Last news in Fakti

23 Декември, 2020 19:37 3 171 4

500 семейства искат 100 млн. EUR заради коронавируса

  • италия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • семейства-
  • иск-
  • здравна система

Причината са сериозни пропуски в управлението на здравната криза

500 семейства искат 100 млн. EUR заради коронавируса - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Близо 500 семейства на жертви на пандемията от коронавируса в Италия ще заведат гражданско дело с искане държавата да им присъди 100 млн. EUR заради сериозни пропуски в управлението на здравната криза.

Искът е срещу италианския премиер Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и ръководителя на област Ломбардия Атилио Фонтана. Ломбардия беше регионът, засегнат най-тежко от пандемията, с почти 25 000 смъртни случая от общо 70 000, регистрирани на Апенините от февруари насам.

Колективният иск беше предшестван от около 300 отделни наказателни дела по данни на асоциацията на близки на жертви на COVID-19 "Нои денунчеремо" ("Ще ви съдим"), внесени през последните месеци, главно в прокуратурата в Бергамо.

Прокуратурата води няколко отделни разследвания, свързани с тази трагедия- Адвокатите на асоциацията твърдят, че регионалните власти в Ломбардия и централното правителство са допуснали сериозни пропуски при организирането на реакцията на пандемията, съобщи днес на сайта си местният всекидневник "Бергамонюз".

Обект на критика е липсата на актуализиран национален план срещу пандемията и закъснения с обособяването на "червена зона" през февруари, включваща две общини от Бергамо, особено засегнати от коронавируса.

Първите "червени зони" бяха създадени в края на февруари по решение на италианското правителство и включваха дузина общини в Ломбардия, сред които и Кодоньо - градът на "пациент номер 1".

В началото на март епидемията продължи да се разпространява, като имаше две по-големи огнища в двете особено засегнати общини Нембро и Алцано. "Червена зона" обаче беше обявена чак на 9 март, а регионалните и централните власти отхвърлят отговорността за това забавяне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 един от многото

    8 1 Отговор
    Почина не е лош. Не знам на нашето момче как ще му подейства нещо такова? Но със сигурност си го заслужава!
  • 3 Магелан

    7 2 Отговор
    Това което става в Италия ,кога може да стане в България и да заведър колективен иск към некадърната шайка която създаде такъв хаус в цялата ситуация ?
  • 4 hitrii

    1 1 Отговор
    ной,а не нои.......