Last news in Fakti

30 Ноември, 2012 08:58 1 501 0

Палестина със статут на Ватикана в ООН - Видео

  • палестина-
  • оон

Над половин век дипломатическа активност Палестина се увенча с успех. На последната сесия на Общото събрание на ООН Палестина получи статут на държава-наблюдател нечлен на ООН, пише АП. С подобен статут се ползва и Ватикана, уточнява в. „Вашингтон пост“.

Текстът за Палестина бе приет със 138 гласа "за" и 9 против. 41 държави, сред които и България, се въздържаха от гласуване. (виж видеото)

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН също се разединиха при гласуването. Китай, Русия и Франция гласуваха "за", САЩ бяха против, а Великобритания се въздържа.

Сред останалите 40 въздържали се страни бяха България, Германия, Австралия, Босна, Хърватия, Черна гора, Южна Корея, Румъния, Словения.

Гласуването не означава официално одобряване на създаването на държава Палестина, подчерта американският посланик в ООН Сюзан Райс.

Русия е получила уверения от Палестина, че признаването й за държава-наблюдател няма да се използва като инструмент за политическа изолация на Израел, заяви след гласуването руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин.

Официални представители на Израел заявиха, че единственият начин за постигане на примирие е чрез споразумения между двете страни, а не чрез ООН.

В същото време стотици палестинци излязоха по улиците на Западния бряг и Рамала, скандирайки „Бог е велик” и в прослава на Ясер Арафат, иконата на движението на Палестина за независимост.

Точно преди 65 години Общото събрание гласува на резолюция за подялба на намиращата се под британско управление Палестина на две държави - арабска и еврейска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА