Last news in Fakti

11 Декември, 2020 13:25 1 862 6

Нулев напредък! Намаляват шансовете за търговско споразумение Брюксел-Лондон

  • брекзит-
  • великобритания

Европейската комисия вече публикува извънредни мерки в случай, че двете страни не постигнат разбирателство

Нулев напредък! Намаляват шансовете за търговско споразумение Брюксел-Лондон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможността да няма търговско споразумение с Великобритания е по-вероятна от обратното. Това е станало ясно по време на дебатите на европейските лидери, които втори ден провеждат последната за годината среща на върха в Брюксел.

От Европейския съвет напомнят, че преговорите се подновяват днес, а в неделя Европейската комисия ще оповести дали е възможно постигането на сделка. Лидерите отбелязват, че положението остава сложно, остават и основните проблеми: лоялната конкуренция, рибарството и управлението. Вчера Комисията публикува извънредни мерки в случай, че двете страни не постигнат споразумение.

Снощи и британският премиер Борис Джонсън заяви, че е много вероятно Обединеното кралство да не успее да постигне споразумение за търговските отношения с ЕС след Брекзит.

Сделка за Брекзит все още е напълно възможна след като 90% от пътя е извървян, каза британският министърът на културата Оливър Даудън. Той обаче повтори казаното снощи от премиера Борис Джонсън, че това не може да стане за всяка цена и че вероятният сценарий е Брекзит без сделка.

Политическите лидери – британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен – ще съобщят в неделя крайното си решение дали е възможна сделка за бъдещите търговски отношения след Брекзит. В Лондон обаче все повече натежава становището, че се отива към Брекзит без сделка. Оливър Даудън заяви тази сутрин за „Скай нюз“, че след като огромна част от пътя е извървян, не е задължително да се приема сценария за Брекзит без сделка.

„Ще бъде много по-добре и в интерес и на Обединеното кралство и на ЕС тази сделка да бъде постигната. Но тази сделка не може да бъде срещу всякаква цена и бъдещите търговски отношения не могат да се постигнат чрез компромис по много важните за нас неща“.

Борис Джонсън сега смята, че страната трябва да се подготви за бъдещи отношения в „стил Австралия“ без сделка за свободна търговия с ЕС. Той каза, че при тези условия страната му ще просперира, но бившият австралийски премиер Малкълм Търнбул го предупреди, че „трябва да внимава какво си пожелава“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 3 Отговор
    Аре балтията за албионските Мишоци, които първи напускат потъващият кораб!
  • 2 Бонър с коронавирус

    1 6 Отговор
    И нас какво ни касае ?
  • 3 az #Победа75

    4 6 Отговор
    Агонията ще продължи докато не стане ясно кой ще е новият президент на САЩ. Ако бъде посочен за президент Байдън, ще има бърза сделка. Ако Тръмп успее да се пребори, Лондон ще се опита да наложи своите интереси в тази сделка.
  • 4 Факт!

    2 3 Отговор
    Немците се надяваха че чрез избирането на Байдън ще повлияят на Англия да не напуска союза.Грешката на англичаните е че не изтребиха американците през глодомор навремето.Американците са изключително прст и противен народ.
  • 5 Да бе!

    3 0 Отговор
    Ще има споразумение! Въпрос на интереси!

    Коментиран от #6

  • 6 ТаУмВзе

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да бе!":

    Куцата деменция бай дън ще им го Приложи на британците. Отдавна са им го измислили. Въпрос беше, коя маска ще го изпълни.
Новини по държави: