Last news in Fakti

17 Декември, 2020 07:30 1 238 5

Европарламентът одобри 7-годишния бюджет на ЕС

  • икономика-
  • ес-
  • бюджет

Заложени са 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на блока

Европарламентът одобри 7-годишния бюджет на ЕС  - 1
Снимка: Shutterstock

Европарламентът прие тази вечер (16.12 б.р.) с голямо мнозинство 7-годишния бюджет на Европейския съюз на обща стойност 1 трилион и 800 милиарда евро.

750-те милиарда евро за икономическо възстановяване не следва да бъдат за сметка на утвърдени инвестиционни програми, нито да водят до много по-високи вноски от страните членки, се посочва в съобщение на Европарламента.

Заложени са 15 милиарда евро допълнителни средства за ключови програми на блока.

Увеличението ще е в полза на 10 водещи програми, сред които - „ЕС в подкрепа на здравето“, „Еразъм+“ и програмата за научни изследвания "Хоризонт".

11 млрд. евро ще бъдат взети от глоби, които дружествата ще плащат при неспазване на правилата за конкуренция, а 4 млрд. ще бъдат осигурени от преразпределения и маржове в рамките на Многогодишната финансова рамка.

Отделно 1 млрд. евро ще бъдат заделени за бъдещи кризи.

Освен това, от Европарламента изготвиха пътна карта за въвеждане на нови собствени ресурси, които да бъдат включени в бюджета, като схемата за търговия с емисии. В нея са включени и данък върху цифровите технологии, който ще започне да се събира от 2023-а година.

Парламентът ще следи как се изразходват средствата по инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС", който е в рамките на бюджета.

За да влезе в сила бюджетът, Съветът трябва да го одобри официално, след което той да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС.

Очаква се да влезе в сила от 1 януари.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    0 0 Отговор
    Ще купя по голямо шкафче!
  • 2 Последния Софиянец

    1 0 Отговор
    Днес Европейската комисия няма да изслуша Бойко и Гешеф за корупцията поради липса на ПРЕВОДАЧ.!?!?!?!?!?!?Тия в Брюксел ни правят на луди.
  • 3 Диверсант

    1 0 Отговор
    Европарламента е като Булгарпарламента.. Откъде взема тия пари след като ЕЦБ е една куха бюрократична институция, която взема хартия на заем от печатари на солидна лихва. И тия 11 милиарда заложени в бюджета щели да дойдат от глоби на компании които не спазвали нещо си. Ами пък тия компании са честни и почтени какво правим???
  • 4 Кумонист

    0 0 Отговор
    РАНО СТЕ СЕ СЪБУДИЛИ ЧЕРВЕНИ ТРОЛОВЕ, ПЛАЩАТ ВИ И НОЩЕМ ДА ПЛЮЕТЕ ПО ВСИЧКО......
  • 5 1234

    1 0 Отговор
    Само да напомня че ГЕРБ и БМБ от предходния 7 г бюджет усвоиха под 55пр при средно 83!!!! Няма никакво значение колко са отредени за нас, защото няма да се усвоят, защото е трудно без да се краде. За това се вземат заеми! Там с един подпис на фиктивна среща на МС и 5 млрд са уредени. Няма апликации форми одобрения ето така изкара 3 мандата лицето БМБ. Записан е с кървави буквинв историята вече и буквално с най много починали внсветовен мащаб. Сталин е светец в сравнение с тоя. Вие си го избрахте.