Last news in Fakti

14 Декември, 2020 14:21 2 307 1

Край на процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на ЕС и плана за възстановяване

  • ес-
  • икономика-
  • бюджет

Има съгласие за създаване на фонд "Европейска отбрана" за 8 млрд. евро в рамките на 7-годишния бюджет на ЕС

Край на процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на ЕС и плана за възстановяване  - 1
Снимка: Shutterstock

Европейските институции приключиха процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на ЕС и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса.

Съветът прие набор от решения и законодателни актове като част от пакета, които очертават бюджетната рамка на Общността за следващите години.

Решението идва след заседанието на европейските лидери миналата седмица, в резултат на което беше преодоляно ветото на Полша и Унгария върху многогодишната финансова рамка и възстановителния план.

Съветът прие регламент, с който се създава инструмент за възстановяване на ЕС. С него се идентифицират възстановителните мерки за преодоляване на последствията от COVID-19, за които се отделят 750 млрд. евро.

Те ще се набират на капиталовите пазари, като се определя времевото ограничение за използването им и тяхното разпределение по различните програми

От тях 390 млрд. евро ще са под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. - под формата на заеми.

Същевременно беше постигнато временно политическо съгласие между Европейския парламент и Съвета за създаване на фонд "Европейска отбрана" в рамките на 7-годишния бюджет на ЕС.

Той ще разполага с финансов пакет от около 8 млрд. евро. От тях над 2,5 млрд. ще бъдат насочени за проучвания, а останалите - за развитие.

Споразумението трябва да бъде одобрено от постоянните представители на страните членки, след което Европейският парламент и Съветът ще приемат предложения регламент на второ четене.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Холокост

    7 1 Отговор
    В България се изтезават и преследват хора по политически причини!
    В България реални човешки права няма!ПОЗОР!
Новини по държави: