Last news in Fakti

6 Декември, 2020 19:59 2 579 18

Изтича ли времето на САЩ да защити Тайван от набезите на Китай

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • самолетоносач-
  • свръхзвукови ракети-
  • заплаха-
  • народна освободителна армия

Съветникът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън предупреждава, че е крайно време Вашингтон да се намеси

Изтича времето на Съединените американски щати да се противопоставят на набиращия сили Китай и да предотвратят атака срещу Тайван – това заяви съветникът на новоизбрания президент и пенсиониран генерал Стенли Маккристал.

В интервю бившият командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан предупреди за нарастващия военен капацитет на Китай. Той каза, че Народната освободителна армия на Китай се укрепва далеч по-бързо в сравнение с очакваното и Байдън не бива да подценява заплахата.

„Изтича времето на САЩ и другите съюзници да се опитат да попречат на Китай да завземе Тайван“, каза той и допълни: „Притеснението ми е да не се събудим една сутрин и Китай да ни е поставил пред свършен факт, тъй като току-що е засипал Тайван с ракети“. В този момент въпросът ще бъде дали САЩ ще бъде подготвен да се бие за Тайван. Според Маккристъл САЩ трябва да инвестират в собствените си сили и в съюзници от региона.

"Китайският напредък в разработването на ракети е ключов фактор, тъй като хиперзвуковите ракети, с които страната разполага, могат да потопят американски самолетоносач", подчерта още той.

Маккристъл предупреди, че е крайно време за отговор от страна на Вашнингтон, като сподели, че очаква съвсем скоро Китай да се активизира.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    40 3 Отговор
    Много отдавна изтече времето!
  • 2 Друво тече

    46 1 Отговор
    Изтича времето САЩ да спре да си рови носа дето не и е работа. Страната с най-много бойни действия на чужда територия в новата история.
  • 3 Centurion

    39 1 Отговор
    САЩ нямат шансове, просто. Всичко! е въпрос на време.
  • 4 БУМ

    45 1 Отговор
    Щото този пенсионер решил всички проблеми в Афганистан, та сега ще оправя и Китай... Абе откъде ги копат такива мухъли?
  • 5 Бай Шиле

    34 1 Отговор
    Представям си какъв вой би се разнесъл,ако Шойгу направи подобно изявление относно Венецуела.

    Коментиран от #16

  • 6 В В Путин

    29 0 Отговор
    Този съветник живее с понятия от 19 век,когато китайците ядяха само гарнитурата на свинско с ориз.Но сега и свинското и ориза са при тях.Не съветваме ентусиасти от Студената война да се репчат на Китай.Дори ние не смеем.
  • 7 В.В.П.

    29 0 Отговор
    Република Китай е Китай..!!.На всяко действие има противодействие...Колкото повече се напъва САЩ,толкова повече ответни мерки ще има от Китай...А иначе Тайван са си добре и без янките....,,,
  • 8 адвокат

    10 11 Отговор
    Тайван е щат от САЩ?
  • 9 нашия

    6 5 Отговор
    това си е работа на Англия -САЩмогат само да помогнат ако трябва-ейде еди път Обединеното кралство да си свършат сами работата -да ги видим че мигат нещо
  • 10 КГБ

    17 0 Отговор
    Ми китайците нали успешно копират всичко.Защо не вземат да направят цветна революция в Тайван? ЦРУ ще излезе в неплатен отпуск.
  • 11 Математика

    3 0 Отговор
    Представяте ли си милярд китайци с модерни телефоноръжия срещу агресори които искат ориза им,ще стане агресорска китайска провинция !
  • 12 хайде

    1 6 Отговор
    сега е моментът, изненадващ превантивен удар с/у Китай и Русия на втори февруари! Напрет?
  • 13 Все ми се ще да вярвам, че ще се намесят

    7 1 Отговор
    Те и Северна Корея се Ерчеха а после закусваха заедно. В Сирия от 100 ракети , 72 от тях ги хвана липсата. Та и сега ще е същия джумбиш.
  • 14 Русофил плюс

    3 0 Отговор
    ".. крайно време Вашингтон да се намеси" - хайде де, натегнете обстановката до нажежаване! На другия фланг се "счепкайте" още по-здраво с руснаците. Познат стил. Не се и съмняваме, че ще го направите. Цирк! - в безрасъдната си агресия направихте съюзници от Русия и Китай. А може би Либералните Глобалисти ще "стоплят" след известно време, че силичките им не са достатъчни да "налапат" целия свят, с което покойният Маккейн отказваше да се съгласи. Какво пък, в крайна сметка разделеният свят може и да е по-добър от (пседо-)демократическия насилствен унилатерализъм.
  • 15 гони дивото

    8 0 Отговор
    Няма и да се намесят ,ще поприказват , поприказват пък ще им мине. Търсели съюзници в региона , някой да умира вместо тях , стара практика , вече трудно приложима , ми на никой не му се умира , дори и на руснаците . В тази географска точка на света , в китайският двор , Китай ще ги бие с керемиди , не с ракети. Дори санкциите не могат да помогнат , защото Китай отдавна е хегемон в сектора реална икономика , и икономическа ефективност, ако щете и в сектора иновации , и патенти. Основната грешка на САЩ се състой в това , че когато руснаците в лицето на Горбачов желаеха САЩ за свой приятел и стратегически партньор , заедно да седят на една маса , тогава американците видяха сгоден случай да ги разчленят и унищожат по части , навряха им базите си под носа , и забраниха на колониалните си правителства да водят с тях пълноценни отношения . Сега точно тази Русия им е нужна за съюзник , но "Марко Умря" . Достатъчно беше Русия да спре потока суровини за Китай , да ги лиши от военни технологии , и в Китай щеше да се появи следният кулинарен специалитет - "Плъх по Пекински" .
  • 16 скоро

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Шиле":

    Шойгу направи скоро едно изявление , но ставаше въпрос за Германия . Някаква министърка рекла в Германският Бундестаг , че с Русия трябва да се преговаря от позиция на силата . И Шойгу и отговори в изявление - Ако гжа министърката е забравила какво се е случило с Германия , когато за последно Германия е разговаряла с Русия от позиция на силата , да попита своя дядо.

    Коментиран от #18

  • 17 Ван Хелзинг 🚁

    1 3 Отговор
    Крайно време е Америка да окупира Китай и да ги премахне от ООН като велика сила и да остави на Китай само Пекинско Княжество и останалите територии поделени между Америка и Европа
  • 18 Бай Шиле

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "скоро":

    Германска учителка попитала децата "коя е най дългата улица в света". Децата почнали: Сънсет,Уолстрийт,Унтер дер Линден ... Малкият Ханс: Дядо каза,че е Малая Садовая в Сталинград.За три месеца и до средата не са стигнали.