадеше мръсната си маска от джоба.И това е лекар,каква хигиена,какъв пример?