Last news in Fakti

7 Януари, 2021 12:35 7 282 35

Руски медии: Какво очаква САЩ - Майдан или гражданска война

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън

Съединените щати направиха крачка към гражданска война от нов тип, без ясни фронтови линии - война на всички срещу всички, когато във всяко селище се появяват местни арени на конфронтация

Руски медии: Какво очаква САЩ - Майдан или гражданска война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Щурмът на Капитолия изобщо няма да повлияе върху признаването на демократа Джо Байдън за президент на САЩ - "в Америка няма да има Майдан". Това заяви руският политолог Александър Асафов пред телевизия РЕН ТВ, информира "Известия".

Експертът отрича възможността в САЩ да избухнат масови протести като т. нар. Майдан в Украйна през 2013-2014 г., свалил от власт проруския президент Виктор Янукович, посочва БТА.

Преди часове привърженици на напускащия президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса, събрал се, за да утвърди победата на Байдън в президентските избори, и временно прекъснаха сесията. По-късно сили на реда освободиха Капитолия от демонстрантите и двете камари отхвърлиха възраженията срещу победата на демократа.

Ситуацията в САЩ остава без промяна. Преразглеждане на изборите няма да има, заявява Асафов.

Демократите според него "ще се задържат на власт". Уличните протести в Щатите ще продължат, но без сериозни щети за политическата система в страната, подчертава аналитикът.

Бивши президенти на САЩ, щатски губернатори и членове на Конгреса обвиниха Доналд Тръмп заради безредиците във Вашингтон, отбелязва "Взгляд", като помества техни коментари. Реакции на чуждестранни лидери публикува РИА Новости.

Според източници на Си Ен Ен, цитирани в "Комерсант", на фона на протестите във Вашингтон близки съратници на Тръмп може да подадат оставки.

Заради избухналото насилие съпартийците на действащия президент взеха да му обръщат гръб, констатира "Известия" в друга статия.

Погромът в Капитолия - един от главните символи на американската държавност, може да предизвика сериозни последици за Тръмп след оттеглянето му от висшия пост. Дори партийни босове републиканци признават, че тъкмо неговото поведение е провокирало тълпата, пише вестникът. "Той стигна твърде далеч и това ще сложи край на тръмпизма", коментира професор Андерс Ослунд, експерт на Атлантическия съвет.

За последен път странични хора са нахлували в Капитолия през 1814 г., когато по време на война е бил превзет от англичаните. Но независимо от приказките за импийчмънт и ролята на Тръмп в превземането на Конгреса той си остава действащ президент на САЩ, изтъква обаче "Комсомолская правда".

Видеозаписи показват как протестиращи пръскат с пожарогасители полицейската охрана на сградата, но самият Тръмп почти веднага призова нахлулите в Капитолия да действат мирно и да подкрепят полицията, напомня "Лента".

Източници на Си Би Ес съобщиха, че министри от САЩ обмислят възможността Тръмп да бъде отстранен от президентския пост предсрочно и властта да мине в ръцете на вицепрезидента Майк Пенс, пише онлайн изданието в друг материал.

Напускащият президент "има нужда от едно хубаво социално сътресение", за да се говори постоянно за Тръмп още четири години, и щурмът на Капитолия може да се разглежда като начало на кандидатската му кампания за изборите през 2024 г. Това заявява пред електронния в. "Ура" политологът Евгений Булах.

Изборната победа на демократите в щата Джорджия промени баланса на силите в Сената и Демократическата партия е на път "еднолично да поеме управлението на страната", четем в анализ от "Взгляд".

Съпартийците на Байдън ще се опитат да прокарат радикални реформи въпреки волята на десетки милиони американци, смятат експерти, цитирани в онлайн изданието.

САЩ направиха крачка към гражданска война от нов тип, без ясни фронтови линии - война на всички срещу всички, когато във всяко селище се появяват местни арени на конфронтация, заявява американистът Дмитрий Дробницки.

Липсата на единна властова система в САЩ ще представлява именно гражданска война, обяснява той. Не е задължително да има мащабни бойни действия. Стига да се разбалансира държавната машина, което може да се случи до две години, прогнозира аналитикът.

Изборите в Джорджия "развързаха ръцете на Джо Байдън: вече всичко е изгубено за Русия", пише в заглавие "Московский комсомолец".

Промените в баланса в САЩ едва ли ще се отразят на американско-руските отношения. Въпросът за санкциите срещу Русия отдавна не подлежи на дискусии там. И републиканците, и демократите подкрепят политиката на натиск. Положението с тръбопровода "Северен поток" и общите отношения с Русия надали ще бъдат повлияни от каквито и да било избори - поне в близките години, заключава всекидневникът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!?

    15 77 Отговор
    Вашингтон: Същото предстои и пред Кремъл...въпрос на време ! Путин да пали свещи и да се кръсти всеки ден !!!?

    Коментиран от #4, #16, #27

  • 2 Седесарят..

    41 10 Отговор
    Даже един пуч не могат да направят,като хората..По късно ,може би.Още Джо не е взел поста.Мека нация..

    Коментиран от #25

  • 3 стоян георгиев

    19 53 Отговор
    другари интереса клати феса.докато в сащ един шофьор на камион взема годишно 150000 лева при по-евтина храна,дрехи,обувки,коли ...от тук не ги чакаите да фалират.да избраха луд за президент,да има 20 ,милиона човека живеещи поколения наред на помощи дето много го харесаха,но тва нищо не значи!няма тръмпизъм.има мераклии за анархия подпомагани съвсем очаквано от противниците на сащ.нека видим само тук как путиновите фенове до един станаха радетели на демокрацията!та не залагаите на куция кон.единственото кофти нещо е че тръмп нанесе огромни щети на републиканската партия както се опасяваха буш,маккеин и т.н. републиканци.щетите ще се отразят на цялостната американска политика!

    Коментиран от #5, #13, #14, #15, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тиквата

    36 8 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    И ти ли чакаш само на помощи в Щатите?!? Друго обяснение нямам за теб.

    Коментиран от #10

  • 6 !!!?

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Мешков":

    Не е злобеене, а съвет !!!?
  • 7 Ех Путин

    16 8 Отговор
    И един Майдан не можеш да направиш. Учи се бре човек! Виж Буш как го прави, Клинтън виж...
  • 8 яко ни лъжат

    48 8 Отговор
    САЩ НЕ СА ТОВА КОЕТО БЯХА. ЗАПОЧВА ЛЕКА ,ПОЛЕКА РАЗПАД НА САЩ. НЯМА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ НИКОГА. ИМПЕРИЯТА САЩ СЕ ПРОПУКА. ЕДИН АНАЛИЗАТОР ПРЕДИ 20 ГОДИНИ КАЗА ,ЧЕ ТОВА Е НЕМИНУЕМО И ЩЕ НАСТЪПИ МОМЕНТ КОГАТО ЧЕРНИТЕ НЕГРИ ЩЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ БЕЛИТЕ И ТОВА Е ОГРОМЕН ПРОБЛЕМ.
  • 9 Аз40

    36 1 Отговор
    Това е треперене на върховно ниво, защото показва на хората, че те са хората с власт, които могат да обърнат всеки момент световния елит. Затова се пуска медийната машина да замазва пукнатините.
  • 10 стоян георгиев

    6 28 Отговор

    До коментар #5 от "Тиквата":

    ти няма как да имаш обяснение за мен другар.много си дребен!чети квото пиша и си записваи.образовам те напълно безплатно.

    Коментиран от #21, #35

  • 11 за нищо

    7 3 Отговор
    И за какво беше тази патардия ..за нищо ...
  • 12 Stormtrooper

    19 3 Отговор
    Илюминатите номинират и демократите и републиканците. Явно целта им е да освобождават хората от Свободата.
  • 13 един от многото

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    По добре на куция кон отколкото на умиращия!
  • 14 шанс

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    И как така Тръмп сам организира този протест сам , а съпартийците му не са знаели , и сега се тръшкат , че е навредил партията .

    Коментиран от #24

  • 15 и краката

    31 5 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    в контакта, домати- 3$ килото 9не можеш позна домат ли е, ако си с вързани очи), хляб- 1,5 половинка, месо свинско (не се яде, щото е боклук)- 4,5$ килото. Това ли са по- евтините цени? Заплата на полицай- 6500 преди данъците- бачка по 12 часови смени. Въобще много си далеч от истината, и това е в богат щат.

    Коментиран от #22

  • 16 Беринг сунд

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    САЩ, винаги ще бъде поле , на гражданска война ,

    ако не води на война , на други континенти.

    Фрустрацията на Американския народ е естествена реакция,

    "Велика Америка " с държавен дълг , за много трильони долари,

    но хората умират, като мухи по улиците ,

    без минималната застраховка , за живота си?

    Коментиран от #20

  • 17 Експерт Иван

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Тази статия от" Вълнев , Републиканеца" , ли е писана?

    Дето иска, да гласуват за Цветан Цветанов , неприятния,

    за една шапка с "асансьор" и две" чепки вълна"?
  • 18 А какво очаква Русия ?

    3 23 Отговор
    Разпад, или Разгром ?!
  • 19 Преминаващ оттук

    29 2 Отговор
    Когато в една държава милиони живеят на помощи и не искат да работят защото ги мързи.
    В техните черни гета не може да влезе дори полицай.
    Ами разбира се, че се стига до тук. Работещият народ не е длъжен да изхранва тези отрепки и паразити.
  • 20 Д. Петров

    1 22 Отговор

    До коментар #16 от "Беринг сунд":

    Я си запази чукчините размисли, за в Сибир!

    Коментиран от #28

  • 21 Тиквата

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Няма нужда да ми "отваряш очите", за 9 години в САЩ ги знам повече от теб!!!!

    Коментиран от #23

  • 22 стоян георгиев

    6 22 Отговор

    До коментар #15 от "и краката":

    не яж домати в сащ бе другар.натискаи на месо.и сега кво ще ми обясняваш колко са кило домати в сащ?ами смятаи ги в лева и колко кила може да си купи полицая,а ако неще да е полицаи става шофьор на камион и ди взема тия шест бона чисти.я кажи цените на колите,бензина,дрехите.щото разбрахме че доматите им са пет лева .тук са четири!кажи цените на новото строителство бе другар.я сметни с колко заплати един американски полицаи си купува къща да речем в чикаго и същия в българия за колко купува панелка в дружба.може да ги сметнеш цените и в русия.дето много обичаш ама си прекарал осем години в гадните щати.заедно с триста хиляди българи дето избягаха от хубавото тук в лошото там и пращат всеки месец доларчета да имаш ти за доматки!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 стоян георгиев

    3 26 Отговор

    До коментар #14 от "шанс":

    тръмп не знае на кои свят е!очакваше някои читав да го подкрепи.като ядоха бои тия 20000 ненормалника се наа.ка и обяви че ще се махне.тия ненормалници немогат да разберат че тръмп няма нищо общо с тях,нито с техните зорове и идеи.просто ги изманупулира,но луди има навсякъде.лошото е че в републиканската партия бая народ си затваряше четири години учите за ненормалността на тръмп!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Проклятието

    19 1 Отговор
    на индианците е в разгара си...няма само ние да страдаме.
  • 27 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "!!!?":

    Русия далече не е разединена като САЩ. Путин за руснаците , макар че много им се иска на тези, които биха ограбвали слаба Русия, както ограбиха България, е фигурата, която има огромна и осъзбата подкрепа от народа си, защото историята на Русия и хората, които са дали безброй жертви във войните, няма да допуснат друго.
  • 28 Йонко Евреина

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Д. Петров":

    Що се караш на човека бе...
  • 29 Иван

    12 1 Отговор
    Що бе в Беларус и Украйна беше демократично а в Америка не е
  • 30 Вълко Червенков

    9 0 Отговор
    Чичо Дончо е бита карта,но не и движението което,ще наложи нов ред в САЩ.От тук нататък започва натиска върху политическият елит,да преразгледа курса на либерални извращения.В противен случай,консервативната част от обществото е готова да наложи,дори със сила нова реалност,която ще доведе до стабилизация и контрол над малцинствените и маргинализирани субекти.
  • 31 добра статия

    4 0 Отговор
    Добра статия.
    Обобщени са различни гледни точки от Русия.
    Много интересно и пълно би било да се включи информация и от китайските медии.
  • 32 Георги Стоянов

    4 1 Отговор
    Лелеее, какви анализатори има тук! Особенно ме възхити един, за когото битовизмите и пазарните сметки от магазина са най достъпните и затова любими аргументи във всяка тема, за която се вкопчва. А той се вкопчва във всичко, няма съмнение в ерудираноста си. Събира си човечецът боклучета около кофите и създава „изящни ” политически анализи. Няма никакви съмнения, другаря!отнякъде беше изровил „ факт”, че руската ваксина била старо, забравено лекарство за порове, а пък Меркел май ще го произвежда.
    Нал, тъй, другар Стоенчо?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бодак

    3 1 Отговор
    "... в САЩ да избухнат масови протести като т. нар. Майдан в Украйна през 2013-2014 г"

    Майдана изисква външна намеса, от САЩ,
    а това САЩ сами си го правят
  • 35 третокласник

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    И този почна да образова! Много станахте, една тиква стига!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания