Last news in Fakti

22 Декември, 2020 21:09 3 209 7

Финансов министър може да стане премиер на Румъния

  • румъния-
  • премиер-
  • флорин къцу-
  • клаус йоханис

Йоханис проведе днес втори кръг консултации с парламентарните партии

Финансов министър може да стане премиер на Румъния - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънският президент Клаус Йоханис номинира днес досегашния финансов министър от Национално-либералната партия (НЛП) Флорин Къцу за премиер, съобщава Аджерпрес, предаде БТА.

Йоханис проведе днес втори кръг консултации с парламентарните партии за съставяне на правителство, които бяха бойкотирани от Социалдемократическата партия (СДП). СДП, която спечели най-много гласове на изборите на 6 декември, обяви, че ще бъде в опозиция.

Снощи дясно-центристката НЛП подписа споразумение със Съюз за спасение на Румъния - партия ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) за коалиционно управление. "Готов съм да поема управлението в този труден за Румъния момент. Ще продължим това, което сме започнали тази година, и, разбира се, имаме в управленската програма редица важни мерки за румънците в предстоящия период", заяви Къцу след консултациите, като добави: "Утре вечер се захващаме за работа".

Според телевизия Диджи 24 лидерите на коалицията искат парламентарният вот за встъпване в длъжност на новото правителство да се състои утре вечер, а първото заседание на новото правителство - веднага след това. 48-годишният Къцу е завършил бакалавърска степен по икономика в колежа "Гринел" в щата Айова, САЩ, а след това - магистърска и докторска степен в Държавния университет в Айова. Работил е в Националната банка на Нова Зеландия, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в румънския клон на Ай Ен Джи Банк.

След парламентарните избори през 2016 г. влиза в парламента като сенатор от НЛП, а от ноември 2019 г. е министър на финансите в правителството на Лудовик Орбан. "Гарантирам, че ще направя всичко възможно да имаме стабилно и трайно правителство. Ролята на това управление е Румъния да мине възможно най-бързо през здравната криза и да изправим Румъния на здрави крака", заяви Къцу след обявяването на номинацията му.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЪМПЕЗИ

    2 1 Отговор
    ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е ЗА ЕДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ДА РАЗБИРА ОТ ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ...ЗАДЪЛЖИТЕЛНО...

    Коментиран от #2

  • 2 Тъй, де

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

    И да има по голямо шкафче, с повече чекмеджета.

    Коментиран от #4

  • 3 Ректора на дър.ун.Ай ова

    1 1 Отговор
    ФлОУрийн КацОу ..
  • 4 Решението на психодиспансера

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тъй, де":

    Ти не се ли умори ?
  • 5 Еи като

    0 0 Отговор
    Гледам физиономията не питам колко е открабнал само искам да знам ,къде ги скрил че на Бойко вече ги намерих
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    То си е направо скандално, ако човек, разбиращ от финанси стане премиер. Според новите либерални разпоредби тези позиции във властта се разпределят между представители с не традиционна сексуалност и жени, независимо от образованието, което имат. Тереза Мей беше завършила география. И това пак добре, поне знае коя от държавите в Европа къде се намира.
Новини по държави: